HABER-SEN Merkez Yönetim Kurulu, sendika genel merkez binasında yaptığı basın toplantısında yıllardır her seçim döneminde TRT emekçilerine söz verilen +600 Ek Göstergenin uygulanmadığını belirterek yine bir seçim vaadi olarak mı kalacağını sordu.

HABER-SEN Merkez Yönetim Kurulu, sendika genel merkez binasında her yıl seçim döneminde uygulamaya konulacağı söylenen +600 Ek Göstergenin yine TRT emekçilerine ve emeklilerine uygulanmaması nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, Basın Yayın Sekreteri, Banu Savaş ve Genel Kadın Sekreteri Gülseren Güngördü'nün katıldığı basın toplantısında konuşan Haber Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, her seçim döneminde +600 Ek Göstergenin hükümet ve Yetkili Sarı Sendika tarafından dillendirildiğini ama kamu görevlilerinin hepsine uygulanmadığını belirtti.

Balcan"Toplu sözleşme masalarında aldık-kazandık nidaları atanlar, neden yetkilerini kullanarak TRT emeklisi ve emekçilerine de uygulanması için çalışmıyorlar? TRT emeklisi ve emekçileri, kamu hizmeti kapsamı dışında mı?" diye sordu.

6 Haziran tarihinde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 5,3 milyon kamu görevlisinin tamamının ek göstergelerinde 600 puanlık artış yapılacağı bilgisinin kamuoyuyla paylaşıldığını ve resmi gazetede yayınlanarak “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile hayata geçirildiğini söyleyen Balcan ancak bu artışın TRT emekçilerine ve emeklilerine yansıtmadığını vurguladı.

 

"+600 Ek Gösterge Hesabı Emeklileri Zarara Uğrattı"

Balcan, "Söz konusu artış, TRT emeklisi ve emekçilerinin maaş bordrolarına yansıtılmadı. Dahası, bordrodaki 'Tazminat Yansıtma Oranları' yeni düzenlemeden uygulanarak 'Emeklilik Aylık Tutarı' da olması gerekenden düşük hesaplanmıştır. Bu durum gerek emeklilik ikramiyesi gerekse emeklilik aylığı yönünden, hak kaybına uğranmasına yol açmıştır" dedi.

 

"Hak Kayıpları İç Yazışmalarla Çözülmelidir"

TRT emeklilerinin tazminat yansıtma oranlarının düzeltilmesi için bireysel davalarını açarak kazandıklarını ve geriye dönük haklarını almaya başladıklarını belirten Balcan, TRT emeklilerinin de hak kaybına uğradıkları süreçte kişisel davalarını kazanıldığı göz önünde bulundurularak Cumhurbaşkanlığı Kararı ile geri ödemelerin başlanacak olmasının dikkate alınarak, ve +600 ek gösterge ve aylık bağlanma oranları iç yazışmalarla da çözülebildiğini ve bunun uygulanması gerektiğini vurguladı.

 

"TRT Genel Müdürlüğü Hükümetin Arkasına Sığındı"

Haber-Sen olarak TRT emekçileri için de dava açtıklarını haklarını almak için takip ettiklerini, TRT Genel Müdürlüğüne dava aracılığı ile sorulduğunda “Cumhurbaşkanına gönderdik ama imzalamadı” bilgisini aldıklarını belirten Balcan, “Hükümetin arkasına sığındılar" diyerek, 703 No.lu KHK’nın bazı maddelerinin iptali ile 600 ek göstergenin TRT emeklileri ve emekçilerine uygulanmasının önünde hukuken bir gerekçe kalmadığını vurguladı.

 

"Liyakatsiz Yöneticiler Sorun Çöz(e)mez"

Yaşanan hak kayıplarına karşın TRT yöneticilerinin harekete geçmediği ne işaret eden Balcan, bunun nedeninin ise yöneticilerin liyakat ilkesine uyulmadan atandığını, kamu hizmetlerinde liyakatin esas olduğunu, liyakatsiz yöneticilerin hiç bir konuda çözüm üretmediklerini, üretemeyeceklerini, hatta üretmek gibi bir amaçlarının da bulunmadığını ifade etti.

TRT yönetiminin yıllardır biriken emekçilerin sorunları için çözüm üretmediğini belirten Balcan sözlerini şöyle sürdürdü; Genel Müdür Dr.Zahid Sobacı, İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Bilgin ve diğer Genel Müdür Yardımcıları, kurumun asli emekçileri için bugüne kadar ne yaptılar?

20-30 yıldır kurumda çalışan emekçilerin asli kadrolarına atanmaları için, ”hakkaniyete ve liyakate uygun çözüm” getirebildiler mi? Kuruma sözleşmeli personel alıp iş barışını bozmakla neyi hedeflediler?

Bankalarla yapılan promosyon çalışmalarında, emekçilerin haklarını korudular mı? Maaşların enflasyon karşısında ezilmesini engellemek için çalıştılar mı?

Kurumda 2200 ek gösterge ile çalışan emekçinin hakkını verdiler mi?

Evet, açık ve net soruyoruz; hepimiz emeklilikte insanca yaşamak için çalışırken, bu yöneticiler, TRT emeklisi ve emekçilerinin hakları için ne yapıyorlar?"

 

"Ek Gösterge Kanunu Tüm Emekçilere ve Emeklilere Uygulansın"

TRT emekçileri ve emeklilerinin hak kayıplarının önüne geçilmesi, ileride farklı hak ihlallerinin oluşmaması için, uygulanılması düşünülen +200 +400 gibi ara çözümlerden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Mesut Balcan "7417sayılı “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” tüm TRT emeklileri ve emekçilerine de uygulanmasını talep ediyoruz" diyerek hak kayıplarının giderilmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.