< < "Hastanemizden Gitmek İstemiyoruz!"

Taksim EAH'da çalışan sağlık emekçileri, hastane önünde eylem yaparak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin binalarına taşınacağı bilgisi verildiğini, fakat kendilerine nereye gönderileceklerine ilişkin bilgi verilmediğini belirterek "Biz hastanemizde kalmak istiyoruz" dedi.”

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin deprem riski nedeniyle Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne taşınacağının açıklanmasının ardından Taksim EAH'nde çalışan sağlık emekçilerine ise nereye gidecekleri ya da nasıl bir çözüm üretildiği konusunda hiçbir açıklama yapılmadı.

Taksim EAH'nde çalışan sağlık emekçileri bu sabah hastane önünde eylem yaparak "Hastanemizde kalmak istiyoruz" dedi. Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve çok sayıda sağlık meslek örgütünden sağlık emekçileri "Taksim İlk Yardımsız, İlk Yardım Bizsiz Olmaz" yazılı pankart açarak "Sağlıkçıyız Taşınır Eşya Değiliz", "Taksim İlk Yardım Göçebe Değildir", "Burası Bizim Evimiz Evimizi Terk Etmeyiz", Kadromuz Taksim'de İşimiz Burada", "Taksim İlk Yardımsız, İlk Yardım Bizsiz Olmaz", Cihangir Hastanene Sahip Çık" yazılı dövizler taşıdı.

Sağlık emekçileri alkışlar eşliğinde "Hastanede Kalmak İstiyoruz" diyerek yıllardır hizmet verdikleri işyerlerinden ayrılmak istemediklerini vurguladı.

Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçileri adına basın açıklamasını SES Şişli Şubesi İşyeri Temsilcisi Muhsin Uysal okudu.

 

"Her Birimiz Endişe Ve Üzüntü İçindeyiz"

Geçtiğimiz hafta Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin binalarına taşınacağını öğrendiklerini ve kendilerine bilgi verilmediğini, ve yetkileriden cevap beklediklerine ilişkin açıklama yaptıklarını fakat halen hiçbir yanıt alamadıklarını belirterek "Her birimizde ayrı ayrı derin bir endişe ve üzüntüye neden olan gelişmeler için yine burada toplanmış bulunmaktayız" dedi.

 

"Yarın Ne Olacak, Acaba Ben de Gönderilirmiyim?"

6 Şubat’taki depremin üzerinden 1.5 ay geçtiğini ve İstanbul’da başta kamu hastaneleri olmak üzere olası deprem ihtimaline karşı bir dizi önlemler alınmaya başlandığınıı, bu kapsamda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hastaneler arası birleştirme ve taşınmaların olacağını açıkladığını hatırlatan Uysal, bu kapsamda adı geçen hastanelerde çalışan sağlık emekçileri olarak hepimizde ‘’Yarın ne olacak, acaba bende gönderilirmiyim’’ kaygısı yaşamaya başladıığını belirterek "Bakan yaptığı açıklamada Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin çeşitli hastanelere bazı bölümlerinin de hastanemizde hizmete devam edeceğini ifade ederek sözünü ortaya koymuş, devamını getirmediği gibi, muğlakta bıraktığı onca sorunun cevabını henüz kamuoyuyla paylaşmamıştır" dedi.

 

"Hastanelerde Çalışanlar da Hastalar da Endişeli"

Uysal"Hepimizin bildiği üzere son 10 yıldır olası bir depreme dayanıksız olduğu bilinen çok sayıda hastane bu güne kadar hiçbir önlem alınmayıp, yaşadığımız deprem felaketi ile apar topar oldukça karmaşık bir taşınma, birleştirme sürecine girmiş olması ve bu sürecin karar vericilerinin konuya dair net bir açıklama yapmamış olmaları bu hastanelerde çalışan bizleri olduğu kadar bu hastanelerden hizmet alan hastalarımızı da oldukça endişelendirmiştir" dedi.

 

"Bölgede Taksim İlk Yardıma İhtiyaç İki Kat Arttı"

Bu planlamalar yapılırken ne hastanenin fiziki koşulları, ne çalışan sayısı göz önünde bulundurulmayıp, hastane yöneticilerinin dahi fikrinin alınmadığını aktaran Uysal, "Taksim Eğitim Araştırma hastanesi, namı diğer Taksim İlkyardım’ ın, bölge halkı için önemi tartışmasızdir. Taksim ilkyardım bu bölgenin önemli ölçüde sağlık ihtiyacını karsilamakta olup Etfal Hastanesi’nin taşınması ile de acil ve poliklinik ihtiyacı basta olmak olmak uzere duyulan ihtiyaç ve onemi iki kat artmıştır" dedi.

 

"Aile Sağlığı Sonraki Hastane Ayağını Kakdırmak Demektir"

"Cerrahpasa Tıp Fakultesi'ninin buraya gelmesi demek aile sağlığı merkezinden sonraki basamak olan hastane ayağını ortadan kaldırmak demektir" diye vurgulayan Uysal, sağlık emekçileri için ise iş yeri olmasının yanında büyük bir ailenin parçası olmak anlamına geldiğini söyledi.

 

"Hastanemizden Gitmemek İçin Seferber Olmaya Hazırız"

Uysal, "2013 yılında buranın yıkımı esnasında geri gelmek için nasıl seferber olmuş isek, bugünde gitmemek için bütün sağlık emekçileri olarak seferber olmaya hazırız. Elbette ki hastanelerimiz olası bir depreme karşı yenilensin, yeniden inşaa edilsin, güçlendirilsin ama bütün bu yenilenmeler yapılırken o hastanelerin içerisinde çalışan bizlerin yaşamları, kurdukları düzenleri ve özgül koşulları göz ardı edilmesin. Burada bulunan her birimizin evleri, çocuklarımızın okulları, kısaca bütün koşulları çalıştığımız hastanemize göre planlanmış, buraya göre ayarlanmıştır" dedi.

 

"1059 Sağlık Emekçisinin Akıbeti Belirsiz"

Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: "1059 kişinin hizmet verdiği bir hastaneyi anahtar teslim Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin kullanımına açmanın Taksim EAH'nde çalışan 1059 sağlık emekçisinin akıbetinin belirsizliği olacaktır.

 

"Sürekli Taşınıp Yeniden Düzen Kurmaktan Yorulduk"

Biz bu hastanenin sağlık emekçileri olarak, sürekli bir yerlere taşınmak, sürekli yeniden bir düzen kurmaktan yorulduk, artık kendi hastanemizde huzurla, motivasyonla hizmet vermeye, buraya göre şekillendirdiğimiz rutinimize devam etmek istiyoruz.

Bizler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenilenirken ne orada hizmet veren sağlık emekçisi arkadaşlarımızın nede bizim mağdur edilmesini istemiyoruz.

 

"Yere Göğe Sığdırılamayan Şehir Hastaneleri Sürecin Neresinde?"

Yapılırken yere göğe sığdırılamayan, adı şehir hastaneleri olsada şehirlerin çook uzağında olan şehir ve acil durum hastaneleri bu sürecin neresinde yer almaktadır?

 

"Kararlar Alınırken Sağlık Emekçilerinin Koşulları Düşünülmeli"

Hepimizin yaşamlarını doğrudan etkileyecek bu kararlar alınırken masa başında değil mutlaka alan gözlemleri, fiziki koşullar ve en önemlisi de orada sağlık hizmeti sunan bizlerin koşulları göz önünde bulundurulmasını istiyoruz.

 

"Acele Kararlar Sağlık Emekçileri Ve Hastaları Olumsuz Etkiliyor"

Olası deprem ihtimaline karşı planlanan bu yenilenmeler yapılırken, alanında uzman kişiler ile üzerinde çokça düşünülerek artısı eksisiyle olabildiğince geniş bir çerçevede değerlendirilme yapılmasını istiyoruz.

Bugün bakan açıkladı, yarın başka bir açıklama ile alelacele verilecek bir kararın sonuçları biz sağlık emekçileri ve hizmet verdiğimiz hastalarımız için olumsuz sonuçlar doğurabilir."

Uysal sağlık Taksim İlkyardım sağlık emekçilerinin taleplerini ise şöyle aktardı:

* Hastanemiz ile ilgili alınan bu kararlar tekrar gözden geçirilsin,

* Yeni bir karar alınırken her iki hastanenin mevcut yöneticileri ile ortak toplantılar yapılsın karşılıklı protokoller oluşturulsun,

* Hastaneler yıkılıp yeniden inşaa edilirken öncelikli yaklaşım yerinde yenilenme üzerine planlansın.

* Alınan karar her ne olursa çalışanların fikri alınarak ortaklaştırılsın,

* Ve alınan bütün kararlar kamuoyu ile paylaşılarak bilgi kirliliği önlensin.

* Bizler yeniden başka bir hastaneye taşınmak istemiyoruz,

* Bizler hastanemizde kalıp hastalarımıza burada hizmet vermeye devam etmek istiyoruz.

 

"Sağlık Sisteminin Pamdemide Cilası Döküldü Depremde Enkaz Altında Kaldı"

SES Genel Merkez Yöneticisi Eylem Kaya Eroğlu ise konuşmasında "Bugün 14 Mart Tıp Bayramı... Ama biz 14 Mart'ı artın sağlık ve mücadele haftası olarak kutluyoruz. Neden mi? Çünkü pamdemide sağlık sisteminin cilası döküldü ve depremde ise enkaz altında kaldı sağlık sistemi. O yüzden biz 14 Mart'ı sağlık haftası olarak kutluyoruz" dedi.

 

"Yaşam Alınımız Hakkında Fikrimizin Alınmamasına İsyan Ediyoruz"

Ameliyathaneden, laboratuvardan, poliklinikten, yoğun bakımdan gelen sağlık emekçilerinin bir araya gelerek, yaşamları hakkında kararlar verilirken kendilerine söz hakkı verilmesini istediklerini belirten Eroğlu "Bu hastane bizim yaşam alanımız. Kimimiz mesleğe ilk adımını attı, kimimiz çocuğunu burada çalışırken doğurdu, kimimiz yakınlsrının acı ölüm haberini burada aldı. Biz tüm farklılıklarımızla bir aradayız ve burası bizim yaşam alanımız. Ve yaşamlarımız hakkında karar alınırken fikrimizin sorulmamasına haklı olarak isyan ediyoruz" dedi.

 

"Yok Sayılmaya Artık Tahammül Edemiyoruz"

Eroğlu, pamdemide çalıştırılan, şiddet uygulandığında her, her türlü zorlukta, olağanüstü durumda ayakta kalmak zorunda kalan, bunlara karşı mücadele etmek zorunda kalan eden sağlık emekçileri olarak, yaşam alanları olan iş yeri değişikliği hakkında karar verilirken bile yok sayılmaya artık tahammül edemediklerini belirtti.

 

"Buradayız, Varız, Bize Sormak Zorundasınız!"

Eroğlu"Masa başında, çalışanlara sorulmadan alınan, insana odaklanmayan, çalışanları, ulaşımını çalışanların çocuklarını düşünmeyen, halkın sağlığa erişme hakkını düşünmeyen yetkililere sesleniyoruz: Biz buradayız, biz varız. Bize sormak zorundasınız" dedi.

 

"Enkaz Altında Kalan Arkadaşlarımızın Yaşam İçin Buradayız"

Ayrıca yaşam hakkı için eylemde olduklarını vurgulayan Eroğlu, "Ölüler konuşamaz. 6 Şubat'ta saat 4.17'de yaşanan depremde İskenderun Devlet Hastanesi'nde enkaz altında kalarak yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin yaşam hakkı için buradayız. Onlar da uyarmıştı hastanenin oraya yapılmaması için, onlar da çığlık atmışlardı, onlara sorulmadan hastanenin taşınmaması için. Ne oldu? Arkadaşlarımız enkaz altında kaldı" dedi.

 

"Danışılmadan Alınan Karaların Acısını Enkaz Altında Kalarak Yaşıyoruz"

Cerrahpaşa'daki meslektaşlarının haklı olarak isyan ettiğini çünkü olası bir büyük bir deprem beklendiğini fakat hastanelerde çalışan sağlık emekçilerine, sağlık meslek örgütlerine, yereldeki halka danışmadan bu kararları alamayacaklarını belirten Eroğlu "Çünkü bunun acısını hep birlikte enkaz altında kalarak yaşıyoruz" dedi.

 

"Enkaz Altında Kalan Sağlık Sistemini Hep Birlikte Yeniden Kuracağız"

Çalışanların durumu dikkate alınmadan kararlar alınmasına tepki gösteren Eroğlu "Hepimizin yüreği yaslı. Hepimizin yüreği sızlıyor. Bir de gelecek kaygısıyla bizim travmamızı arttırmanıza hiç gerek yok. Yapmanız gereken bilimin, şehir planlamacılarının, yerel yönetimlerin ve ortak akılla, bizlere danışarak hep birlikte karar vermek" dedi.

Eroğlu sözlerini "Pamdemide cilası dökülen, depremde enkaz altında kalan sağlık sistemini hep birlikte yeniden kuracağız" diyerek tamamladı.

Sağlık emekçileri eylemi alkışlarla "Hastanede Kalmak İstiyoruz" diyerek sonlandırdı.