< < 19 Yaşındaki İşçi 4. Kattan Düşerek Yaralandı

Dış cephe kaplama işi yapan inşaat işçisi Şahin Kızıltaş 4.katta çalışırken iskeleden düşerek yaralandı. Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırılan Kızıltaş'ın vücudunda kırıklar var. Kızıltaş'ın düşerken yaptığı refleks hareket sayesinde ölümden döndüğü öğrenildi.

İSTANBUL - Şahin Kızıltaş, yaşamını sürdürebilmek için Iğdır'dan İstanbul'a çalışmaya gelmiş 19 yaşında bir inşaat işçisi.

Yaklaşık bir aydır Acıbadem'de Güven İnşaat şirketinin yapımını üstlendiği Onur Sitesi'nde dış cephe boya işini yapan işçilerden. Şahin Kızıltaş ve arkadaşları 29 Ağustos sabahı 4.katın dış cephesini boyamak üzere iskeleye çıkıp çalışmaya başladılar.

Öğle paydosuna gitmek için iskeleden inmek isteyen Şahin Kızıltaş, iskelenin kayması sonucu 4 kat yüksekten aşağıya düştü. Birlikte çalıştığı arkadaşları hemen ambulans çağırarak hastaneye kaldırılmasını sağladı.

 

Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırılan Kızıltaş'ın acil servisteki muayenesi sonucunda kaburgasında, bel kemiğinde, sağ bacak kaval kemiği ve sol topuğunda kırıklar olduğu, sol topuğunda çatlak oluştuğu anlaşıldı. Kırılan kaburgası dalağa saplandığı için dalağı da zedelenen Kızıltaş'ın düşerken çapraz demirler üzerine çarpması nedeniyle kalçasında da zedelenme oluştuğu belirtildi. Hastanede ilk müdahalenin ardından  Şahin Kızıltaş'ın yanında kuzeni Dilan Kızıltaş ile iş arkadaşı Muhammed Atmaca bekliyor.

İlk müdahalenin ardından kendine gelen Kızıltaş olay anını, kuzenine "Boşluğa düştüğümü fark edince başımın üstüne düşmemek ve çarpmamak için dönmeye ve bir yerlere tutunmaya çalıştım. Ama bir yerlere çarparak düştüğümü fark ettim" şeklinde aktarmış.

Arkadaşları düşerken çapraz demirlere çarpmış olabileceğini bunun düşmesini yavaşlatıp zemine çakılmasını önlediğini söylüyorlar.

Şahin Kızıltaş'a refakat eden kuzeni Dilan Kızıltaş, dış cephe işini üstlenen firmanın yetkileriyle telefon görüşmesi yaptıklarını, "Yapılması gerekeni yapacaklarını yardımı esirgemeyeceklerini" söylediklerini fakat hâlâ şirketten yetkililerin gelmediğini aktardı.

İlk müdahale ve polisin rapor tutmasının ardından, İnşaat İş Sendikası'na durumu aktardıklarını belirten Dilan Kızıltaş, çok korkulu anlar yaşadıklarını söyledi.

Şahin Kızıltaş ile görüşmek üzere hastaneye gittiğimizde kuzeni İnşaat İş Sendikası avukatıyla görüşüyordu.

İnşaat İşçileri Sendikası avukatı Güneş Saygılı ise "Ne yazık ki inşaat sektörü en fazla iş cinayeti ve iş kazasının yaşandığı iş kollarından biri. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri yeterli olmadığı için çok sık karşılaşılan bir durum. Şahin de bunu yaşayan işçi arkadaşlarımızdan biri. Bu tür durumların yaşanmaması için çabalıyoruz. Sendika olarak sağlık durumu ve hukuki süreci takip edeceğiz" dedi.

Şahin Kızıltaş'ın bilincinin yerinde olduğunu, aktaran kuzeni "Fakat tedavisi uzun sürecek. Umarm tamamen iyileşir. Ve bundan sonraki iş yaşamında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin sağlanmadığı yerlerde çalışmaz. Bu olay onun için de bizim için de acı bir ders oldu" diyor.