334. F oturmasında 21 Aralık 1992 tarihinde tutuklanan ve 26 yıldır tutsak olanAvni Uçar'ın sağlık durumuna ilişkin bilgiler aktarılarak tedavi olabilmesi için serbest bırakılması istendi.

İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu 334 hafta F eyleminde, 21 Aralık 1992 tarihinde tutuklanan 26 yıldır pek çok hak gaspına maruz kalan Avni Uçar'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Galatasaray Meydanı'nda yapılan toplanan komisyon üyeleri "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Avni Uçar serbest bırakılsın", "OHAL işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır" sloganları atarak eylemi başlattı.

Eylemde basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına Meryem Bars okudu.

"F tipleri, insani değerlerin yok edildiği ve yoğun tecrit politikaları nedeniyle ölüm merkezleri haline gelen yerlerdir. Yüzlerce mahpus veda hakkını kullanamadan hayatını yitiriyor. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan mahpuslar, tecrit ve işkence ile fiziksel ve psikolojik yönden olumsuz etkilenerek hastalanıyor ve hapishanelerdeki hasta mahpus sayısı gün geçti artıyor" diyerek sözlerine başlayan Bars, F Tipi hapishanelerin insanlık dışı olduğu ve tecrit politikalarının tutsakların sağlığı üzerinde derin tahribatlar etkiler yarattığını ve sağlıklı insanların dahi pek çok sağlık sorunu yaşamaya başladığını belirtti.

Hasta mahpus Avni Uçar'ın bu alanda sesi olmaya çalıştıklarını dile getiren Bars, kanser hastası Uçar'ın yaşadığı sağlık sorunlarına ve hak ihlallerine değindi.

"2006 yılında sağlık sorunları nedeniyle gittiği hastanede ameliyat öncesi kanser olduğunu öğrenir. Sağ böbreği alınan Uçar'a sağlık kontrolleri sırasında kendisinin mesane kanseri olduğu söylenir. Ceza erteleme yasasından faydalanmak için 2007, 2010, 2012 ve 2013 yıllarında Adli Tıp Kurumuna başvurmasına rağmen kendisine red cevabı verilir. Kısa bir süre önce de kendisine sol böbreğinde kanser riskinin yüksek olduğu söylenir" diyen Bars, İHD temsilcilerinin hasta tutsak Avni Uçar'ın kardeşi ile görüştüklerini aktardı.

Değişik illerde bulunduğu hapishanelerde ve özellikle batı illerindeki hastanelerde bulunan doktorların ırkçı yaklaşımları sonucu tedavisinin yapılamadığını belirten Bars "Hapishane koşulları hasta mahpuslar için uygun olmadığı gibi gerek hapishane yönetimleri gerek sağlık personellerinin yaklaşımı nedeniyle Avni Uçar'ın sağlığının daha kötüye gittiği belirtilmiştir. Ayrıca jastaneye gidiş gelişlerin eziyete dönüştüğünü, yetersiz beslenme ve ağır stres altında olması nedeniyle sağlıklarının daha da olumsuz yönde gelişeceğini vurgulamıştır. Bizler de bu alanda her hafta ısrarla hasta mahpusların taleplerinin yerine getirilmesini, tedavilerinin yapılabilmesi ve sağlıklarına kavuşabilmeleri için serbest bırakılmalarını ısrarla istemeye devam edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Eylem hasta tutsakların serbest bırakılması, hak gaspı uygulamalarının son bulmasına ilişkin sloganlarla bitirildi.