< < “Hava Çok Soğuk Ve İnsanların Pek Çok Rahatsızlıkları Var”

Deprem haberinin duyulmasının ardından gönüllü olarak deprem bölgesine giden bir sağlık emekçisinin, Antakya’da, depremin 5. günündeki anlatımlarıdır:

Merhaba ben hemşireyim, depremzedelere yardım için gönüllü olarak buradayım, birkaç gün oldu geleli. Burada hastaların, tansiyon, şeker gibi kronik hastalıkları olanların, yaşlıların bazı ilaçlarını tamamlamaya çalıştık, çadırları dolaşarak onlara ulaştırmaya çalıştık. Zaten kulaktan kulağa da yayılıyor, hangi çadırda neye ihtiyaç olduğu ya da ilaçların ihtiyaç duyulan malzemelerin nerede olduğunu insanlar öğreniyorlar. Biz de bu talepleri karşılamaya çalıştık. Buradaki ilaç ihtiyacını karşılamaya çalıştık.

Bugün Samandağ'ın merkezine ve birkaç köyüne gittik 4 arkadaşla beraber. Burada su yok, tuvalet yok, insanlar bunlardan çok mahrum...

Bizim gitme amacımız daha çok ilaç götürmek, sağlık durumlarını kontrol edebilmek, bu konuda yardımcı olmaktı. Özellikle kalp, şeker, tansiyon ilaçları çok gerekli oluyor. Yaşlıların en çok kullandıkları ilaçlar bunlar.

Hava çok soğuk, insanlar üşüyorlar ve soğuk algınlığı nedeniyle rahatsızlıkları var. Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon ilaçları en çok ihtiyaç duyulan ilaçlar, bunları ulaştırdık.

Tansiyon ve ateş, şeker ölçüm aletleriyle durumlarına baktık. Ne yazık ki bir çoğunun özellikle de yaşlıların tansiyonu yüksek çıktı. Zaten bir çoğu depremden sonra tansiyon, şeker ilaçlarını kullanmamış. Onların ilaç ihtiyaçlarını elinizde olduğu kadar karşılamaya çalıştık. İhtiyaçlarını karşılayamadıklarımızı da not aldık, onları da yarın ya da bir sonraki gün ihtiyacı olanlara ulaştıracağız. Bu gece de istenilen ilaçları tamamlamaya çalışacağız.

Bunun dışında ilaçlarını kullanabilmiş olanların da tansiyonları yine de yüksek çıktı, hatta tansiyon sorununu olmayanların da tansiyonları oldukça yüksek çıktı. Bazı insanlar da başağrısı çeltiklerini söylediler. Tansiyon, şeker gibi rahatsızlıkları olmamasına rağmen, onların da tansiyonlarının 18-19 civarında olduğunu gördük. Büyük ihtimalle depremden dolayı yaşadıkları stres, üzüntü tansiyonlarının yükselmesine neden oluyor.

Bununla birlikte birçok kişide soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon var, hem çocuklarda hem yetişkinlerde. Yine birçoğunda kusma, ishal ve enfeksiyon belirtileri var. Mide bulantısı, kusma, yemek yiyememe şikayeti olan çok insan var. Özellikle yaşlılar ve hastalar bunları yaşıyor. Bunun dışında stres nedeniyle kabızlık şikayeti olanların sayısı oldukça fazlaydı.

Giderken yanımızda bebek maması, bebek bezi, çocuklar için atıştırmalık, tuvalet kağıdı, ıslak mendil gibi malzemeler de götürdük. Bu ihtiyaçları kısmen karşılamış olduk.

Samandağ'ın merkezinde bunlara çok talep olmadı. Çok fazla çocuk yok ve kısmen de burada ihtiyaçlar karşılamaya başlandı.

Biz sosyal medyadan mobil olarak gezip ölçümlerini yapıp ilaçları karşılamaya çalışacağımızı duyurmuştuk. Bu ilaçları ulaştırmak için gittik. Merkezi yerlerde bebek bezi, bebek maması, ıslak mendil, tuvalet kağıdı isteyen pek olmadı. Fakat köye geçtiğimizde hepsini verdik.

Samandağ'ın merkezinde bu tür ihtiyaçlar büyük oranda karşılanıyor, fakat tuvalet sorunu var.

Yarın yine ihtiyaç duyulan ilaçları, karşılamak için dolaşmaya devam edeceğiz.