< "İşçinin Hakkı Gasp Ediliyorsa Yapacağımız Her Şey Meşrudur"

İnşaat Bir-Sen, yüklenici Gökyol İnşaat'ın yapımını üstlendiği okul inşaatında, taşeron firma tarafından 5 aylık maaşı gasp edilen işçinin ücretinin ödenmesi için Maslak SpineTower önünde eylem yaptı. Sendika işçinin hakları ödeninceye kadar Gökyol İnşaat önü ve şantiyelerde olacaklarını belirtti.

İnşaat Bir-Sen, yüklenici firmanın Gökyol İnşaat olduğu okul inşaatında taşeron firma MRY tarafından 5 aylık ücreti gasp edilen işçinin haklarının ödenmesi talebiyle İstanbul Maslak, Spine Tower'da bulunan Gökyol İnşaat önünde eylem yaptı.

"Gökyol İnşaat'ın Gasp Ettiği Haklarımızı Alacağız" yazılı pankart açılan eylemde "İnşaat İşçileri Köle Değildir", "Sahip Olduğunuz Servet Bizden Çaldıklarınızdır", "İnşaat İşçisi Sendikasıyla Güçlü" yazılı dövizler taşındı. Eyleme sendika üyesi farklı şantiyelerden işçiler ve Birleşik Mücadele Güçleri destek verdi.

 

"Patronlar İşçilerin Geleceğini de Çalıyor"

İnşaat Bir-Sen Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol, patronların işçilerin haklarını vermemek için her yolu denediklerini, işçilere maaşlarını ödemeyen patronların tüm yasaları çiğneyerek, sigorta primlerini asgari ücret üzerinden yatırarak geleceklerini de çaldığını vurguladı.

 

"İşçinin Hakkı Ödeninceye Kadar Gökyol İnşaat'a Huzur Yok"

İşçileri fazla mesailerle çalıştıran patornların en ufak bir hatada işçilerin yevmiyelerini kestiğini, aşağıladığını, emeklerini alınterini gasp ettiğini söyleyen Akyol "Gökyol İnşaat'ı uyarıyoruz. İşçinin hakkı gasp ediliyorsa bizim yapacağımız her şey meşrudur. İşçi ev kirasını, faturalarını ödeyemiyorsa, evinde rahat oturamıyorsa, Gökyol inşaat patronları da evinde rahat oturamayacak. İşçinin Hakkı ödeninceye kadar burası da, şantiyeler de eylem alanı olacak" dedi.

 

"Beş Aylık Ücretim Ödenmedi"

Hakkı gasp edilen Kamil Doğan ise aylardır okul şantiyesinde çalıştıklarını, fakat 5 aylık ücretinin gasp edildiğini söyledi. Şantiyede sürekli 'Her şey Gökyol İnşaat adına yapılıyor, her şeyden Gökyol sorumlu" denildiğini aktaran Doğan "Ama işçinin hakkını ödemeye gelince, 'Biz taşere ettik, şöyle oldu, böyle oldu. Sen bize değil taşeron MRY için çalıştın, alacağının bizimle ilgisi yok, deniyor. Bu nasıl bir adalet nasıl uygulama anlayan bana da anlatsın" dedi.

 

"Milyarları Götürüyorlar, İşçinin Alın Terini Ödeniyorlar"

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen okul inşaatında çalıştıklarını aktaran Doğan, milyarları götürüyorlar ama işçilerin emeğini, alınterini ödemeye gelince her türlü yönetimi deniyorlar. Onlar bu bizim yaptığımız lüks binalarda otururken, işçi kirasını ödememiş, evine ekmek götürememiş, aç kalkmış kimsenin umurunda değil. Ve bunu bütün patronlar yapıyor.

 

"İşçiyi Eziyorlar Ama İşçisi Olmasa Hiçbir Şeyi Yapamazlar"

Demek ki, buna göz yumuluyor, görmezden geliniyor ki, patronlar işçinin hakkını gasp ediyor. Her şeyi işçiler yapıyor, binaları, oturdukları evleri işçiler yapıyor. Ezilen hep işçiler. Ama işçiler olmazsa da hiçbir şeyi yapamazlar. Bunu da unutmasınlar" diyerek ücretinin gasp edilmesine tepki gösterdi.

 

"İşçileri Ciddiye Almazlarsa Huzurları Olmayacak"

Birleşik Mücadele Güçleri adına söz alan Muhammet Hizmetçi, patronlar karına kar katarken işçilere ise açlık, yoksulluk ve sefalet dayatıldığını, her şeyi üreten, zenginlikleri yaratan işçilerin buna rağmen aşağılandığını belirtti.

Her şeyi üreten işçilerin taleplerinin ise görmezden gelindiğini, haklarını istediklerinde Gökyol İnşaat'ta olduğu gibi ciddiye alınmadıklarını ifade eden Hizmetçi, "İşçiler onların durduğu bu binaları, oturdukları evleri, yapıyor. Madenleri çıkarıyor, giysilerini üretiyor, temizliklerini yapıyor.

Patonlar şunu bilsinler ki bu hep böyle gitmeyecek. Onlar işçileri şimdi ciddiye almıyorlar. Ama ciddiye alacaklar. Burada nasıl inşaat işçileri hakları için patronunun kapısına dayanması gibi ülkenin her yanında ayağa kalkıyor, sokağa çıkıyor, örgütleniyor. LC Waikiki işçileri böyle kazandı. Greve çıkan Bekaert işçileri böyle kazandı. Patronlar işçileri ciddiye alacaklar, almadıkları sürece korkuları olacağız, burada olduğu gibi huzur bulamayacaklar, kazanan işçiler olacak" dedi. Birleşik Mücadele Güçleri olarak işçiler haklarını alıncaya kadar onlarla dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

İnşaat Bir-Sen Genel Başkanı Akyol eylemi bugünlük bitiriyoruz. Gelen arkadaşlara teşekkür ederiz. Yarın ve sonraki günlerde arkadaşımızın hakları ödeninceye kadar eylemlerimiz devam edecek" dedi. Yarın saat 13.00'de tekrar Spine Tower önünde olacaklarnı belirtilerek eylem sloganlarla sona erdi.