23 Ocak’ta greve çıkacak olan binlerce metal işçisi için, 17 Ocak günü anlaşma imzalandı.

12 Ocak günü açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, patron sendikası MESS’e üye 5 işlemeye bağlı 11 fabrikadan 2 bin metal işçisinin, Toplu İş Sözleşmelerinde yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı için 23 Ocak Pazartesi günü greve çıkacağını duyurmuştu.

BMİS yaptığı açıklamada, “MESS'le Schneider Enerji, Grid Solutıons Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik işyerlerinin 1 Eylül yürürlüklü ve 2022-2024 dönemine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri 6 Ekim 2022 tarihlerinde başlamıştı. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı ve grev aşamasına gelindi” denmiş ve işyerlerine grev kararını asmıştı..

Şirketlerin bilançolarında sürekli kar yazdığı; ancak temel tüketim maddelerine ardı ardına yapılan zamlar ve gerçek dışı enflasyon rakamlarına bağlı ücret zamları sonucu alım ücretlerin eridiği, işçilerin yoksulluk sınırının altında bir ücretle, adeta açlık sınırında yaşamaya başladıkları söylenen açıklamada, elde edilen karın bir kısmını istedikleri dile getirilmişti.

Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'in MESS ile yürüttüğü Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde metal işçilerine %34 ilave zam yapılması üzerine anlaşmaya varıldı.

Birleşik Metal-İş yaptığı açıklama ile özetle “İşçilerin 31 Aralık 2022 günkü saat ücretleri önce 48,04 TL'ye çekilecektir. Daha sonra, yürürlükteki toplu iş sözleşmesi gereğince, 2023 yılı Mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammı, Mart ayını beklemeden, yukarıda belirtilen düzenlemenin ardından %15 olarak uygulanacaktır.

Ancak Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının %15'i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat'taki ücretlere yansıtılacaktır.

Bu düzenlemeden sonra her kıdem yılı için saat ücretlerine, 10,5 TL'yi geçmemek üzere, 70 kuruş eklenecektir” diyerek, elde edilen toplam zammın %34 olduğunu duyurdu.

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu da "İşveren TUİK'in sahte enflasyonunu dikkate alarak zam yapmak istiyor. %45'i pazarlık maddesi olarak görmüyoruz. 23 Ocak'ta 2 bin işçiyle greve çıkıyoruz. Düzeltme talebimiz karşılanmazsa diğer işyerlerinde greve çıkmamız an meselesi" demişti. İmzalanan bu anlaşma, MESS'e üye iş yerlerinde yaklaşık 180 bin işçiyi ilgilendiriyor.