Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazetecilere yönelik ard arda gelen tutuklamaları Çağlayan Adliyesi önünde protesto etti.

"Son 15 gün içerinde 28 meslektaşımız gözaltına alındı, 8'i tutuklandı" diyen gazetecilerin eylemine TGS temsilcileri, Yeni Yaşam gazetesi çalışanlarının yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. “Gazetecilik suç değildir” pankartı açılarak sık sık “özgür basın susturulamaz” sloganları atıldı.

Açıklama öncesi TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ile TGS Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli gazeteciliğe dönük baskı, gözaltı ve tutuklanmalara ilişkin kısa birer konuşma yaptı.

Açıklamayı okuyan TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, Türkiye toplumuna gerçekleri ulaştırmak dışında bir şey yapmayan gazetecilerin ‘suçlu’, hatta ‘hain’ ilan edildiğini belirtti.

"Türkiye toplumundan ne gizleniyor? Gazetecileri böylesine hedef haline getiren onları hukuksuz bir biçimde gözaltına alıp tutuklatan gerçekler ne?" sorularını yönelten Tuna, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Son 8 gün içinde yaptıkları haberler nedeniyle tutuklananlar; Yakın Doğu Haber Ajansı Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Aydın Keser, OdaTV Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, YeniÇağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel, Oda Tv muhabiri Hülya Kılınç, Rudaw muhabiri Rawin Sterk."

Ankara'da 3, İstanbul'da 1 Sputnik çalışanı. Ayrıca Edirne'de 13 yerli ve uluslararası medya kuruluşlarında çalışan gazeteci gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.

TGS, Ankara, Adana, İzmir’de de açıklama yaparak tutuklanan gazetecilerin bırakılmasını istedi.

İHD Genel Merkezi de tutsak edilen gazetecilere ilişkin yazılı açıklama yaptı, “Libya’da bir MİT görevlisi yaşamını yitirmiş ve cenazesi Türkiye’ye getirilmiş, cenaze töreni düzenlenerek defnedilmiştir. Bazı gazeteciler tarafından da bu bilgiler haber olarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu suç isnadından tutuklanan gazeteciler, OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu, muhabir Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel’di. Yakındoğu Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu, Rudaw TV’den Ravin Sterk Yıldız da tutuklanan gazeteciler arasındaydılar" dedi.

Cenaze töreni haberinin yapılmasının "gizli bilginin açığa çıkarılması" olarak yorumlanamayacağı belirtilen açıklamanın devamında, "Ortada gizli bir konu bulunmamaktadır. Konu TBMM’de konuşulmuştur. Ortada haber verme dışında bir kasıt da bulunmamaktadır. Daha önce açığa çıkmış, açık olan bir bilgi yayımlanmıştır” dedi.

Amed’de de Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, TGS Amed Temsilciliği de ortak yazılı açıklama yaparak, gazeteci tutuklamalarını kınadı.

"Son tutuklamalarla 100’ü aşkın gazetecinin bulunduğu cezaevlerindeki gazeteci sayısına yenileri eklenmiştir" diyen gazeteci örgütleri, "Kamuoyu adına her alanda denetim görevi üstlenerek halkın doğru bilgiye ulaşmasını sağlamakla yükümlüyüz. Bunun için de doğru bildiğimizden asla taviz vermeyiz.

Tekrardan buradan çağrı yapmak istiyoruz; artık gazetecilerin üzerinden elinizi çekin. Cezaevlerine bulunan gazeteci arkadaşlarımızın tamamını serbest bırakın" diyerek çağrı yaptı.

8 Mart günü tutuklanan Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik de avukatları aracılığıyla açıklama yaptı, “Tutuklanma kararımız siyasi saiklerle verildi” dedi.