< Sağlık Emekçileri Ek Gösterge Hakkını İstiyor

SES İstanbul Şubeleri, 3600 ek gösterge hakkını ve iş kollarında çalışan bir emekçinin en az 6 bin 500 TL temel ücret almasını talep etmek için bugün Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

“3600 Ek Gösterge Hakkımız, Gasp Edilemez” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını SES Şişli Şube Eş Başkanı Ferdane Çakır yaptı.

İktidarın 2018’de sağlık ve sosyal hizmetler alanında toplumun ihtiyaçlarını gidermek yerine sermaye ve egemenlerin ihtiyaçlarını giderdiğini ifade eden Çakır, sağlık ve sosyal hizmet alanında uygulanan politikaların emekçilerin sömürüsünü derinleştirerek intiharları ve ölümleri artırdığını söyledi.

Sağlık ve sosyal hizmet alanında yaşanan sorunların çok fazla olduğunun vurgulayan Çakır, taleplerini şu şekilde sıraladı:

*İnsanca Yaşamayı Sağlayacak Temel Ücret; çünkü performans uygulaması ile temel ücretlerimiz yok sayıldı. Döner sermayeler de sudan bahanelerle ödenmiyor. Ödenen ek ödemeler de emekliliğimize yansıtılmıyor. Yandaş sendikalarla yapılan ‘satış sözleşmeleri’ ve enflasyon ile birlikte ücretlerimiz iyice eridi. Kriz bahane edilerek elektrik, doğalgaz, gıda, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarımıza yapılan zamlarla geçinemez duruma geldik.

*Fiili Hizmet Süre Zammı (Yıpranma Payı); fiili hizmet süresi zammına ilişkin çıkarılan yasal düzenlemenin, fiili çalışma süresinin kaldırılarak, geçmiş çalışma sürelerini kapsaması ve tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin dahil edilerek yeniden yasal düzenleme yapılmalıdır.

*3600 Ek Gösterge; iktidarlar ve siyasi partiler sürekli olarak emekçilerin haklı ve meşru taleplerini seçim malzemesi haline getiriyorlar. 24 Haziran seçiminde de birçok talep bu şekilde seçim malzemesi oldu. Bunların başında da ek göstergeydi. Ancak seçimin üzerinden yaklaşık olarak 6 ay geçti bu konuda bir düzenleme yapılmadı. Cumhurbaşkanlığı ikinci 100 günlük eylem programında ise sadece eğitim emekçilerine 3600 ek gösterge verileceği ifade edilmiş, ancak sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ek gösterge talepleri gündeme dahi alınmamıştır. 3600 Ek gösterge sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine de verilsin.

*Enflasyonla eriyen ücretlerimizdeki kayıplar giderilsin, sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan emekçilerin en düşük temel ücreti 6.500 TL olarak belirlensin ve tüm ödemeler emekliliğe de yansıtılsın.

*Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı) sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tamamını kapsasın, geçmiş çalışma yılları dahil edilsin ve fiili çalışma şartı kaldırılsın.”