İstanbul Tabip Odası'nın çağrısıyla Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçileri Atakta Tedavi Ünitesi önünde "Hastaneler Yerinde Yenilensin" talebiyle eylem gerçekleştirdi.
İstanbul'da Deprem riski nedeniyle hastanelerin boşatılmasına ilişkin hekimler ve sağlık meslek örgütlerinin tepkileri devam ediyor. İstanbul Tabip Odası'nın çağrısıyla hekimler ve sağlık emekçileri Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçileri Atakta Tedavi Ünitesi önünde eylem yaparak hastanenin yerinde yenilenmesini istedi. "Hastaneler Yerinde Yenilensin Çalışanlar Mağdur Olmasın" yazılı pankart açılan eyleme Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi, Bakırköy Kent Savunması destek verdi.
"Riskli Binaların Yerinde Değişimi Her Şey Hazır"
Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Zehra Betül Yalçıner, “Kimbilir kaçıncı kere Bakırköy’deki var olan düzeni, eğitim ve tedavi hizmetlerini kurtarmak için sizlerden destek bekliyoruz. Kimisinde bahçenin içinde yol geçecek oldu, kimisinden binaların durumuyla ilgili gelişmeler oldu. 99’dan beri bilinen sorun ve herhangi bir bir şekilde müdahale edilmedi. Evet riskli binalar var ama bu riskli binaların yerinde değişimi için bu hastanede her şey hazır. Koskocaman bir alan var. Konteynırların kurulması için planlar bile yapılmıştı. Daha önce dolayısıyla bu hastaneyi boşaltmanın nöroloji psikiyatriyi bir birinden ayırmanın hiçbir anlamı yok ve hiçbir gerekçesi olamaz" dedi.
"Türkiye'nin Tarihi Sağlık Merkezlerinden Biridir"
Türk Psikayatri Derneği Başkanı Prof.Dr. Ejder Akgün Yıldırım ise “Burası Türkiye sağlık camiasının en önemli tarihi merkezlerinden biridir. Biz bu binaların yenilenmesini istiyoruz. Kesinlikle daha güvenli yerde çalışmak istiyoruz" dedi.
Yıldırım, hastanelerin hastaların ve sağlık emekçilerinin güvende olabileceği, bir deprem sırasında da güvenli hizmet vereceği yerler olmasını istediklerini vurguladı.
"Türkiye Nöroloji Ve Psikiyatrisi Büyük Darbe Alacak"
Unutmayalım ki, biz mekanlarımıza sahip çıkarak bunu yaparsak anlamlıdır. Eğer ki bu mekanlar bu insanlarından ayrılırsa bu klinikler birbirlerinden ayrılırsa bilelim ki kaybedeceğimiz sadece birkaç kliniğin başka yerde olması değil. Türkiye psikiyatrisi ve Türkiye nörolojisinin belki de tarihte alacağı en büyük darbelerden biri olacaktır" diyen Yıldırım talebelerinin yerinde yenilenerek hizmet verebilir hale getirilmesi olduğunu vurguladı.
"20 Yılda Önlenebilir Nedenlerle Yüzlerce Sağlık Emekçisini Kaybettik"
Basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Başkanı Başkanı Nergis Erdoğan , İstanbul Tabip Odası'nın geçtiğimiz yirmi yıl içinde yüzlerce sağlık çalışanını ve üyesini önlenebilir nedenlerle kaybettiğini vurgulayarak sözlerine başladı. Sağlıkta dönüşüm adı altında yapılan uygulamaların şiddet yoluyla, pandemiyle kayıplarımıza yol açtığını belirten Erdoğan, 6 Şubat depreminin ardından bu kez beklenen İstanbul depremi nedeniyle sağlık çalışanları ve meslektaşlarının olası kaybı ile yüz yüze olduğunu belirtti.
"Depremde Ayakta Kalması Gereken Hastaneler Yıkılarak Can Aldı"
Depremde ayakta kalması elzem olan hastanelerin, aile sağlığı merkezlerinin 6 Şubat depreminde yıkılarak sağlık çalışanlarını ve meslektaşlarını kaybettiklerini hatırlatan Erdoğan, "Kolayca hatırlanacak kadar yakın, önlem alınabilecek kadar uzun bir süre önce yaşanan 1999 depreminden hiç ders alınmamışçasına can aldı hastaneler. Bundan böyle bir tek sağlık çalışanını enkaz altında kaybetmek istemiyoruz, çalıştığımız binalar güvenli olsun istiyoruz" dedi.
"Hastaneler Sadece Bina Değil Şehrin Hafızası Ve Halkın Sağlık Güvencesidir"
"Hastaneleri hastane yapan yalnızca binalar değildir. Onlar bir semtin, bir şehrin hafızasıdır, anılarıdır, halkının güvencesidir. İnsanların annesini, babasını, kendisini hayata döndüren, çocuğunun dünyaya geldiği hastaneler yirmi yıldır halkın, çalışanlarının en ufak biçimde fikri alınmadan koparılıp, yolu izi belli olmayan yerlere adeta fırlatıldılar. Gidenin geri döndüğü görülmedi, yerlerinde ne yazık ki yeller de esmedi. Esseydi aldığımız solukla belki biraz rahatlardı içimiz. Tam tersine soluduğumuz havayı kesen rezidanslar, yedi yıldızlı özel hastaneler dikildi yerlerine" diyerek tepki gösterdi.
"Sağlık Emekçileri Ve Yöneticilerin Talepleri Gözardı Ediliyor"
Deprem ve bina güvenliği öne sürülerek en parlak beyinleri dumura uğratacak, uygulanması neredeyse imkânsız karmaşıklıkta taşınma planları sunulduğunu belirten Erdoğan, sağlık emekçilerini, ve yöneticileri göz ardı ederek hastanenin taşınmak istediğini söyledi.
"Bakırköy RHH Yerinde Yenilenmelidir"
Erdoğan " Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi yüz yıllık geçmişiyle, yetiştirdiği binlerce hekimle, bir ilçenin ve şehrin soluk alıp verdiği bir anıt hastanedir. Hak ettiği, her gün binlerce insana hizmet verdiği bu yerde yeniden yapılanmalıdır" dedi.
"Yerimizde Ve Güvenli Şartlarda Çalışmak İstiyoruz"
Devlet yetkililerinin pandemi döneminde hekimler ve sağlık emekçilerine 'Giderlerse gitsinler' dediğini ve sağlık emekçilerinin “Gitmiyoruz” dediğini hatırlatan Erdoğan, "Yerimizde güvenli binalara kavuşmak, buralarda halkın gözünde olduğumuz yerde hizmet vermek istiyoruz" dedi.
"Halkın Ve Çalışanların Sağlığını Öncelemeyenler Bizi Karşısında Bulacaktır"
Hastanelerin yerinde yenilenmesi için, halkın ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini önceleyen bir irade olmasının gerekli ve yeterli koşul olduğunu vurgulayan Erdoğan "Bu irade ve niyeti gösteren her yönetim bizi yanında, yerimizden etmek isteyen her yönetim ise hekimiyle, sağlık çalışanıyla, halkıyla karşısında bulacaktır" dedi.
"Yerinde Yenilenme Ve Güvenli Şartların Takipçisi Olacağız"
Erdoğan sözlerini Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesinin yerinde ve güvenli mekânlarda hizmet vereceği bir dönüşümün takipçisi olacağımıza hepinizin önünde İstanbul Tabip Odası adına söz veriyoruz" diyerek tamamladı.
Hekimler hastanelerin yerinde yenilemesine ilişkin talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı.