“Üniversitemi Bölme”

“15 yeni üniversite kurulacağı” müjdesi ile birlikte İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve İnönü Üniversitelerinin de bölüneceğinin açıklanmasının ardından, üniversiteler tepki göstermeye başladı. 24 Nisan günü, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusü önünde bir eylem vardı.

Üniversite öğrencileri, mezunları ve öğretim görevlileri, fakültelerin taşınarak üniversitenin bölünmek istenmesine karşı binlerce kişiyle eylem yaptı ve bu tasarının geri çekilmesini istedi.

Saat 13.00’te ana kapı önünde toplanan ve çoğunluğunu tıp öğrencilerinin oluşturduğu kitle, “Üniversitemi Bölme!” pankartı açtı, “Üniversiteme Dokunma Fakülteme Dokunma!”, “Üniversiteler Kökünden Koparılamaz!”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam!”, “Direne Direne Kazanacağız!”, “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek!”, “İÜ Bütündür Parçalanamaz!”, “Cerrahpaşa Bizimdir Bizim Kalacak!” sloganlarını haykırdı.

İlk konuşmayı yapan TTB Başkanı ve İÜ’nün seçilmiş rektörü Prof. Dr. Raşit Tükel, yukarıdan yapılan düzenleme ve dayatmalarla İÜ üzerinde bir yönetim kurulduğunu, bugün de kimseye danışılmadan üniversitenin taşınmasıyla ilgili bir yasa tasarısı getirildiğine dikkat çekti. Tükel yapılanın tarihsel bağları koparmak ve ortak bir değeri ortadan kaldırmak olduğunu söyleyerek, üniversitenin arazileri ve fakültelerinin “böl ve yönet” mantığıyla tahakküm altına alınacağını söyledi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Kasapçopur da taşınmanın hasta ve öğrenci hizmetlerini aksatacağına dikkat çekti.

Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip okudu ve 19 Nisan günü TBMM Başkanlığına verilen torba yasa önerisinin 7. maddesi ile İÜ’nün ilk fakültesi olan ve 191 yıldır sağlık ve eğitim hizmeti veren İstanbul Tıp Fakültesi, 1857 yılında kurulan Türkiye’nin ilk orman fakültesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk diş hekimliği fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Türkiye’nin ilk işletme fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi, spor bilimleri fakültesi, iletişim fakültesi ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi’nin 22.755 öğrencisi ile birlikte isimlerinden ve tarihlerinden koparılmak istendiğini söyledi.

Öğrenci ve akademisyenlerin de yaptığı konuşmalar sık sık sloganlarla bölündü.

Eylemin ardından öğrencilerin düzenlemeyi planladığı forum, çok kalabalık olunmasından dolayı yapılamadı ve 25 Nisan Çarşamba saat 13.00’e ertelendi.