Uluğ Enerji İşçileri 4 İlde İş Bıraktı

Bursa'da bulunan Uluğ Enerji ile DİSK Enerji Sen arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, kendilerine dayatılan sefalet zammını kabul etmeyen yüzlerce enerji işçisi dün (30 Mart) iş bıraktı. Enerji Sen yöneticileri Uluğ Enerji'nin Bursa'daki genel merkezi önünde süresiz oturma eylemine geçti.

DİSK Enerji-Sen ile Uluğ Enerji arasında devam eden TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Uluğ işçileri Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da iş bıraktı. Yaklaşık 300 enerji işçisinin sefalet zammına ve 9600 lira ücret dayatmasına karşı birlik olduğu eylemde Sendikanın yöneticileri ise Uluğ Enerji’nin Bursa’daki genel merkezinde oturma eylemine geçerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Her Şey Güzel Olacak Deyip Sefalet Ücreti Dayattılar"

Uluğ Enerji’nin Bursa’daki merkezi önünde konuşan DİSK Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, “Sefalet ücretine hayır diyen Uluğ işçilerini selamlıyorum. Biz bu kapının önüne her geldiğimizde bu şirketin yöneticileri 'Biliyoruz, farkındayız, her şey güzel olacak' deyip deyip bize masal anlattı. Bir yalanla karşı karşıya kaldık. Her şey güzel olacak dedikleri tabloda bizlere 9 bin 600 lira denilen sefalet ücretini dayattılar. Günlük yemek ücreti olarak 70 lirayı reva gördüler bize. Büyük bir lütufmuş gibi 'İlerleyen günlerde 90 liraya çıkartabiliriz' dediler. Biz de onlara 70 lira gönderip 'Alın bu parayla karnınızı doyurun kabul edeceğiz' dedik. Ama bir hafta geçti ses soluk çıkmadı” dedi.

“Enerji İşçileri Evlerine Ekmek Götürmek İçin İş Cinayetlerinde Ölüyor”

Uluğ Enerji'nin yıllarca sarı sendikayla hep bir tiyatro oynadıklarını belirten Keskin, “Yüksek hakeme gidecek bahanesiyle işçi arkadaşlarımızı 3 yıl sefalet ücretine mahkum ettiler. Türkiye genelinde en az 50 enerji işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Karşılığında evimize ekmek götürmek için, çocuklarımın rızkını büyütmek için. Ama bize reva görülen bugün 9 bin 600 lira. Her gün baskı, tehdit ve mobbingi bizlere reva görüyorlar" dedi.

Talepler Karşılanana Kadar Oturma Eylemi

Enerji işçilerinin talepleri karşılanana kadar işçilerin bulundukları yerlerde sendikanın yöneticilerinin ise Uluğ Enerji'nin merkezinin olduğu Bursa'da mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Keskin, "Bu kapıda mücadeleden asla ve asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Enerji işçilerinin eylemine siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de katılarak destek verdi.

Uluğ Enerji işçileri geceyi de ateş yakarak sloganlarla haklarını talep ederek geçirdi. Uluğ Enerji'nin sefalet ücreti dayatmasını ve uyguladığı baskıları bir çok yerde yazılamalar yaparak teşhir etti.

Enerji-Sen yöneticileri Uluğ Enerji'nin Bursa'daki genel merkezi önünde süresiz oturma eylemine başladı.