< 1 Mayıs Mahallesi Festivali'nde Panel

İstanbul'da 1 Mayıs Mahallesi'nde 31 Ağustos-2 Eylül günlerinde çeşitli etkinliklerin yapılacağı festival başladı.

İSTANBUL -1 Mayıs Mahallesi'nde gecekonduların yıkımına karşı verilen mücadelenin yıldönümünde gerçekleştirilen festival 16'ncı yılında...

1 Mayıs Mahallesi'nde 40 yıl önce gecekonduların yıkımına karşı verilen mücadelede yaşamını yitirenlerin anıldığı, kentsel dönüşüm, yozlaşma, emekçilere yönelik saldırılara karşı, 1 Mayıs Mahallesi ve çevresinde dayanışmayı sağlamak amacıyla çeşitli etkinlillerin yapıldığı festival 16'ıncı yılında.

1 Mayıs Mahallesi Festivali etkinlikleri bu yıl Deniz Gezmiş Parkı’nda akşam yapılan Panel, sinevizyon gösterimi ve konserle başladı.

"Tecrit" konulu panelde hapishanelerdeki devrimci tutsaklara yönelik saldıra dikkat çekilen panelde Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi adına Avukat Seher Dursun yer aldı.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak hapishanelerdeki devrimci tutsaklara uygulanan psikolojik ve fiziki işkencelere hal gasplarına dikkat çekmeye ve tutsaklarla dayanışmayı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Hapishanelerde devrimci tutsaklara yönelik saldırıları fiziki ve psikolojik işkence, hak gaspları olarak ana başlıklarda toplayan Seher Dursun, bu saldırılardaki amacın tutsakların politik kimliklerinden soyutlamak, dışarıya bağını koparmak olduğunu ifade etti. Özellikle F Tipi hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırıların arttırdığını belirtti.

F Tipi hapishanelerde tutsakların havalandırma alanları üzerine tel çekilmeye, havalandırma ve koğuş içine kameralar yerleştirilmeye çalışıldığını aktaran Dursun, tutsakların kameraları kırdığını, çeşitli eylemler yaptıklarını ve bu şekilde bunlara engel olmaya çalıştıklarını fakat buna karşılık tutsaklara görüş, mektup, yasağı getirildiğini aktardı.

Tutsakların hemen hemen tüm hapishanelerde tedavi haklarının da tekli ringe bindirme, asker yanında muayene, kelepçeli muayene, randevularına götürmeme gibi uygulamalarla engellendiğini belirten Dursun, diğer yandan hapishanelerin keyfi bir şekilde süreli yayın ve kitap yasağı getirdiğini aktardı.

Hakkında yasaklama, toplatma kararı olmadığı halde yayın ve kitapların alınmadığını, kütüphanedeki kitaplarla yetinmelerinin istendiğini söyleyen Seher Dursun, diğer yandan kütüphaneden alınan kitaplardan çıkarılan notlara el konulabildiğini, bu uygulamanın da kitabın niteliğine bağlı olmayıp, keyfi olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Devrimci tutsaklara çeşitli gerekçelerle 6 ay 1 yıla varan görüş ve mektup yasakları uygulandığını aktaran Dursun, tutsakların dışarıyla irtibatını tamamen kesmek ve yalnızlaştırarak onları teslim almaya çalışmak olduğunu vurguladı.

Av. Seher Dursun, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi'nin bu uygulamaların kaldırılması amacıyla tutsaklarla iletişim halinde olmaya ve kamuoyunda duyarlılık sağlamaya çalıştıklarını ifade etti etti.

TDİ olarak çeşitli eylem, etkinlikler, kampanyalarla, gerçekleştirdiklerini ve bunlara destek vererek tutsaklarla dayanışmada bulunabileceklerini, bir kitap, kartpostal veya kısa bir mektupla tutsaklara moral ve güç katabileceklerini ifade ederek sözlerini tamamladı.