< Schneider Enerji İşçileri Grevde

Gebze'de bulunan Schneider Elektrik Enerji işçileri üyesi oldukları Birleşik Metal İş Sendikası ile MESS arasında yürütülen TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine bu sabah itibariyle greve çıktı. Schneider Enerji'de grev halayları çekilirken MESS ile BMİS arasındaki görüşmeler devam etti.

MESS ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında yürütülen Schneider Enerji, Grid Solutıons Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik işyerlerinin sözleşme görüşmelerinde sonuç alınamamasının ardından grev kararı alınmıştı. 6 Ekim 2022 tarihinden bu yana devam eden görüşmelerden sonuç alamayan sendika, 5 işletmenin sahip olduğu 11 fabrikaya grev kararlarını da asmıştı.

Grid Solutions Enerji, Schneider Enerji ve Hitachi Energy’de MESS'in teklifi yetersiz bulunarak reddedildi. 3 işletmede anlaşmaya varılamaması üzerine sendika 3 işletmede bugün greve çıkma kararı alınmıştı.

Beş işletmeye bağlı 11 fabrikada grev kararının asılmasının ardından Birleşik Metal-İş, 2 işletme ile anlaşmaya varırken 3 işletmede ise anlaşma sağlanamadı. 1.400 işçibin6 greve çıkması beklniyordu.

2.000 metal işçisinin 23 Ocak Pazartesi günü greve çıkacağını duyurmasının ardından Birlşik Metal İş, bugün Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik ile bir kez daha masaya oturdu ve anlaşmaya vardı.

Ancak firmalarla devam eden görüşmelerde, Grid Solutions Enerji, Schneider Enerji ve Hitachi Energy’de ise işveren sendikasının teklifi yetersiz bulunarak reddedildi. 3 işletmede anlaşmaya varılamaması üzerine sendika greve çıkma kararı aldı.

Alınan karara göre, MESS’e üye Schneider Enerji, Grid Solutıons Enerji ve Hitachi işletmelerine bağlı 6 fabrikada bulunan 1400 işçi, 23 ocak pazartesi günü, tüm fabrikalarda saat 10.00’da greve çıkacaklarını duyurmuştu. Sendikadanın yaptığı açıklamada "Bu hafta MESS’in çağrısı üzerine müzakereler yeniden başladı. Grev kararı alınan işletmelerden Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik işyerleri ile görüşmelerde anlaşma sağlandı, ancak 3 işletme için anlaşma sağlanamadı.

Ardışık devam eden görüşmelerde diğer işletmelerden Grid Solutions Enerji, Schneider Enerji ve Hitachi Energy’de ise işveren sendikasının teklifi yetersiz bulunarak reddedildi. Bu nedenle, MESS’e üye Schneider Enerji, Grid Solutıons Enerji ve Hitachi işletmelerine bağlı 6 fabrikadan 1400 üyemiz 23 ocak pazartesi günü, tüm fabrikalarda saat 10.00’da greve çıkacak.

İktidarın uyguladığı çarpık ve tek yanlı ekonomik politikaların bedelini ne yazık ki her zaman olduğu gibi emekçiler ödemektedir. Bizler, yoksullaşmanın bu kadar arttığı ve ücretlerin gelirden aldığı payın hızla azaldığı bu gidişe dur demek için üretimden gelen gücümüzü kullanacağız.

Bu durumda anlaşmazlığın çözümü için grev uygulaması kaçınılmaz olmuştur. Üyelerimizin ücretlerinde meydana gelen reel kayıplar, üretim ve verimlilik çıktılarıyla karşılaştırılamayacak ölçüdedir. Üyelerimizin talepleri haklı ve karşılanabilir düzeydedir.

Hükümeti grev erteleme kararına başvurmaması konusunda yine uyarıyoruz. Anayasa mahkemesi tarafından geçmişte defalarca mahkum edilmiş erteleme kararları sendikamızın bu hakkı kullanmasına engel olmayacaktır. Sorunu Cumhurbaşkanı’nın yasaklama kararnamesiyle çözme beklentisinde olan işverenlere de yasağa rağmen greve çıktığımız ve 18 gün sürdürüp başarıyla sonuçlandırdığımız Bekaert grevini hatırlatmak isteriz.

Metal işçisi çalıştı, üretti ve işverenlere çok kazandırdı. Şimdi karşılığını istiyor. Grev Başlıyor… biz haklıyız, mutlaka kazanacağız" denildi.

MESS’e bağlı Grid Solutions Enerji Endüstrisi A.Ş. ile bugün sabah yapılan görüşme sonucu anlaşma sağlandı. Anlaşmaya maddeleri şöyle;

Ücret Zammı:

1. 6 ay: 31 Ağustos’taki saat ücretlerine yüzde 91 oranında zam yapılacak.

2. 6 ay: 28 Şubat 2023 tarihindeki saat ücretlerine yüzde 18 zam yapılacak. Ancak Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 18’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacak.

3. 6 ay: 6 Aylık enflasyon oranının üzerine saat ücretlerine 5,57 TL eklenecektir.

4. 6 ay: 6 Aylık enflasyon oranında zam yapılacaktır.

Sosyal haklarda ise yıllık yüzde 100 zam yapılacak. Kurban Bayramı ödeneği için ise yüzde 120 oranında artış yapılacak.

Bu hakların dışında muhtelif kazanımlar elde edilmiştir.

Toplu sözleşmemiz Grid Solutions işçilerine ve tüm metal işçilerine hayırlı olsun.

Diğer yandan Schneider Enerji'de işçilerin grevi çoşkuyla devam ediyor.