< < Zafer İşçilerin Oldu

Haziran ayından bu yana ödenmeyen, gasp edilmeye çalışılan kıdem tazminatlarının ödenmesi için mücadele eden, Uyum/Makro Market işçileri kazandı.

Makro Market’e ait olan Uyum Marketlerin 56 mağazası ile Makro Marketlerin 17 mağazası geçtiğimiz Mart ayında Migros’a satılmıştı. Satın alma sürecinde marketlerde çalışan 1500 işçiyi Migros devir almayınca 73 mağazada çalışan 1500 işçi tazminatları ödenmeden, ne zaman ödeneceği bildirilmeden işten çıkarılmıştı. Makro Marketlerde bu süreçte konkordato ilan etmiş ve borçlarının nasıl ödeneceği konusunda alacaklılarla (işçilerin tazminat alacakları dışında) anlaşmalar yapılmıştı.

Bu süreçte Nakliyat İş Sendikasına başvuran Uyum/Makro işçileri, kıdem tazminatlarını alabilmek için yardım istemişlerdi. Sendika ile birlikte mücadele kararı alan Uyum/Makro işçileri Haziran ayında eyleme başladılar.

Market işçilerinin iş akdi Migros’a devir olmadan önce feshedildiği için konkordato sürecinde işçi alacaklarının (tazminatlar vb.) adı bile geçmemesi süreci zorlaştırmıştı. Eylemler devam ederken bu süreçte Makro Marketlerin Ankara, Samsun, Konya, Mersin ve Kayseri’de mağazaları kapanmış binlerce işçi tazminatları ödenmeden işten atılmıştı..

İşçiler Nakliyat İş Sendikası ile birlikte Migros Genel Müdürlüğü önünde eyleme başlamış, Real Market işçileri ile birlikte de Migros Mağazaları Macro Centerlar önünde eylemlere başladılar. Mağaza önünde yapılan eylemler kısa sürede mağaza içinde “kasa kilitleme” eylemlerine dönüştü.

Bu süreçte Migros’la yapılan dolaylı görüşmelerde tazminatların ödeneceği açıklandı. Ancak söz verilen tarihte ödenmeyince eylemler yeniden başladı. Makro Market, tazminatların yarısından vazgeçmek koşulu ile yarı tazminatlarının ödeneceğini açıkladı. İşçiler bunu kabul etmeyince mücadelenin öncülüğünü yapan 10’a yakın işçiye tazminatlarının tamamı ödenme sözü vererek işçileri bölmeye çalıştılar.

Migros, Ankara 14. Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yaparak konkordatodaki teminatlarla işçilere ödeme yapılması için başvuru yaptı, mahkeme bunu reddetti. Migros sorunun çözümü için Makro Marketten yeni mağazaların alımı için anlaşma yaptı. Bu anlaşmanın koşulu ise işçilerin tazminatlarının ödenmesi oldu. Bunun üzerine Uyum/Makro Market işçilerinin tamamının kıdem tazminatları ödendi.