< “Tecrit Türkiye’nin Her Kesimi Ve Halklarına Yöneliktir”

Marmara Zindanlarla Dayanışma İnsiyatifi, açlık grevinin 81. gününde olan DTK eşbaşkanı Leyla Güven'e destek olmak için, bugün Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde açıklama yaparak Leyla Güven ve diğer tutukluların İmralı’daki tecridin kaldırılması talebinin kabul edilmesini istedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın da katıldığı basın açıklamasında "Leyla Güven haklıdır tecrit kaldırılmalıdır" pankartı açılarak "Yüzbinler olup 3 Şubat'ta Bakırköy'de olacağız", "Hepimiz Leyla'yız", "Tecridi kır faşizmi parçala" dövizleri taşındı.

Eylemde ilk olarak söz alan Dersim Dağ, Abdullah Öcalan üzerinde ağır bir tecrit uygulandığını ve tecride karşı eylemlerin yayılarak büyüdüğünü söyledi, 3 Şubat Pazar günü Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılacak olan mitinge katılım çağrısı yaptı.

Basın açıklamasını yapan HDP Bahçelievler Eşbaşkanı Özlem Noyan, toplam 59 cezaevinde 240 tutsağın süresiz -dönüşümsüz açlık grevine başladığını, bir çok cezaevinde de dönüşümlü açlık grevlerinin devam ettiğini hatırlattı.

12 Ocak’ta Öcalan’la kardeşi Mehmet Öcalan'ın görüşmesine de değinen Noyan, bu görüşmenin açlık grevlerindeki tutukluların ve onları sahiplenen halkın mücadelesi sayesinde olduğunu ifade etti. Noyan, Öcalan'ın kendisinden yıllar sonra haber alınmasının önemli olduğunu fakat apar topar yapılan görüşmenin cezaevlerini ve halkı tatmin etmediğini kaydetti. 25 Ocak'ta Leyla Güven'in tahliye edildiğini sözlerine ekleyen Noyan, Leyla Güven'in 'Sayın Öcalan'la aile avukat ve siyasi heyetlerin görüşmesi sağlanana kadar açlık grevine devam ediyorum' demesi bizler için mücadelenin artarak devam etmesi gerektiği inancını artırmıştır" dedi.

“Cezaevindeki tutsakların ve halkımızın talepleri nettir” diyen Noyan, “Kürt sorununun demokratik çözümü için sayın Abdullah Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması ve düzenli olarak avukat, aile görüşü ve iletişim hakkı kapsamındaki yasal haklarının tesis edilmesidir.

Şunu da belirtmek isteriz ki Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit sadece ona yönelik değil, Türkiye’nin her kesimi ve halklarına yöneliktir” denilen açıklamada herkesi ve her kesim cezaevlerinde yükselen bu direnişe ses vermeye çağrıldı.

Açıklamanın ardından grup cezaevi önünden E5 karayoluna doğru yürüyüşe geçti. Bir süre sonra önleri polis tarafından kesilen grup, "Direne direne kazanacağız", "Biji berxwadane zindana" sloganlarıyla 10 dakikalık oturma eylemi yaptı.