< Taş Yapı’da İşçiler Eylemlerini Sürdürüyor

İstanbul Valiliğine bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi’nin denetiminde olan ve yüklenici firmasının Taş Yapı olduğu Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaatında taşeron firma HS Ring Elektrik bünyesinde elektrik ustası olarak çalışan İnşaat İşçileri Sendikası üyesi dokuz işçi mesai, AGİ ve ihbar tazminatları ödenmeden işten çıkarılmıştı.

Taşeron firma tarafından getirilen gurbetçi işçiler, çalışmaya başladıktan 18 gün sonra 28 Aralık 2018’de “sözleşmeniz bitti” denilerek ücretleri ve diğer hakları ödenmeden çıkışları verilerek “Bekleyin ödemelerinizi yapacağız” denilerek yatakhanelerinde bekletildiler.

Sigortaları olmayan, hakları gasp edilmiş şekilde yatakhanede bekletilen işçiler bu durumu SGK’ya şikayet ettiler.

Durumu öğrenen taşeron patronun temsilcisi olan formen Ali Temir, SGK’ya şikayette bulunan işçilerden Bayram Karakoç’u telefonla arayarak “neredesin?” diye sordu. Yatakhanede bekletilen işçiler bir de taşeron firma temsilcilerinin saldırısıyla karşılaştı.

İnşaat İş Sendikası üyesi işçiler yapımında çalıştıkları Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde ücret ve diğer haklarının verilmesi talebiyle eyleme başladı.

İşçiler sendika temsilcileriyle birlikte 9 Ocak günü Okmeydanı EAH önünde eylemi sürdürürken öğleden sonra da Taş Yapı'nın Altunizade'de bulunan ofisi önünde eyleme başladılar. Üsküdar ilçesi sınırlarında eylem yasağı olduğu gerekçesiyle İnşaat-İş Sendikası yöneticileri Yunus Özgür, Özkan Özkanlı, işçilerden Ramazan Yıldız ve Halil Cihan Özbilen gözaltına alındı. İşçiler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

10 Ocak günü eyleme devam eden işçiler Okmeydanı’ndaki  tabelada Taş Yapı'nın ismi kapatıldığını gördü.

11 Ocak günü yine Taş Yapı önünde eylemi sürdüren sendika yöneticisi Yunus Özgür ve işçiler Mehmet Zeybek, Ramazan Yıldız bugün de gözaltına alındılar. Onların gözaltına alınmalarının ardından diğer işçiler ve sendika üyeleri Taş Yapı'nın önünde onların yerini aldı.

Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

İnşaat İşçileri Sendikası yaptığı açıklamada işçilerin tüm hakları ödeninceye kadar  mücadeleyi sürdüreceklerini ve eylemi,

*Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önü

*Taş Yapı merkezi önü (Küçük Çamlıca Mahallesi Şehit İsmail Moray Sokak, Altunizade)

*İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (Mimar Kemalettin Mahallesi, Tiyatro Cd. No:8, Fatih)

adreslerinde olmak üzere üç noktada sürdüreceklerini belirterek, duyarlı emek dostlarını dayanışmaya çağırdı.

 

İşçiler eylemlerinin 5. gününde, Taş Yapı’nın Altunizade’deki merkez binası önüne basın açıklaması yapmak için gittiler. İnşaat İşçileri Sendikası yöneticileri Yunus Özgür Özkan Özkanlı, Serkan Kaplan, Mehmet Zeybek, Ramazan Yıldız, Halil Cihan Özbilen gözaltına alındı alındılar.

İşçilerin Okmeydanı EA Hastanesi önünde eylemleri de sürüyor.