Tedavisi Engellenen Sülkür Serbest Bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu bu hafta hasta tutsaklardan Refik Sülkür'ün sağlık durumuna dikkat çekti. 2017 yılından beri kalp kontrolü yapılmayan Sülkür'ün serbest bırakılması istendi.

İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta mahpusların sağlık durumuna dikkat çekmek için yaptığı eylemin 340’ıncısı gerçekleştirildi.

F Eyleminin 340'ıncı eylemi Cumartesi Anneleri'nin eylemi gibi devletin yasağıyla karşılaştığı için açıklama İHD İstanbul Şubesi dernek binası önünde gerçekleştirildi.

F Eylemi'nin 340'ıncı haftasında 1995 yılında tutuklanan ve Bolu Hapishanesi'nde bulunan hasta mahpus Refik Sülkür'ün sağlık durumu hakkında bilgiler aktarıldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin'in okuduğu açıklamada Refik Sülkür'ün 1995 yılında kolundan yaralı durumdayken tutuklandığı ve İstanbul Ümraniye Hapishanesi'nde tedavi hakkı gasp edildiği için sol kol dirseğinde 15 santimetrelik bir kemik kaybı oluştuğunu belirtti.

Sünkür'e iki kez platin takıldığını ancak düzenli kontrolleri ve tedavisi yapılmadığı için kolunun kangren olma riskine karşı platinin çıkarıldığını, dirseğini hareket ettiremediği için ihtiyaçlarını da karşılayamadığını belirten Acettin, tüm bunların dışında Refik Sülkür'ün göğüs ağrısı, çarpıntı şikayetlerinin artması üzerine 2015 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesi'nde anjiyo yapıldığını ve kalp pili takıldığını aktardı.

Kalbinde "Triküspit yetmezliği” teşhisi konulan Refik Sünkür’ün, kalp pili taşıyor olmasından dolayı altı ayda bir mutlaka kontrole götürülmesi gerektiğini, ancak, Bolu'da pil kontrolü yapılamadığı ve İstanbul'dan görevlilerin gelmesi gerektiğini, fakat görevliler geldiği zaman asker olmadığı söylenerek kontrolü aksatıldığını belirten Acettin, Sünkür’ün kalbinin en son kontrolü 2017 yılının Haziran ayında yapıldığı bilgisini aktardı.

"Sünkür, yaşadığı sıkıntılardan dolayı kontrollerinin düzenli yapılabilmesi için İstanbul hapishanelerine sevkini istedi. Ancak Adalet Bakanlığı, Köroğlu Devlet Hastanesi’nin düzenlediği 'Pil kontrolü Bolu ilinde yapılabilir' bilgisi içeren kurul raporu sebebiyle Sünkür’ün bu talebini reddetti. Oysa aynı hastane daha önce, konuya ilişkin raporu ancak bir üniversite hastanesinin vermesi gerektiğini söylemişti" diyen Acettin Sünkür'ün ailesinin aktardığı bilgilerde ise "Kolunu kullanamadığı ve günlük ihtiyaçlarını tek başına karşılamakta güçlük çektiği kalp rahatsızlığı yanında bel-boyun fıtığı, mide ülseri ve reflüden kaynaklı çok fazla ağrı çektiği ve trioid hastalığının bulunduğu. Diz kapaklarında su toplanması olduğu ancak tedavisinin yapılmadığı"nın yer aldığını söyledi.

Mehmet Acettin rahatsızlıklarından dolayı günlük ihtiyaçlarını tek başına karşılamakta güçlük çeken Refik Sülkür'ün serbest bırakılmasını istedi.