Sarı Yelekliler’in eylemleriyle sarsılan Fransa’da enerji işçileri, çiftçiler, nakliye çalışanları hatta polis sendikası da ardı ardına grev açıklamaları yaparken, öğrenciler de meydanları boş bırakmadı. 6 Aralık günü onbinlerce liseli okulları bloke etti, eylemler yaptı.

Hafta başından bu yana birçok lisede eylemler düzenlenirken, dün de 6 Aralık Perşembe günü de onlarca şehirde dersleri boykot eden on binlerce liseli öğrenci eylemde idi.

Sadece Seine-Saint-Denis ilinde 37 lise binası bloke edilirken, Yvelines iline bağlı Mantes-la-Jolie şehrinde 150’ye yakın öğrenci polis tarafından gözaltına alındı.

Ülkenin büyük şehirlerinden Marsilya’da ise binlerce öğrenci Saint-Charles fakültesinden Vieux-Port alanına kadar yürüdü. CGT, SUD-Solidaires ve SNES gibi öğretmen sendikalarının da destek verdiği eyleme saldıran polisle öğrenciler arasında çatışmalar da yaşandı. Nice’de de en az 33 eylemci öğrenci gözaltına alındı. Lyon, Lille, Montpeiller gibi şehirlerdeki eylemlerde de çok sayıda gözaltı oldu.

Eylemlerdeki çatışmalarda en az 700 lise öğrencisi gözaltına alındı, ciddi oranda maddi hasar oluştu. Liseli çocukların gözaltına alınma anlarının videoları internette yayınlanmaya başlayınca dünya çapında tepkilere yol açtı.

Liseliler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ‘Parcoursup’ adlı yüksek öğretim reformu ile yeni lise bitirme sınavlarına karşı çıkıyor. Parcoursup sisteminde, öğrencilerin 5 ila 10 arasında üniversite bölümü için tercih hakkı bulunuyor ve öğrencilerin sadece küçük bir kısmının tercih seçenekleri kabul ediliyor. Sadece lise notları üzerinden yapılan bu seçici sistem nedeniyle her yıl yüz binlerce öğrencinin tercih ettikleri bir bölümü seçme hakkı da elinden alınmış olunuyor. Eski sistemde ise 20 üzerinden not ortalaması en az 10 olan öğrencilerin tıp veya matematik gibi bazı teknik dallar dışında istedikleri bölüme girmelerinin önünde neredeyse hiç engel yoktu.