< < Deprem Bölgesinde İşçilere Grev Yasağı Patronlara Ayrıcalık

Resmi Gazete'de bu sabah yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, depremin yaşandığı ve OHAL ilan edilen kentlerde de fiilen grev ve toplu iş sözleşmesi yasağı ilan edildi. 

6 Şubat'ta yaşanan ve 10 ili kapsayan Maraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli depremler sonrasında bölgede OHAL ilan eden Cumhurbaşkanlığı bir kararnameyle de bu sabah itibariyle grev ve TİS yasağı getirdi.

Resmi Gazete'de bu sabah yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde OHAL ilan edilen kentlerde de fiilen grev yasağı ilan edildi.

125 numaralı Kararnameyle OHAL ilan edilen bölgede Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler OHAL süresince uzatıldı. Yani toplu iş sözleşmeleri ve grev hakkının kullanılması fiilen yasaklanmış oldu.

Pandemi dönemimde olduğu gibi deprem bölgesinde işten atma sözde yasaklandı fakat, patronların can kurtaranı olan 25/2 bu kapsam dışında bırakıldı.

Depremi bahane ederek işten atılan işçilere ise 'herhangi bir aylık almaması' şartı geitrilerek İşsizlik Sigortası Fonundan günlük 133,44 lira ücret desteği lütfunda bulunuldu.

Kararnamede pandemi döneminde olduğu gibi patronların çıkarları gözetilerek ayrıcalıklar tanındı.

Deprem nedeniyle işyeri zarar gören patronlara İşsizlik Sigortası Kanununun ek 2. maddesi kapsamında kısa çalışma ödeneği verileceği belirtildi.

Kararnamede deprem bölgesinde evi yıkılıp da başka bir kente gitmek zorunda kalan işçiler için patronlara iş sözleşmesini feshetme hakkı tanındı.