< Öğretmen Sendikası, Özel Tuzla Eğitmen Koleji Önünde: "Kaybedeceksiniz!"

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, tatil hakkını savunan öğretmen İrem Erdem'in işten atılmasına karşı Özel Tuzla Eğitmen Koleji önünde eylem yaptı. Kolejin ara tatilde ders yapmasının MEB kararına aykırı olduğunu belirterek, "Bizler hakkımız olanı savunmaya devam edeceğiz. Siz kaybedeceksiniz!" dedi.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası) üyeleri Özel Tuzla Eğitmen Koleji'nde ara tatilde ders yapılmasına karşı çıktığı ve sendikalı olduğu için İrem Erdem'in Kod 4 ile işten çıkarılmasını protesto etti.

"Sen Milyarder Para Babası Fatih Bey Sen Mi Büyüksün Hayır Biz Büyüğüz Biz", "Bak Beyim Sana İki Çift Lafım Var" yazılı pankart açan Öğretmen Sendikası üyelerine DGD-SEN, Umut-Sen ve Birlik Sendikası üyeleri destek verdi.

Eylemde konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali konuşmasında Özel Tuzla Eğitmen Koleji'nin MEB'in tatil günlerinde ders ve kurs yapılamayacağına ilişkin kararına rağmen ara tatilde ders yapmak istediğini, İrem Erdem'in kendisinin ve arkadaşlarının tatil hakkını savunduğu ve sendikalı olduğu için işten çıkarıldığını belirtti.

"Hiçbir Arkadaşımızı Yalnız Bırakmayacağız"

Özel okullarda çalışan öğretmenlere düşük ücretlerle ağır çalışma koşulları dayatıldığına değinen Edebali, özel sektörde çalışan öğretmenlerin haklarını savunmak için mücadele ettiklerini ve haksızlığa uğrayan hiçbir öğretmen arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını vurguladı.

"Kaybedeceksiniz!"

Tuzla Eğitmen Koleji patronlarına seslenen Edebali “Haklılığımızdan aldığımız güçle mesleğimize sahip çıkacağız. Tuzla Eğitmen Kolejine şunu söylüyoruz; özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin haklı sesi haklı talepleri karşısında kaybedeceksiniz!" dedi.

MEB'in kararına rağmen ders yapmak isteyen Tuzla Eğitmen Koleji'nin yarıyıl tatilinde öğretmenleri okula getirttiğini ama öğrencileri getirmediğini çünkü öğrencilere ve velilere MEB kararına rağmen ders yapılacağını söyleyemediğini vurgulayan Edebali, buna karşı öğretmenlerin tatil hakkını savunan İrem öğretiminin işten çıkarılarak suç işlendiğini ifade etti.

 

"MEB'in Yapmadığı Denetimi Yapacağız"

Edebali sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabelalarınız var, süslü, parlak binalarınız var. Milli Eğitim tabelası var ve bu kurallara uymak zorundasınız. Sendikamız sizlere ve diğer özel okul patronlarına yasayı hatırlatacak yeri geldiği zaman Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmadığı denetimi yapacak bir öğretmenin dahi hakkını bırakmayacak. Bu kadar basit."

"Kendinize Güveniyorsanız Yarın Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Gelin!"

Eğer siz kendinize güveniyorsanız, haklıyız diyorsanız size çağrı yarın gelin bir yetkilinizle birlikte İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ ne gidelim. Bakalım soralım kim haklı? Kim haksız açığa çıksın.”

 

"Bu İtham Ve İftirayı Asla Kabul Etmiyorum"

Ardından işten çıkarılan öğretmen İrem Erdem, özel sektör öğretmenlerine düşük ücretlerle ağır çalışma koşulları dayatıldığını ifade ederek, kendisinin sendikalı olduğu için işten çıkarılmış ve iftiraya uğramış bir öğretmen olduğunu söyledi. Dört yıldır Tuzla Eğitmen Koleji'nde çalışmakta olduğunu ve bu süre içinde hiçbir idareci, veli ya da öğrenci ile tartışma ya da sorun yaşamadığını ifade eden Erdem "Bu hukuksuzluk, itham ve iftirayı kabul etmiyorum" dedi.

"Sendikalı Olduğumuz İçin Tehdit Edildik İçin Kod 46 İle İşten Atıldım"

MEB'in tatillerde ders yapılmamasına ilişkin kararına rağmen tatillerde ders yapılmasına karşı çıktığını sendikanın da bu konuda uyarıda bulunduğunu aktaran Erdem, "Sizi tatillerde derse çağırmayacağız" denildiğini bunun üzerine kendisinin tüm öğretmen arkadaşlarımızın tatil hakkı olduğunu vurguladığını bunun üzerine hedef alındığını ve kod 4 ile işten çıkarıldığını aktardı.

İşten çıkarılması ve sendika nedeniyle sorun yaşadıklarını belirterek bu sorunların sorumlusunun kendisi ve sendikalı arkadaşları olduğunu belirterek tehdit edildiklerini söyledi.

 

"Hak Savunucusuyum, Tehdit Edilen Arkadaşlarım Adına Konuşuyorum"

Ahlak ve iyi niyete uymadığı gerekçesiyle Kod 4 ile işten çıkarıldığını söyleyen Erdem "Bana sen hak savuncusu musun? Öğretmen temsilcisi misin?" diye sorulduğunu belirterek"O gün verdiğim cevabı tekrar ediyorum. Evet hak savunucusuyum, evet gerekirse öğretmen temsilcisiyim. İşsiz bırakmakla tehdit edip sindirmeye çalıştığınız tüm öğretmenler adına konuşuyorum. Haklarımızı gasp edip bizi kölece çalışma koşullarına mahkum edemezsiniz. Hiçbir öğretmen yalnız değildir. Biz sendikamıza güçlüyüz. Yaşasın onurlu mücadelemiz" dedi. Erdem, bundan sonrada sendikası ile birlikte hakları için mücadeleyi sürdüreceğini vurguladı.

"MEB Kararına Rağmen Tatilde Derse Çağrıldılar"

Öğretmen Sendikası üyeleri adına basın açıklamasını ise Zeynep Baykuş okudu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 26 Ağustos 2022 tarihinde ara tatil, sömestir ve yaz tatillerinde; takviye kurs, ders tekrarı ve sınav programı konulamayacağına dair kesin karar verdiğini fakat buna karşın Tuzla Eğitmen Koleji'nin bu kararı çiğneyerem ve 14 Kasım 2022 ve 18 Kasım 2022 tarihleri arasında uygulanan ara tatilde öğretmenleri ve öğrencileri takviye kurs yapmak ve diğer eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmek adına kuruma çağırdığını aktardı.

"Arkadaşımız Dik Duruş Sergilemiştir"

Kurumun; öğretmenin hakkını gasp eden, öğretmenin emeğini sömüren ve fırsat eşitsizliğine yol açan bu usulsüz uygulamasına karşı İrem öğretmenin dik duruş sergileyerek, durumun yasalara uygun olmadığını belirterek tüm öğretmenlerün haklarını savunduğunu vurgulayan Baykuş, "Öğretmenlerin haklarını ve emeğini keyfince sömürebileceğini düşünen, emek sömürüsünü düstur edinmiş Tuzla Eğitmen Koleji arkadaşımızı yine usulsüz bir şekilde üstelik sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarmış ve haklarını teslim etmemiştir" dedi.

"Arkadaşımıza İftira Atılmış Ve Sendikalı Olduğu İçin İşten Atılmıştır"

Sendikanın konuda da gerekli yasal süreci başlatacak ve sürecin takipçisi olacağını belirten Baykuş "Kurum öğretmenimizi sendikalı olduğu için değil ahlak ve iyi niyete uymadığı için işten çıkardığını iddia etmektedir. Bu tamamen iftiradır!" dedi.

Erdem'in 4 yıl boyunca ne öğrenciler, veliler, ve yöneticileri ile sorun yaşamadığını vurgulayan Baykuş "Sendikalı olmak, hakkını aramak suç değildir. Bu, her çalışanın temel hakkıdır; kanuna uygundur ve emek sömürüsüne karşı bir arada durabilmek için bir gerekliliktir.

 

"Tuzla Eğitmen Koleji Suç İşlemektedir"

Asıl suçu kanunlara uymayarak öğretmenlerinin hakkını gasp eden Tuzla Eğitmen Koleji işlemektedir. Öğretmenlerin yasal hakları patronların keyfine, çıkarına ve isteğine göre değişemez. Ara tatilde uzun mesai saatleriyle, mesai ücreti dahi vermeden öğretmenleri çalıştırmak suçtur, bu usulsüzlüğü kabul etmemek ise her öğretmenin meşru hakkıdır. Bu hak bize, öğretmenlere yasada tanınmıştır. O halde Tuzla Eğitmen Koleji suç işlemektedir" dedi.

 

"Eylem Nedeniyle Mesaiyi İptal Ettiler"

Öğretmenlerin tatil olmasına karşın Pazartesi’den bugüne kadar çalıştıklarını, birçok hakları gibi tatil haklarının da gasp edildiğini vurgulayan Baykuş "Kurum ziyaretimizi duymuş olacak ki bugün mesaiyi iptal etti" dedi.

 

"Bundan Sonra Eğitmen Koleji Korksun!

Baykuş özel okulda çalışan meslektaşlarına da seslenerek "Öğretmenlerim sessiz kalmayın, razı gelmeyin! Biz buradayız, biz birbirimizin gücüyüz! Yarın bu okula yeniden geldiğinizde karşılaşacağınız onlarca haksızlık için yine geleceğiz, sizin için geleceğiz Korkmayın yanınızda Öğretmen Sendikası var. Ancak ara tatil hakkını istemeyi suç sayan, yoksullaştırılmanın bu kadar derinleştiği zamanlarda haklarını dahi vermeden öğretmenini keyfî ve gerekçesiz şekilde işten çıkaran Eğitmen Koleji bizden korksun! İnsanca yaşayacağımız çalışma ortamlarını elde edene kadar her an, her birimiz için mücadele edeceğiz. Ticarethaneye dönüştürülen eğitim kurumlarına hiçbir öğretmenimizin hakkını bırakmayacağız" dedi.    

 "Öğretmenlerin Baskıyla Çalıştırıldığı Devir Sona Ermiştir"

"Öğretmenimiz yalnız değildir! Kurumların keyfi usulsüz uygulamalara devam ettiği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kararları çiğnediği, öğretmenlerin haklarını görmezden geldiği, emeğini sömürdüğü, işten çıkarma ve mobbing gibi tehditkar uygulamalarla öğretmenleri bastırmaya çalıştığı devir sona ermiştir!" diyen Baykuş, öğretmenlerin haklarının bilincinde olduğunu, sendika ile öğretmenlerimiz git gide güçlendiğini ve kurumların usulsüz ve baskıcı uygulamalarına tepki göstererek, hakkını yedirmediği vurguladı.

 

"Öğretmene Hakkını Vermeyen Kurum Karşısında Sendikamızı Bulacak!"

Baykuş sözlerini "Hiçbir öğretmenimiz yalnız değildir. Kâr hırsıyla gözü dönmüş, öğretmenin değerini ve emeğini itibarsızlaştıran, eğitim-öğretimi bir rekabet, ticari alan haline getiren, öğretmenlerin emeğini bu yolda sömüren, haklarını teslim etmeyen her kurum karşısında öğretmenlerimizi ve sendikamızı bulacaktır. 

Hakkını savunan öğretmenimizin haksız yere işten çıkarılmasını kınıyor ve kabul etmiyoruz. Tüm kamuoyunu ve öğretmenleri bu konuda dayanışmaya ve tepkisini göstermeye davet ediyoruz. Tuzla Eğitmen Kolejini bir kez daha uyarıyoruz: İşten çıkarılan öğretmenimiz tüm haklarını kazanana kadar sürecin takipçisi olacağız" diyerek tamamladı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri eylem boyunca "Patronlara Değil Öğretmene Güvence", "Patronlara Dersini Öğretmenler Verecek", "İrem Öğretmen Yalnız Değildir", "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz", "Yaşasın Öğretmen Sendikası", "Yaşasın Öğretmen Dayanışması" sloganlarıyla sonlandırdı.