"Hekimlerin ‘Deprem Bölgesine Gitme’ Başvuruları Yanıtsız Bırakılıyor "

İstanbul'da hekimler deprem bölgelerinde sağlık hizmeti vermek için yaptıkları başvuruları İl Sağlık Müdürlüğü'nün yanıtsız bırakılarak engellendiğini belirtti.

İstanbul Tabip Odası (İTO), Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği 10 kenti etkileyen depreme ilişkin Cağaloğlu’ndaki İTO binasında basın toplantısı düzenledi. “Deprem Felaketindeki Sağlık Hizmetlerini Değerlendiriyoruz” yazılı pankartıın asıldığı açıklamaya, birçok hekim katıldı. Toplantıda açıklamayı yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Nergis Erdoğan, ilk günden bu yana İl Sağlık Müdürlüğü’ne her türlü sağlık hizmeti için hazır olduklarını bildirmelerine rağmen halen bir yanıt alamadıklarını belirtti.

 

"Hekimler Planlayıcı Ve Karar Verici Mekanizmada Olmak Zorundadır"

Yaşanan depremin sadece o bölgenin değil, bütün dünyanın sorunu olduğunu ifade eden Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) deprem nedeniyle “3’üncü Seviye Acil Durum” ilan ettiğini anımsattı. Erdoğan, “Ulusal düzeyde hazırlanacak her tür afet planında hekim örgütleri, kurum ve kuruluş çözüm ortağı olarak yer almalıdır. Hem afet öncesi planlarda hem de afet sırası ve sonrasında yapılacaklar konusunda planlayıcı, karar verici mekanizmaların içinde olmak zorundadır” dedi.

 

Kısa Vadede Yapılacaklar

Kısa vadede yapılması gerekenlere değinen Erdoğan, “Depreme zamanında, hızlı ve etkili müdahale ederek, kayıpların en düşük seviyede tutulması, afetzedelerin su, yiyecek, giyecek, ısınma, barınma, psikolojik destek gibi hayati ihtiyaçlarının en kısa süre içerisinde ve en uygun yöntemlerle karşılanması, yangın, salgın hastalık gibi ikincil afetlerin önlenmesidir. Bu amaçların tümü farklı düzeylerde sağlık hizmetleri ile ilgilidir ve uzun soluklu bir mücadele, çalışma gerektirmektedir. Bölgede görevli meslektaşlarımız yıkılan, ağır hasar gören hastane binalarında, kimi yerlerde elektrik olmayan koşullarda, bazen aç, susuz büyük bir özveriyle çalışmaktadır” dedi.

Hekimlerin gönüllü olarak İTO’ya başvurduklarının belirten Erdoğan, “Ülkedeki inşaat ve madencilik faaliyeti durdurularak, tüm iş makineleri ve operatörleri bölgeye sevk edilmeli ve enkaz bir an önce kaldırılmalıdır. Çünkü enkazın kaldırılmaması her an salgın hastalıkların ortaya çıkmasına yol açacak bir zemin hazırlamaktadır. Sorunların ancak karşılıklı iş birliği ve dayanışma ile çözüleceğine inanan İTO, yetkililere görev ve sorumluluğunu hatırlatmıştır. İTO depremin birinci günü İl Sağlık Müdürlüğü’ne her tür destek için hazır olduğunu bildirmiştir. Üyemiz hekimlerin en önemli amacı tüm olanaklarıyla, dayanışma içinde can kurtarmaktır. Her koşulda ve özveriyle çalışmaya hazır olduklarını İTO’ya yaptıkları gönüllü çalışma başvuruları ile göstermişlerdir” diye konuştu.

 

"Engeller Kaldırılsın"

Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilanının maksadını aşan bir uygulama olduğunu söyleyen Erdoğan, “Yeterli olan afet ilanı yerine yetkililerin özgürlüklerin ve hakların kısıtlanmasını getiren OHAL ilanı siyasi ve maksadını aşan bir uygulamadır. Sorunlar OHAL ve sosyal medyaya getirilen kısıtlamalarla çözülemez. İnsanların barınma, beslenme, soğuktan korunma gibi ihtiyaçları doğrudan sağlıklarını ilgilendirdiği için tıbbi malzeme ve insan gücünün yanı sıra bu hizmetleri sağlayacak desteğin ulaştırılmasında da Tabip Odaları engellenmemelidir” diyerek sözlerini tamamladı.