< 'Yeniden Başka Bir Hastaneye Taşınmak İstemiyoruz'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşanan deprem felaketinin ardından, depreme dayanıksız olmasından dolayı İstanbul’da bulunan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınacağını duyurdu, sağlık çalışanları isyan etti.

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki sağlık çalışanları, alınan kararın ardından başka hastanelere görevlendirilmelerine ilişkin hastane önünde basın açıklaması düzenledi. “Hastanemizden ayrılmak istemiyoruz” pankartı açan sağlık emekçileri “Sağlıkçıyız taşınır eşya değiliz” ve “Taksim ilk yardım göçebe değil” dövizleri taşıdı.

Sağlıkçılar adına açıklamayı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubesi üyesi olan İşyeri Temsilcisi Muhsin Uysal yaptı.

Hastaneler arası birleştirme ve taşınmaların olacağı kararını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan öğrendiklerini söyleyen Ay, kararın alınmadan önce hiçbir sağlık emekçisine danışılmadığını hatırlattı. Olası İstanbul depremi için 10 yıldır hiçbir önlem alınmadığını vurgulayan Uysal, “10 yıldır olası bir depreme dayanıksız olduğu bilinen çok sayıda hastane, bugüne kadar hiçbir önlem alınmayıp, yaşadığımız deprem felaketi ile apar topar kaotik bir taşınma, birleştirme sürecine girmiştir. Bu karar hastanelerde çalışan bizleri oldukça endişelendirmiştir. Bu planlamalar yapılırken ne hastanemizin fiziki koşulları ne çalışan sayısı göz önünde bulundurulmadı, hastane yöneticilerimizin dahi fikri alınmadı” dedi.

Alınan bu karar sonrası dün itibari ile kimi sağlık çalışanı arkadaşlarının farklı hastanelerde görevlendirileceğini öğrendiklerini söyleyen Uysal, tüm sağlık çalışanlarının tüm yaşamını bu hastane planına göre kurulduğunu vurguladı. Ay, “Evet hastanelerimiz olası bir depreme karşı yenilensin, yeniden inşa edilsin ama bütün bu yenilenmeler yapılırken, o hastanelerin içerisinde çalışan bizlerin yaşamları, kurdukları düzenleri ve özgül koşulları göz ardı edilmesin. Sağlık çalışanları olarak, sürekli bir yerlere taşınmak, yeniden bir düzen kurmaktan yorulduk.

Bizler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenilenirken ne orada hizmet veren sağlık emekçisi arkadaşlarımızın, ne de bizlerin mağdur edilmesini istemiyoruz. Hepimizin yaşamlarını doğrudan etkileyecek bu kararlar alınırken masa başında değil de, mutlaka alan gözlemleri, fiziki koşullar ve en önemlisi de orada sağlık hizmeti sunan bizlerin koşullarının göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz.” dedi.

Sağlık emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:

-Alınan bu kararlar tekrar gözden geçirilsin,

-Yeni bir karar alınırken her iki hastanenin mevcut yöneticileri ile ortak toplantılar yapılsın karşılıklı protokoller oluşturulsun,

-Alınan karar her ne olursa çalışanların fikri alınarak ortaklaştırılsın,

-Ve alınan bütün kararlar kamuoyu ile paylaşılarak bilgi kirliliği önlensin.

-Bizler yeniden başka bir hastaneye taşınmak istemiyoruz,

-Bizler hastanemizde kalıp hastalarımıza burada hizmet vermeye devam etmek istiyoruz.

Sağlık emekçileri alkışlarla “Sağlıkçıyız taşınacak eşya değiliz” ve “Sağlık çalışanları göçebe değildir” sloganları atarak eylemlerini sonlandırdı.

Taksim İlkyardım Hastanesi, 2013 yılında yıkılmadan önce de benzer bir süreci yaşamış ve bugüne kadar da sağlık emekçileri sürekli hastaneden hastaneye dolaşmışlardı.

İstanbul’da tahliye edilecek hastaneler de şöyle:

-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi: Hizmetler durduruldu ve hastanenin tahliyesi kararlaştırıldı. Polikliniklerin bir bölümünün sağlam binalarda devamına karar verildi.

-Haseki Kardiyoloji Enstitüsü: Ayakta ve yatan hasta hizmeti durduruldu.

-Kağıthane Devlet Hastanesi: Tahliye kararı alındı, hastane Seyrantepe’deki Etfal Hastanesi’ne taşınmaya başlandı.

-Baltalimanı Kemik Hastalıkları EAH: Tahliye edilmesi gündemde.

-Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH): Acil binası yıkılacak. Sultan 2. Abdülhamid Han EAH bahçesinde kurulacak prefabrik binaya taşınacak. Ayrıca Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nde ameliyathane tahsis edilecek. Haydarpaşa Numune Tıbbiye Binası’ndan 20 poliklinik verilecek.

-Haydarpaşa Numune EAH: Çocuk Hastalıkları binası 38 yataklı acil ve kliniği içinde olan bina da kapatılacak. Bu hizmetler Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’ ne taşınacak. İç Hastalıkları, Nöroloji ve Enfeksiyon Hastalıkları bölümleri de Prof. Dr. Feriha Öz Hastanesi’ne taşınacak. Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği Zeynep Kamil’e taşınacak.

-Sultan 2. Abdülhamid Han: Bazı binalar yıkılacak. Hastane bahçesine poliklinik ve klinik ihtiyacını karşılayacak prefabrik bina yapılacak.

-Fatih Sultan Mehmet EAH: A Blok (Göz Kliniği ve ameliyathanesi), H Blok Fizik Tedavi Kliniği ve üniteleri boşaltılarak Prof. Dr. Feriha Öz ve kendi hastanesinde C blok zemine taşınacak. Hastane bahçesine acil, ameliyathane, anjio ve poliklinik için prefabrik bina yapılacak.

-Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank EAH’ın Çekmeköy Ek Hizmet Binasından 1 kat verilecek. Tüm poliklinikler Merdivenköy poliklinikleri yerleşkesine taşınacak.

-Erenköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları EAH: Hastane bahçesinde prefabrik bina yapılacak.

-Üsküdar Devlet Hastanesi: Hastane bahçesine prefabrik bina yapılacak.