< < LC Waikiki İşçilerinden Kadıköy Mağazası Önünde Boykot Çağrısı

Kod 46 ile işten atılan LC Waikiki Esenyurt Depo işçileri 13. gününde Kadıköy Halitağa mağazası önünde eylem yaparak emekçilere LC Waikiki mağazalarını boykot ederek kendilerine destek vermeleri çağrısında bulundu.

LC Waikiki'nin Esenyurt deposunda çalışan taşeron temizlik işçileri Limter İş Sendikası üyesi oldukları için Kod 46 ile işten atılmaları üzerine depo önünde direnişe başladı.

İşçilerin Esenyurt Depo önündeki mücadelesi devam ederken bir yandan da LC Waikiki mağazaları önünde eylemler yapılıyor. Devrimci kurumlar, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri dayanışma eylemleri yapılarak LC Waikiki ürünlerini boykot çağrıları yapıyor.

İşten atılan Limter İş Sendikası üyesi LC Waikiki işçileri 13. gününde Kadıköy Halitağa Caddesi'nde bulunan LC Waikiki mağazasının önünü eylem alanına çevirdi.

"LC Waikiki'de Atılan İşçiler Geri Alınsın" yazılı pankart açılan eylemde, "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "LC Waikiki İşçileri Yalnız Değildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "LC Waikiki'de direniş kazanacak" dövizleri taşındı.

Eyleme HDP Milletvekili Musa Piroğlu; Mücadele Birliği Platformu, İşçi Emekçi Birliği, Birleşik İşçi Hareketi, Birleşik İşçi Kurultayı, Dev Turizm-İş Marmara Şubesi, İnşaat-İş, Dev Yap-İş, Emekçiler Dayanışması, Dev İşçi-Sen, Kaldıraç, Koç Üniversitesi Hastanesi işçilerinden Kenan Güngördü'nün aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

LC Waikiki Halitağa mağazası önünde pankart açarak müzik yayını yapan işçilere polis LC Waikiki'nin rahatsız olacağı bahanesiyle müziği kapatmalarını istedi.

İşçiler "Rahatsız olurlarsa gelip söylerler. Biz burada demokratik hakkımızı kullanıyoruz"yanıt verdi.

 

"Patronlar da Rahatsız Olsun"

Polisin bu kez de çevreye de rahatsızlık verildiği bir an önce açıklamanın yapılması gerektiği bahanesi üzerine "Eyleme ne zaman istersek başlarız, patronlar yarım saat müzikten rahatsız olsun" diyerek polisin eylemi engelleme girişimi "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "LC Waikiki İşçisi Yalnız Değildir" sloganları atıldı.

Eylemde ilk olarak işçilerin sendikalı oldukları için Kod 46 ile işten atıldıkları ve 13 gündür işlerine dönmek için direnişte oldukları duyurusu yapıldı.

Eylem sırasında sık sık "Yaşasın sınıf dayanışması", "İşçiler Birleşin Köleliğe Son Verin", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz", "Direne Direne Kazanacağız", "Direnen İşçiler Yalnız Değildir", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganları atıldı.

Eylemde ilk olarak HDP Milletvekili Musa Piroğlu konuştu. LC Waikiki'nin yalnızca Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde sayıda mağazaları olduğunu ve bu zenginliğini emek sömürüsüyle işçilerin alınteriyle elde ettiğini belirtti. Hakkını arayan, insanca çalılma koşulları için sendikalı olan, örgütlenen işçilerin işten atıldığını ifade ede. Piroğlu, "Onların karşısındaki işçi yalnız, çaresiz hiçbir yapamaz sanıyorlar. Ama öyle değil" dedi.

 

"Birlikte Patronlara Da İktidarlarına Da Diz Çöktüreceğiz"

İşçilerin ve emekçilerin, patronların bu saldırılarına karşı iki seçeneği olduğunu ifade eden Piroğlu, bunlardan birinin işçilerin kendi örgütlülüğü, birliği ve direngenliği diğerinin ise halkın, emekçilerin dayanışması ve yan yana gelmesi olduğunu vurguladı.

Piroğlu "Patronlara karşı elimizdeki en güçlü silah dayanışmadır. Bu dayanışma kimse yalnız kalmasın diye, işten atılacak işçiler işten atılmasın diyedir. LC Waikiki işçilerinin direnişinde dile getirdiği talepler bu ülkedeki yoksulların, ezilenlerin talebidir. Bu firma gibi hepsini uyarıyoruz, direnen işçiler yalnız değildir. Birlikte patronlara da iktidarlarına da diz çöktüreceğiz" dedi.

 

"Kof 46 İle İşçilerin Tazminatlarını Almaları Ve İş Bulmaları Engelleniyor"

Limter İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı işçilerin, "Geçinemiyoruz, barınamıyoruz" diyerek haklarını istediklerini daha iyi koşullarda çalışabilmek için sendikalı olduklarını fakat işçilerin anayasal hakkı olmasına rağmen kod 46 ile işten atıldıklarını ve hem tazminatlarını almalarının hem de başka bir işte çalışabilmelerinin de engellendiğini vurguladı.

 

"Birlik Ve Dayanışmamızla Patronlardan Güçlüyüz"

LC Waikiki'nin bir Alman firması olduğunu belirten Saygılı, LC Waikiki'nin taşeron şirketinin Türkiye'nin yasalarına karşı geldiğine ve hükümetin buna göz yumduğuna dikkat çekerek "Taşeron patron bunlara cesaret edemez. Bunlara siz cesaret veriyorsunuz. Ama biz bu patronlardan daha güçlüyüz. Onların parası var ama bizim haklılığımız var, halkımızdan aldığımız gücümüz var" dedi.

Kadıköy halkına ve tüm dmekmçilere seslenen Saygılı, "Değerli halkımız, işçileri Kod 46 ile işten atarak tazminatlarına dahi göz koyan iş bulmalarını ailelerine ekmek götürmelerini dahi engelleyen LC Waikiki mağazalarından alışveriş yapmayın.

 

"Boykot Edin Ki İşçiler Evlerine Ekmek Götürebilsin"

Siz buradan gömlek elbise pantolon almazsanız bir şey kaybetmezsiniz. Başka mağazalardan bu ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ama sizler LC Waikiki mağazalardan alışveriş yaptığınız müddetçe işçi arkadaşlarımızın hakları gasp edilmeye devam edecek, arkadaşlarımız evlerine çocuklarına ekmek götüremeyecek onların ihtiyaçlarını karşılayamayacak " diyerek LC Waikiki ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu.

Kadıköylülerden Destek

Eylem sırasında caddeden geçen bir çok kişi de alkışlarla destek verdi, Bazı emekçiler de "İşçileri destekleyelim", "LC Waikiki'den giysi almayalım" diyerek işçilere desteklerini dile getirdi. İşçiler, halkın desteği üzerine "Yaşasın Sınıf Dayanışması" "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları attı.

 

"Mağazaları Eylem Alanına Çevirin"

Aydınlara, sanatçılara, işçilere ve halka seslenen Saygılı, "Bu mağazaların önlerini eylem alanına çevirin, boykot çağrımızı siz de büyütün. Bizlere destek olun ki işçi arkadaşlarımız kazansın. İşçilerin yalnız olmadığını patonlar görsün " diyerek işçilerin mücadelesine destek olmaları çağrısında bulundu.

Konuşmalar sonrası mağaza önünde pankart açık tutulurken eyleme katılan kurumlar Halitağa Caddesinde bildiri dağıtarak, LC Waikiki'yi boykot çağrısı yaptı.