18:01:22

Malatya'da bulunan Mil-May Tekstil, depremden etkilenen ve işe gidemeyen işçilere tazminatsız işten atılacakarını bildirmişti. Mil-May Tekstil yönetimine tepki gösterilmesinin ardından hiçbir işçinin tazminatsız işten atılmayacağını açıkladı.

Malatya'da 2. OSB'de bulunan Mil-May Tekstil depremden etkilenen ve işe gidemeyen işçilere 16 Şubat’ta attığı mesajla “İşe devam edemeyen işçilerin iş akdinin tazminatsız feshedileceğini“ bildirmişti. Mil-May’ın mesajı tepkilere yol açmış, fabrika yönetimi daha sonra sadece işe devam edecek işçileri netleştirmeye çalıştıklarını ve hiçbir işçiye haksızlık yapmayacaklarını açıklamıştı.

Olayın ardından Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve Alman Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di), Alman Sendikalar Birliği Köln Kadın Komisyonu temsilcileri ve beraberindeki heyet deprem bölgesi Malatya’ya gelerek Mil-May Tekstil yönetimiyle görüştü. Görüşme sonrasında Mehmet Türkmen fabrika önünde açıklama yaptı.

Türkmen işçilerin birçoğunun yakınlarını ve evlerini kaybettiklerini belirterek “İşçilerin pek çoğu il dışına göçmek zorunda kalmış ve doğal olarak işe gelemeyecek durumdalar. Buna rağmen işçilere tazminatsız işten atılacakları yönünde mesaj atılması kabul edilemezdi. Buna ilişkin fabrika idari müdürü ile görüşme yaptık. Fabrikanın üretim müdürü de idari müdürü de işçilere atılan mesajda ‘tazminatsız işten atılacak’ ifadesinin fabrikanın insan kaynakları ile hukukçuları arasındaki ‘iletişim kazasından yanlış bir ifade olmuş ‘ dediler. Ama kesinlikle böyle bir uygulamaya gitmeyeceklerini, gelemeyecek hiçbir işçinin tazminatsız işten atılmayacağının sözünü verdiler" dedi.

Fabrikanın 20 Şubat’ta iş başı yaptığını söyleyen Türkmen "İşçilerin çoğunluğu hala işe gelebilecek durumda değil. İşçilerin kaygıları var doğal olarak. Fabrika yönetiminin bize verdiği bilgiler yaptığı açıklamalar bu kaygıları önemli oranda kaldırır diye umuyoruz. Fabrika yönetimi bize 20 Şubat’a kadar bütün işçilerin ücretini tam vereceklerini, 20’sinden sonra işe başlamayan işçilerin ise ücretsiz izinli sayılacağını söyledi. Çalışmak istemeyen işçilerin ise tazminatları ve hakları verilerek iş sözleşmeleri feshedilecek. Fabrika yönetimi en azından sözlü de olsa bu güvenceyi bize verdi. Sendika olarak bu sözlerin takipçisi olacağız" dedi.

Açıklamanın devamında hükümete ve Çalışma Bakanlığı’na da seslenen Türkmen, deprem nedeniyle yaşanan sorunların sadece patronların insafına bırakılmamasını, düzenleme yapılmasını istedi. Kanun hükmünde kararname ile getirilen işten atma yasağının, işten atma tehlikesini tam olarak ortadan kaldırmadığını söyleyen Türkmen pandemi dönemindeki işten atmaları ve yaşanan sorunları örnek gösterdi.

Türkmen işten atma yasağının devamsızlık dahil bütün durumlarda geçerli olmasını, deprem bölgesindeki çalışamayan bütün işçilerin, işsizlerin kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmasını istedi.