< Lazara İzmir'de: “Sosyalizm Mümkün!”

 

Lazara'nın İzmir programı İHD'nin "Kayıplar Eylemi" ile başladı. 27 Ekim günü eyleme İHD önlüğü ile katılan Lazara, yoğun ilgi ile karşılandı. Eylem sonrası kucaklaşmalar ve fotoğraf çekmeler birbirine karıştı.

Eyleme katılanlarla birlikte Tüm Bel Sen'deki "Devrimci Hukukçular"ın düzenlediği "Küba, Sosyalizm ve Yeni İnsan" etkinliğine geçildi. Lazara önce İzmir'de olmaktan duyduğu mutluluğu anlattı ve Küba'daki eğitim sistemini, örgütlenmeyi açıkladı. Yeni insanı yaratma ve geliştirme çabalarını aktardı. Sosyalist yönetimin, parlamentonun işleyişinin ayrıntılarını açıkladı. Sendikanın bulunduğu hanın kapanma saati yaklaştı ama sorular bitmedi.

Bu kez de sorularıyla birlikte HDP İzmir il'de düzenlenecek etkinliğe yöneldi katılımcılar. Lazara burada "Kadının Toplumsal Yaşamdaki Yeri" üzerine istatistiksel verileri aktardı. Ev yaşamından yönetim kademelerine, örgütlenmeden "Devrim Savunma Komiteleri"ne kadının özgür ve yetkin dünyasıyla tanıştık.

Etkinlikler bitti ama davetler bitmedi. Üç günlük programda evlerde karşılandı, çay bahçesinde sohbete çağrıldı. İşçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin sorularına yetişmeye çalıştı.

Çok şey öğrendik Lazara'dan. Abluka altındaki Küba'yı sevmenin ona destek olmanın yolunun ülkemizde devrim yapmak olduğunu hissettirdi bize. Gittiği her yerde her çevreden Küba hakkında yoğun merakla karşılanmasından, sosyalizmin canlı örneğini kendi ülkemizde yaratacağımız örnekle kıyaslamalardan bir kez daha gördük ki, pek çok emekçi kapitalizmden kurtulma ve sosyalizmde yaşama hayalinde bizlerle birlikte.

Küba parlamento üyelerinin bu görevlerinden dolayı hiçbir ücret almamalarına verdiği cevap, özellikle burjuva seçimlerine bel bağlayanları düşündürdü. Lazara, "Eğer oradan maaş alırsam, orası benim patronum olur, ne isterse yapmak zorunda olurum. Ben halkın temsilcisiyim, benim patronun sadece halk" diye cevapladı soruları. Tercümanın Küba'da yaşamış olması ve Küba hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olması Lazara'nın aktarımlarının bize ulaşmasında önemli derecede önümüzü açtı.

İzmir'den birçok kişi Lazara'nın bir sonraki gelişine söz aldı. Fotoğraflar çekildi, notlar aldı. İzmir'de Lazara'nın bulunduğu her yerde sosyalizmin bir hayal değil mümkün olduğu coşkuyla hissedildi.