< < Gürteks'te Şiddete Uğradı Tazminatsız İşten Atıldı

Gaziantep’te bulunan GÜRTEKS’te bir işçi şiddete maruz kaldı.Şiddete uğrayarakyaralanan işçi üstüne bir de tazminatsız işten atıldı.

GAZİANTEP - Gaziantep'te bulunan Gürteks Tekstil işletmesinde çalışan bir işçi sevkiyatçı ile aralarında çıkan tartışmada darp edilen işçi daha sonra bir de tazminatsız olarak işten atıldı.
Yaşadığı şiddet üzerine bir de tazminatları verilmeden işten atılan işçi yaşadıklarını Dev Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilciliği'ne giderek anlattı. İşçi Gürteks firmasında gece vardiyasında sevkiyat sırasında şiddete uğradığını aktardı.

Hem Yumruk Yedi Hem İşten Atıldı
“GÜRTEKS’te darp edildim, işten tazminatsız çıkış verdiler. Olay 14.08.2018 saat gece 23.15’te yaşandı. Volufilde bir adet bozuk bobin çıkınca sevkıyatçı benimle tartıştı ve küfür etti. Ardından bu küfür nedeniyle aramızda tartışma çıktı. Gözümde gözlük olmasına rağmen yumruk atınca yaralandım. Bu olayın ardından beni tazminatsız işten çıkardılar. 6 yıl 2,5 aylık hakkımı vermediler. Artı 14+20 toplam 34 günlük yıllık izin hakkımı kullandırmadılar. Muhasebeci bir kâğıt okutturup imza atmamı istedi. Tazminatsız çıkış diye yazdığı için bende imzalamadım. Karakola gittik, şikâyetçi oldum. Kasten yaralama tutanağı tutulup savcılığa gönderildim" dedi.

"Bayram İzni Yok Mesaisiz Çalışılan Tatillere Karşılık İzin"
İşçilin yaşadığı haksızlıklar ise bununla sınırlı kalmadı. İşçi sendika temsilciliğinde işyerindeki koşulları da “Resmi tatillerde mecburi çalıştırıyorlardı. 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs çalıştırdılar ama mesai ücreti vermediler. Ramazan bayramından iki gün önce tatil ettiler. Mesaisiz çalıştırdıkları resmi tatil günlerine karşılık izin kullandırdılar" diyerek aktardı.

"Kavganın Mağduru İşçi Cezalandırılıyor"
Dev Tekstil İşçileri Sendikası ise gerek işçinin yaşadığı şiddet ve işten atılması gerekse de Gürteks'teki ağır çalışma koşulları ve haksızlıklara karşı işçilerin yanında olacaklarıın belirterek "GÜRTEKS firmasını en kısa zamanda bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Öncelikle şiddete maruz kalan işçi bu kavga olayını başlatan kişi olmadığı gibi aldığı darp sebebiyle kavganın mağdurudur. Şiddet görmesinin nedeni çalışırken yapmış olduğu iştir. Dolayısıyla firmanın sahiplenmesi gereken işini yaptırdığı için şiddete maruz kalan bu işçidir" denildi.
Ayrıca Gürteks işçisine şiddet uygulayan kişinin de psikolojik sorunları olduğunun bilindiğini aktaran sendika temsilciliği sevkiyat görevlisinin raporlu olmasına rağmen firma tarafından işçiden yana tavır alımamış olmasına tepki gösterdi.

"Gürteks Mağrduriyeti Fırsaza Çevirmiştir"
"Gürteks firması bu mağduriyeti bir fırsata çevirmiştir. 6 yıldan fazla çalışma süresi olan bu işçiyi tazminat ödemeden işten çıkararak kendince ekonomik kazanç elde etmiştir. İşçi arkadaşımızın sadece kıdem ve ihbar hakkı değil aynı zamanda kullandırılmayan yıllık izin hakları, resmi tatillerde verilmeyen mesai hakları gibi başka hakları da vardır. Yine firmanın 3 resmi tatilde çalışan işçilere, bu çalışma karşılığında 2 günlük tatil kullandırması da İş Kanunu açısından hukuksuzdur" denilerek firmaya bir an önce işçinin haklarının ödenmesi çağrısında bulundu