ODTÜ kampüsünde Kavaklık alanına yapılmak istenen KYK yurduna karşı ODTÜ'lülerin sürdürdüğü eylemlerin 61. gününde ODTÜ'lü öğrenciler ve mezunlar “Kökler Direnişe Çağırıyor” denilerek bir eylem yapıldı.

14 Temmuz Pazar günü olacak eylem için yapılan çağrıya yüzlerce kişi yanıt verdi. Kızının ölümünün aydınlatılmasını isteyen Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan da katılacağını önceden duyurmuş, hatta öldürülen çocuklar için fidan dikilmesi çağrısı yapmıştı.

Saat 14.00'te ODTÜ’lüler, Yüzüncü Yıl Mahallesi üzerinden sloganlarla yaptıkları yürütüşle A4 kapısına geldi. Girişte polisin engelleme girişimi olsa da öğrencilerin kararlı duruşu ile geri çekilmek zorunda kaldı. Yürüyüş, kampüsün içinde bekleyen kitlenin de katılmasıyla birlikte iyice kalabalıklaştı. Yürüyüş sırasında davul eşliğinde “Gündoğdu Marşı” okundu, “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz”, “ODTÜ’de KYK istemiyoruz” ve “ODTÜ’ye yurdu ODTÜ’lüler yapar” sloganları atıldı.

Kavaklık'ta sona eren yürüyüşten sonra bir açıklama yapılarak KYK’nın öğrenciler üzerinde baskı kurmak ve dinci-gerici politikaları icra etmek için kullanılan bir araç olduğu söylendi; ağaçların kesilmesinin yanı sıra bu politikaya karşı çıktıkları vurgulandı.

“ODTÜ’yü sermayenin malı haline getirmeye çalışan, özellikle son 1 yılda her fırsatta polisi kampüse alan, öğrencilerin, öğretim görevlilerinin yerlerde sürüklenmesine, gözaltına alınmasına neden olan, AKP’nin truva atları ile ODTÜ geleneğine saldıran başta Verşan Kök olmak üzere bu kararlara imza atan Üniversite Yönetim Kurulu derhal istifa etmelidir” diyen öğrenciler “ODTÜ Hasan Tanların, Verşan Köklerin değil; bozkırı yeşertenlerin, bilimin, özgürlüğün, direnişi ODTÜ’nün köklerine kazıyan Sinan Cemgillerin, Hüseyin Cevahirlerin okuludur” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan da konuşma yaptı, “sizler burada ODTÜ’de yeşillik, yaşam mücadelesi veren gençlerimiz; sizler ODTÜ’de Rabia Naz’ın da sesi oldunuz. Rabia Naz Vatan 11 yaşında canice canına kıyılan, siyasi emeller için örtbas edilen bir masum çocuk. Ve Rabia Naz, bütün insanlığın adaletini temsil ediyor bugün ülkemizde. Bugün yaşadığımız durumda, Rabia Naz’a adalet arayışı içerisinde birçok adaletsizlikle karşı karşıya kaldık ve bugüne kadar birçok durumlarda mücadelesini verdik. Ben Rabia Naz’ın babası olarak siz değerli pırlanta gibi gençlerimize minnettarım” dedi ve buraya Rabia Naz’ı için ODTÜ Kampüsü’ne bir fidan dikmeye geldiğini söyledi ve fidanını dikti.