< Panahi’nin İdamına Karşı Eylemde Darp ve 4 Gözaltı

Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin idamının durdurulması amacıyla İran Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapmak isteyen 4 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

İSTANBUL - İdama mahkum edilen ve uluslararası tepkiler üzerine infazı iki defa ertelenen Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin idamının durdurulması amacıyla İran Büyükelçiliği önüne çağrı yapan sanatçı aydın ve milletvekillerinin basın açıklaması yapılmasına polis izin vermedi.

Basın açıklaması için gelen basın emekçilerine de GBT yapılarak bölgeden uzaklaşmalarını orada eyleme izin vermeyecekleri söylendi.

Bugün (3 Eylül)  Cağaloğlu'nda bulunan İran Büyükelçiliği  önünde yapılmak istenen basın açıklaması öncesi İran Büyükelçiliği çevresini ablukaya aldı. Basın açıklaması için çağrı yapan sanatçı ve aydınların toplanmasına izin vermeyen polisler "Burada açıklama yapılmayacak" diyerek uzaklaştırmaya çalıştı.

Basın açıklaması yapmak isteyen Muazzez Avcı Selçuk Avcı Ercan Bilgili ve HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik ile polis ekipleri arasında tartışma ve gerginlik yaşandı.

"Burada PKK propagandasını yapamazsınız hadi başka yere" diyerek gruba müdahale eden polis aralarında Tuma Çelik'in de bulunduğu grubu tartaklayarak uzaklaştırırıken "Ramin Hossein Panahi İdam Edilmesin" sloganı atılırken Muazzez Avcı Selçuk Avcı Ercan Bilgili ve Mine Kaynak  gözaltına aldı.

Yaşanan polis saldırısını görüntüleyen Mücadele Birliği, Özgür Gelecek, Mezopotamya Ajansı, ANF muhabirlerini de "Laf anla git buradan", "Kırarım makineni", "Örgüt propagandasını mı çekiyorsun" gibi sözlerle tehdit etti.

Yaşanan saldırının ardından HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik basın emekçilerine yaptığı açıklamada "Türkiye Cumhuriyeti’nde (TC) haddini bilmeyen kendisine devlet memuru diyen insanlar var. Bu insanlar iktidarın kendilerine verdiği güçle kanunsuz bir şekilde hareket ediyorlar. Basın açıklaması yapmak için izin almaya gerek yok. Basın açıklaması yapmak isteyenler gözaltına alındı. Beni de itekleyip hakaret ettiler. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının yerine getirilmesi için çaba sarfediyorum. Hukuksuz bir şekilde engellenmesini içime sindiremiyorum. Sindirmeyeceğim. Bundan sonra da bu çerçevede mücadele edeceğim” dedi.

Fotoğraf: Zeynep Kuray