< < BES Üyeleri SGK’de İş Bıraktı

BES üyesi SGK emekçileri ağır iş yükü ve ekonomik kayıplarının görmezden gelinmesine karşı bugün iş bırakma eylemi yaptı. Emekçiler ikramiye, ek ödeme ve sosyal haklarının verilmesini istedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi emekçiler, iş yoğunluğunun arttığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) kurum çalışanlarının ikramiye, ek ödeme ve sosyal haklarının verilmesi talepleriyle başta Ankara olmak üzere birçok şehirde iş bırakma eylemi yaptı.

Ankara SGK Emeklilik Hizmetleri binası önünde toplanan BES üyeleri, “SGK Emekçilerinin Mağduriyeti Giderilsin” yazılı pankart açarak açıklama yaptı.

 

"Bizi Barut Fıçısına Döndürdüler"

İktidarın akıl ve bilimden uzaklaştığını, depreme hazırlıksız yakalanmakla kalmayarak, imar afları, denetimsizlik ve partizanlıkla kamu kurumlarının içinin boşaltıldığını belirten BES Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, “Sendikamız ilk günden itibaren deprem bölgesine elini uzatırken bir yandan da kamu çalışanlarının artan sorunları için çalışmalarını sürdürüyor. Acılı günlerden geçtiğimiz bir dönemde emekçileri barut fıçısına döndürerek bizi bu eylemi yapmaya iten yöneticileri kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz. Sosyal Güvenlik Emekçileri bu ekonomik ortamda kamuda en az ücret alarak yoksulluğa mahkum edilmenin yanında bir de ağır iş yükü ile baş etmeye çalışmaktadır” dedi.

 

"SGK Emekçileri Artan İş Yüküyle Başbaşa Bırakıldı"

1999 depreminin fırsat bilinerek, sendikaların itirazlarının dikkate alınmadan emeklilik yasasının değiştirildiği hatırlatan Erdoğan, “Yasal düzenleme daha kamuoyu ile paylaşılmadan Sosyal Güvenlik Merkezlerinin önünde hizmet borçlanması talebiyle uzun kuyruklar oluşmuştu. Bugün gelinen nokta itibarıyla Sosyal Güvenlik Emekçileri normal iş yükünü katbekat aşan bir iş yüküyle baş başa bırakılmıştır” dedi.

 

"Hem Ağır İş Yükü Hem Ekonomik Kayıplara Artık Yeter"

Yoğunluğun mevcut personel sayısı ile kalkmasının mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan, “Sorunun çözümü için kurum yetkililerini acilen yeni personel alımı yapmaya ve işlemleri makul bir süreye yaymaya davet ediyoruz. Aksi takdirde artık rutin hale gelen prim aflarıyla beraber diğer işlerin de yetiştirilmesinin mümkün olmadığının, kurumun kilitlenme noktasına geleceğinin altını bir kez daha çizerek bu ağır çalışma koşullarına artık yeter diyoruz. Sosyal Güvenlik emekçilerini bu ağır iş yükü ile baş başa bırakanlar, bizlerin geçmişten bugüne yaşadığı ekonomik kayıpları görmezden gelmeye devam etmektedir” diye belirtti.

 

"Eşit İşe Eşit Ücret Dendi Sosyal Haklar Kaldırıldı"

Kamuda tasarruf kararı alınınca ilk olarak kamu çalışanlarının haklarının kısıtlandığının altını çizen Erdoğan, “Ne yazık ki kamuda tasarruf deyince ilk olarak kamu çalışanların mevcut haklarını kısıtlamak akla gelmektedir. Bunun en çarpıcı örneği 2012 yılında yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK emekçilerinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemelerin sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılmasıdır.

Erdoğan "Sendikamızın Anayasa Mahkemesine başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen kurum idaresinin kararı uygulamaması çalışanların haklarının yük olarak görüldüğünün ifadesidir” dedi.

"Doğumdan Ölüme Hizmet Veriyoruz Ek Ödeme Almıyoruz"

Bazı kamu kurumlarında iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapıldığını belirten Erdoğan, “Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, Belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi… SGK, doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup, mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir" diyerek taleplerini şöyle aktardı:

Talepler

“* Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük alacaklarımızla birlikte istiyoruz!

* Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz!

* Ek gösterge düzenlemesinde yok sayılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz!

* Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!

* Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!”

Gerçekleştirdikleri eylemin kazanıma dönüşmesi için yetki alanlarında bulunan bütün sendikaların yan yana gelmesi çağrısında bulunan Erdoğan, “İnanıyoruz ki, bizlerin birlikte, yan yana mücadele etmesi, haklı taleplerimizin kazanıma dönüşmesine katkı sunacaktır” dedi.

İzmir, Mersin ve Adana’da da BES üyesi SGK emekçileri iş bırakarak, SGK il müdürlükleri önünde açıklama yaptı.