Ölüm Orucu’nun 288’inci gününde ölümsüzleşen Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in cenazesinin Okmeydanı Cemevi’ne getirilmesi polis tarafından engellendi. Bölek’in cenazesi Feriköy Mezarlığı’na götürülürken polis kitleye toma ve biber gazıyla saldırdı. 20'den fazla kişi işkenceyle gözaltına alındı.

İSTANBUL - Grup Yorum’un konser ve etkinliklerinin yasaklanmasına tepki olarak ölüm orucuna başlayan ve 288’inci gününde dün ölümsüzleşen Helin Bölek’in Okmeydanı’nda yapılmak istenen cenaze töreni ve anma programına polis biber gazı vetomalarla saldırdı.

Helin Bölek’i uğurlamak için Okmeydanı’nda bulunan İdil Kültür Merkezi önüne çağrı yapılmıştı. Pek çok kişi çağrı üzerine kurum önüne gitmeye çalışırken polis İdil Kültür Merkezi ve Okmeydanı Cemevi’ne giden yolları kapatarak ve çevreyi ablukaya alarak girişleriengelledi. Bunun üzerine mahallede toplananlar sloganlarla polise tepki gösterdi. Sık sık “Helin Bölek Ölümsüzdür”, “Grup Yorum Susturulamaz” sloganları atıldı.

Sabah erken saatlerinde Sarıyer ilçesi Küçük Armutlu Mahallesi'nde bulunan Grup Yorum Direniş Evi'nden Okmeydanı Cemevi’ne getirilmek üzere çıkarılan Helin Bölek'in cenazesi, polis tarafından Nurtepe Kavşağı'nda durduruldu. Nurtepe Silahtar Ağa Caddesi üzerinde durdurulan cenaze aracının şoförü ile Helin Bölek'in ailesini taşıyan servis aracının şoförü gözaltına alındı.

Cenazenin direkt Feriköy Mezarlığı'na götürülüp defnedilmesini isteyen polise karşı çıkan Helin'in ailesi ve avukatları Okmeydanı'nda bulunan Cemevinde cenaze töreni yapılması ardından Feriköy Mezarlığı'na götürüleceğini söyledi.

Yapılan görüşmelerin ardından Helin'in cenazesi Feriköy Mezarlığı'na doğru yola çıktı. Cenaze konvoyuna zırhlı araçlar eşlik etti.

Okmeydanı Cemevi önünde Helin Bölek’i uğurlamak üzere toplananlar sloganlar atarak Grup Yorum şarkıları söyledi.

Cenazenin Feriköy Mezarlığı'na götürüleceğinin duyurulmasının ardından kitle mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Burada mezarlığa girmek isteyen kitlenin önü polisler tarafından kesildi. Mezarlığa gelenler polisin engellemesine tepki olarak oturma eylemine geçti. Oturma eylemine geçenlere saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Mezarlığı ablukaya alan polis, törene katılmak isteyenlere izin vermedi.

Mezarlığa girmek isteyen ve polis tarafından engellenen kitle sık sık "Türküler susmaz halaylar sürer", "Katil devlet hesap verecek", "Helin Bölek ölümsüzdür" sloganları attı. Polis kitleye biber gazı ve tomalarla saldırdı ve 12 kişi işkenceyle gözaltına alındı.