< Satera Elektrik İşçileri "Cengiz Holding Önünde Çadır Kurarız!"

Cengiz Kolin ortaklığııyla kurulan ve elektrik sayaçları üreten Satera Elektrik'te Birleşik Metal İş Sendikası'na üye çoğu kadın olan işçiler 8 Mart 2023 tarihinde işten atıldı. Cengiz Holding önünde eylem yapan BMİS "Satera Elektrik'e 3 gün müsaade işçiler geri alınmazsa Cengiz Holding önünde çadırımızı kuracağız" dedi.

Cengiz Kolin ortaklığı olarak Arnavutköy'de faaliyet gösteren Satera Elektrik'te Birleşik Metal İş Sendikası olan işçiler işten atıldı. Çoğunluğu kadın olan işçiler işten atıldıkları 8 Mart gününden beri mücadeleti sürdürüyor. Birleşik Metal İş Sendikası, üyesi olan Satera Elektrik işçileri, direnişte olan Mata Otomotiv işçileri, MKS Transformatör işçileri Üsküdar Kısıklı'da bulunan Cengiz Holding önünde eylem yaparak patronları uyardı.

Satera Elektrik işçilerinin eyleminde kitlesel olarak katılan BMİS üyesi işçilere DİSK'e bağlı birçok sendikadan da temsilciler ve üyeleri katılarak destek verdi.

İşçiler Cengiz Holding önünde önlükleri pankartları ve flamalamalarıyla bir araya gelerek coşkulu sloganlarla "Satera İşçisi Köle Değildir", " Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Direne Direne Kazanacağız", Satera İşçisi Direnişin Simgesi", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Satera'ya Sendika Girecek Başka Yolu Yok", "Sendika Haktır Engellenemez", "İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok", sloganları atarak açıklama saatinin gelmesini bekledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

 

"Satera İşçilerinin Eylemi Tüm İşçi Sınıfına Yapılan Saldırılara Karşı Mücadeledir"

Eylemde konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Yine bir eylem alanında birlikteyiz. Bu eylem sadece bir Satera elektrik şirketinin yapmış olduğu saldırıya karşı verilen bir mücadele değildir. Türkiye'deki hukuksuzluğa sendikılaşmaya karşı saldırıya, hak hukuk arayan işçilere yapılan saldırıya karşı verilen bir mücadelenin boyutudur" dedi.

 

"Saldırılara Karşı Birçok İşçi Dayanışma İçin Burada"

İşçi sınıfına yapılan saldırıların birçok işyerinde devam ettiğini vurgulayan Serdaroğlu, "İşte onun için buradayız. Gebze'den, Kocaeli'deb başka illerden arkadaşlarımız burada atılan arkadaşlarımıza destek vermek için buradalar. Yine Gebze'de günlerdir grevlerini sürdüren MKS Transformatör işçileri burada.

Bir ülkede halk mücadelesi nasıl verilir. Her türlü saldırıya ve yaşanabilecek her türlü hukuksuzluğa karşı gözünü budaktan esirgemeden mücadele nasıl verilir, dosta düşmana gösteren Mata Otomotiv işçileri burada" diyerek mücadeleyi sürdüren ve dayanışmaya gelen işçileri selamladı.

 

"Genç Satera İşçilerine İlk Tokadı Atmaya Çalıştılar"

Türkiye'de işçi sınıfının sendikal örgütlenmesine yönelik dört bir taraftan saldırıların devam ettiğini belirten Serdaroğlu, "Türkiye'de topyekün örgütlenen bir saldırıyla karşı Satera'da arkadaşlarımız sendikalı olmak istedi. Yüzde 90'ı kadın çalışandan oluşan o gencecik arkadaşlarımız maalesef ki bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasında hakları olan sendikalaşma içine girdikler ve gencecik arkadaşlarımıza hayatlarında ilk tokatı atmaya çalıştılar" dedi.

 

"İşçi Sınıfı Bitmeyen Hukuksuzluklara Karşı Mücadele Ediyor"

Patronların sendikal örgütlenmeye yönelik saldırılarının arkasında büyük sermaye grupları ve iktidarın olduğunu ifade eden Serdaroğlu "Bugünkü Satera eyleminde özellikle de Türkiye'de kalburüstü olan bir patrona karşı mücadele veriyorlar Hatta iki tane patrona karşı mücadele veriyorlar. Cengiz Holding ve Limak İnşaat üzerinden kurulan bu fabrika arkadaşlarımızı kapı dışarı etmek sendikalaşmayı engellemek için her türlü hukuksuzluğu da sürdürmeye devam ediyor" dedi.

MKS Transformatör'de işçikere yönelik saldırıları hatırlatan Serdaroğlu Satera Elektrik'de yaşanan işten atma saldırılarının ve işçi sınıfına yönelik saldırıların iktidardan güç alınarak gerçekleştirildiğini belirterek "Tüm bu yaşanan saldırılara, bitmeyen hukuksuzluklara karşı arkadaşlarımız onurlu mücadeleyi sürdürüyor" dedi.

 

"Sermaye İktidardan Güç Alarak Saldırıyor"

Satera işçilerinin anayasal haklarını kullanarak sendikalı olduğunu ve Birleşik Metal-İş olarak 7 Mart'ta yetki belgesi aldıklarını belirten Serdaroğlu, bunun üzerine patronların önce 8 işçiyi işten çıkardığını, sonrasında ise baskı ve mobbingle sendikalı öncü işçileri sendikadan istifa zorladığını söyledi. Patronun istifa dayatmasını reddeden işçilerinde çıkarılmasıyla işten çıkarmaların sayısının 18'e yükseldiğini belirten Serdaroğlu, MKS patronundan Cengiz Holding'e kadar sermayedarların arkalarına siyasi iktidarı alarak sendikalaşmayı engellemek için uğraştığını vurguladı.

 

Cengiz Holding'e 3 Gün Süre...

Sendikalaşmanın önündeki engellemeler ve hukuksuz uygulamalar devam ettiği takdirde basın açıklamaları ve eylemlerle sınırlı kalmayan bir eylem hattı izleyeceklerini ve örgütleyeceklerini söyleyen Serdaroğlu, Cengiz Holding'i uyararak, 29 Mart'a kadar süre verdiklerini belirterek "Eğer bu gerçekleşmezse şçiler geri alınmadığı takdirde eylemi Cengiz Holding önüne taşıyacaklarını ve çadır kuracağız" dedi.

 

"Ekmeğimize Sahip Çıkmanın Yolu Gücümüzü Birleştirmek"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işi, onuru ve ekmeği için direnen işçileri tüm işçileri selamladıklarını belirterek "En onurlu iş ekmeğimize sahip çıkmaktır. Ekmeğimize sahip çıkmamızın tek yolu ise sendikalı olmak, örgütlü olmak, işyerlerinde, fabrikalarda birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla gücümüzü birleştirmektir" diyen Çerkezoğlu, Türkiye'deki yasalar, hukuk, devlet ve iktidarın işçilerin sendikalaşmasının önünde engel olduğunu söyledi.

Fabrikada yetki almanın ve TİS imzalamanın deveye hendek atlatmaktan daha zor olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "Hadi sendikalaştınız, yetkiyi aldınız Fakat yetki aldıktan sonra da patronlar işçilere pek çok engel çıkarıyor İşçiler saldırılarla, işten atmalarla tehdit ediliyor. dedi.

 

"Kadın İstihdamı Vaadediliyor Ama Kadınların Yüzde 50'si İşsiz"

Satera'da sendikanın yetki almasından sonra patronun çoğunluğu genç kadınlardan oluşan öncü işçileri işten atarak örgütlenmeyi kırmaya çalıştığını söyleyen Çerkezoğlu, iktidarın ve sermayedarların "kadın istihdamını arttırma" konusunda vaatlerde bulunduğunu fakat bir yandan işçilerin işten atıldıklarını belirterek "Bugün Türkiye'de her iki genç kadından birisi işsiz. kadın işçiler arasında işsizlik oranı yüzde 30'larda hatta genç kadınlarda bu oran yüzde 50'ye çıkmış durumda. Satera işçilerinin, bu genç kadın arkadaşlarımızın onurlu duruşu bu ülkenin geleceğidir. Kadın işsizliğinin yüzde 50'yi bulduğu, sendikalı olan işçilerin işten çıkarıldığı bir ülkede demokrasiden özgürlükten söz edilemez" dedi.

 

"Eşitlik Talep Eden Kadınlar İşten Atılıyor"

Çerkezoğlu "Çalışma şansını elde eden arkadaşlarımızsa aynı işi yaptıkları erkek işçilerden daha düşük ücrette ve daha olumsuz koşullarda çalışıyor. Buna itiraz eden ve eşitlik talep eden, sendikal haklarını talep eden kadınlarınsa bu haklı talebi baskıyla, işten çıkarmalarla karşı karşıya kalıyor" diye konuştu.

 

"Gücümüzü Hayatı Yeniden Üreten Ellerimizden Alıyoruz"

Sendikalaşmanın en temel hak olduğunu ve Satera patronlarının işçileri işten atarak suç işlediğini belirten Çerkezoğlu, "Onlar bu suçu işlerken, yasayı ayaklar altına alırken bu gücü ülkeyi yöneten, sırtlarını dayadıkları siyasi iktidardan alıyorlar. Bizler de haklarımıza sahip çıkarken bu mücadelede gücümüzü her gün hayatı yeniden üreten o ellerimizden alıyoruz. Biz de onurlu direnişi sürdüren Satera işçilerinin sonuna kadar yanındayız" diyerek herkesi bu Satera işçilerinin mücadelesini sahiplenmeye çağırdı.

 

Video İçin Tıklayınız