< Cumartesi Anneleri 700. Eylemine Polis Saldırısı Çok Sayıda Gözaltı

Cumartesi Anneleri'nin gözaltına alınarak kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için her hafta Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdiği oturma eyleminin 700. haftasında eylem İçişleri Bakanlığı talimatıyla ve İstanbul Valiliği'nce yasaklandı. Eylem için gelenlere polis saldırarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Cumartesi Annleri eylemi için gelenler saatlerce sokaklardan ayrılmadı. Cumartesi İnsanları "Haftaya eylemimize devam edeceğiz" dedi.

İSTANBUL - Gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınmayan yakınlarının akıbetini sorarak, sorumluların yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda eylemi gerçekleştiren Cumartesi Anneleri/İnsanları 700. hafta etkinliğinde polis saldırısına uğradı.

Cumartesi Anneleri 700. hafta etkinliğinin İçişleri Bakanlığı talimatıyla ve İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığı belirtilerek eylemi organize eden İnsan Hakları Derneği üyeleri ve kayıp yakınları alana alınmadı. Eylemi gerçekleştirmekte ısrar eden İHD üyeleri ve kayıp yakınları gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları 700'üncü hafta eylemine hazırlık için sabah saatlerinde İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) toplandı. Kırmızı güller ve karanfillerle derneğe gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları, üzerinde Cumartesi Anneleri yazan tişörtlerini giyderek aralarındaki görev dağılımını yaptı. Eylemde kullanılan pankart ve fotoğraflarla Galatasaray Meydanı'na gidildi. Meydanın etrafını saran polisler Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın meydana girişini engelledi. Eylemi gerçekleştirmek isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları uzun süre polisle tartıştı ve gözaltılar başladı. Çevreyi ablukaya alan polis ekipleri Yapı Kredi Kültür Merkezi yönüne de barikat oluşturarak gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Eylemi gerçekleştirme ısrarında olan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

"Kapalı Alanı Gidin Ne Yaparsanız Yapın"

Polisler eylemin İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını söyleyerek kimsenin alana girmesine izin vermedi. "Burası İstiklal Caddesi toplanma alanı değil” diyen polis, “Kapalı alana gidin ne yaparsanız yapın" dedi.

Kayıp yakınlarından Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, “23 yıldır bu meydana geliyoruz. Babamı arıyorum. Bu meydan bizimdir,nereye gideceğiz” dedi.

"Bu Devlet Yarın Aynısını Size de Yapacak!"

Eylemi gerçekleştirmekte ısrar eden diğer kayıp yakınları ise “Bu meydan sizin aynanız bu meydana iyi bakın”, “Bizi siz öldürdünüz. Şimdi bizi buradan kovuyorsunuz yarın bize bunu yapan devlet size de aynısını yapacak" sözleriyle tepki gösterdi. Polisler insanları alandan uzaklaştırmaya çalıştıysa da eylem için gelenler Galatasaray Meydanı yakınlarından ayrılmamakta kararlıydı. Kitle alanın çevresinde toplanmaya başlayınca polis saldırarak tartaklayarak, yerlerde sürükleyerek gözaltına almaya başladı. Bunun üzerine eylem için gelenler "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Anaların Öfkesi Katilleri Boğacak", "Katil Polis Galatasaray'dan Defol", "Direne Direne Kazanacağız", "Bu Daha Başlangıç Mücadele Devam" sloganları atmaya başladı. Kitlenin alanın çevresinden ayrılmaması üzerine polis yoğun şekilde gaz bombası ve plastik mermi kullanarak saldırdı. Gruplar halinde meydana gitmeye çalışan çok sayıda kişi de yine ters kelepçe yapılarak, darp edilerek gözaltına alındı.

Ara Sokaklara ve Pasajlara Gaz Bombası Ve Plastik Mermi

Kayıp yakınları ve eylem için gelenler gaz bombaları ve plastik mermilerle İstiklal Caddesi'nde alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı. Polis ısrarla İstiklal Caddesi'ne çıkmak üzeren insanların yöneldiği ara sokaklar ve pasajlara da yoğun olarak gaz bombası ve plastik mermilerle saldırdı.

Galatasaray Meydanı'na tekrar çıkabilmek için Hazzopulo Pasajı'na giren insanları takip ederek arkalarından plastik mermi atan bir grup polis kafelerde oturanlar tarafından "Katil Polis Hesap Verecek", "Anaların Öfkesi Katilleri Boğacak", "Katil Polis Galatasaray'dan Defol" sloganlarıyla tepki gösterdi.

Darp Edilerek Ters Kelepçeyle Çok Sayıda Gözaltı

Bu arada eylem alanından ve İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Meydanı'na gitmeye çalışan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri 700. Hafta eylemi için gelenler polisin sık sık İstiklal Caddesi'ne, ara sokaklara pasajlara gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırmasına rağmen Galatasaray Meydanı'na dönebilmek için alanın çevresinden ayrılmadı. Polis ekipleri İstiklal Caddesi'nde ise Tünel yönüne doğru kitleyi bir kaç gruba bölmeyi sağlayabilmek için sürekli gaz bombası ve plastik mermi kulllandı. İnsanlar saatlerce İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Meydanı'na doğru sloganlar atarak gruplar halinde toplanmaya devam etti.

Cumartesi Anneleri eyleminin 700 haftasına katılmak isteyen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Sayının 47 veya üzerinde olduğu belirtilerken, gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilebilenler: Leman Yurtsever, Maside Ocak, Besna Tosun, Sebla Arcan, Faruk Eren, Cihan Aktaş, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Gamze Elvan, Özge Elvan, Cihan Gülünay, Kenan Yıldız, Ruşa Sabur, Fecri Çalboğa, Cüneyt Yılmaz, Jiyan Tosun, Lezgin Özalp, Levent Gökçek, Özer Oymak, Sinan Tekdemir, Süleyman Benli, Koray Kesik, Sinan Arslan, Osman Akın, Hasan Akbaba, Volkan Uyar ,Deniz Koç.

Gözaltına alınanlar Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek ifadeleri alınmaya başlandı. İfadelerin ardından serbest bırakılmaları bekleniyor. Çok sayıda avukat gözaltına alınanlar için Emniyet Müdürlüğü'ne gitti.

"Galatasaray Meydanı'nda Eylemimiz Sürecek"

Cumartesi Anneleri/İnsanları devletin yasaklarına ve polisin uyguladığı saldırıya tepki göstererek, kayıplarının akıbetini sormaya ve sorumluların cezalandırılmasını istemeye devam edeceklerini ve haftaya yine Galatasaray Meydanı'nda olacaklarını belirtti.