İşçi İradesini Tanımayan Soho House Otel Önünde Eylem

DİSK/Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölgesi Şubesi, Beyoğlu Şişhane'de bulunan Soho House Otel'de grev hakkı oylamasında işçi iradesinin tanınmamasını protesto etti. Patronun yetkiye itirazı nedeniyle sendikal haklarını kullanamadıkları

nı belirten işçiler 6356 sayılı yasanın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Corpera Soho House Otel'de işçiler DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası'nda örgütlenmeleri ve TİS aşamasına gelmişken patronun yetki itirazlarıy nedeniyle grev başta olmak üzere sendikal haklarını kullanamadıklarını belirterek, işçi iradesini tanımayan Corpera Soho House Otel patronlarını protesto etti.

"Sendikal Örgütlülüğün Önündeki Engeller kaldırılsın. grev hakkı gasp edilemez" yazılı pankart açılan eyleme İnşaat iş Sendikası, Dev Yapı İş Sendikası, Yeni Dünya İçin Çağrı, Enerjî Sen,Koç Üniversitesi Hastanesi İşçileri, 4.Vardiya İşçi Dayanışması, Dostluk Ve Kültür Derneği, SODAP destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölgesi Şubesi Başkanı Turgay Özdemir Corpera Soho House Otel'de yaşanan sendikal örgütlenme ve patronun yetki itirazları sürecini aktararak "5 Aralık’ta grev kararını asmak için geldiğimiz Corpera Soho Otel önüne bu kez de grev oylaması yapmak için geldik" dedi.

 

"6356 Sayılı Yasa Sendikal Örgütlemeye Engel"

6356 sayılı yasanın işçilerin sendikal örgütlenmesi önünde engel olduğunu vurgulayan Özdemir "Bizi her türlü savunma aracımızdan; dayanışmamızdan, sendikamızdan, bir araya gelerek haklarımız için mücadele etme irademizden uzak tutmaya çalışanlara inat haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz" dedi.

 

Patrona Yetkiye İtiraz Hakkı Vermek Sendikal Haklara Saldırıyı Meşrulaştırmaktır

Sektör bazlı yetki barajının anti demokratik bir uygulama olduğunu, tüm engellere rağmen bir sendika bir iş yerinde yetki alsa da iş yasasının patrona sendikanın yetkisine 'itiraz hakkı' verdiğine değinen Özdemir "Sendikanın yetkisi Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmaktadır, buna rağmen yasa patrona itiraz 'hakkı' vermektedir. Aslında bu tamamen 'danışıklı döğüş'tür. Çalışma Bakanlığı’nın resmi kayıtlarına göre yetkisi tescillenen sendikanın yetkisine itiraz etmek demek sendikalı olma hakkına saldırıyı meşrulaştırmak demektir" dedi.

 

"Yetki Barajı Saçmalığına Son Verilmeli"

Yetki itiraz süreçlerinin çok uzun sürdüğünü ifade eden Özdemir "Bu süreci patronlar işyerindeki örgütlülüğü dağıtmak için kullanmaktadır. Yetkisi onaylanan sendikanın yetkisine patronların itirazı tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Yetki barajı saçmalığına son verilmelidir. Bir işyerinde örgütlü olan sendikanın TİS imzalama yetkisi tanınmalıdır" dedi.

 

"Yasaların Sokakta Yapılır Gerekeni Yapacağız"

"Biz örgütlülüklerimize, sendikalarımıza sahip çıkmaksak onlar karlarına kar katmaya devam edecek. Bize 'sabırlı' olun diyorlar ama onlar karlarını yüzde 600’lere kadar çıkarabiliyor. Bugün ülkenin dört bir yanında işçiler geleceklerine sahip çıkmak için direniyor" diyen Özdemir Bekaert, Kartonsan,Koç Hastanesi işçilerini, haklarını aradıkları için Kod46 ile işten atılan LCWaikiki işçilerini, TredyolGo işçilerini, Diyarbakır’daki fırın işçilerini selamlayan Özdemir "Bizler çok iyi biliyoruz ki ancak haklarımıza sahip çıkarak ve direnerek kazanabiliriz. Sendikamız da işçilerle birlikte her türlü yasal-meşru yollarla sendikalaşma iradesine sahip çıkacaktır. Yasaların sokakta yazıldığını çok iyi biliyoruz ve gerekeni yapacağız" dedi.

İşçiler eylemi sloganlarla sonlandırdı.