< Trendyol Go Moto Kuryeleri Düşük Zam Dayatmasına Karşı Eylemde

İstanbul'da Trendyol Go Moto kuryeleri şirketin dün akşam yayınlanan 2023 yılı zam açıklamasının ardından düşük zam dayatmasına karşı Sultangazi'de konvoy oluşturarak Alibeyköy ofisi önüne gitti.

Moto kuryelerin ağır çalışma koşulları ve düşük zam dayatmasına karşı mücadelesi 2023'de de devam ediyor.

Trendyol Go Moto kuryeleri şirketin dün akşam açıkladığı zam oranlarının çok düşük olduğunu ve geçirebilecekleri ücreti kazanabilmek için daha fazla çalışmaları ve bunun da daha fazla hız yaparak hayatlarını riske atmak anlamına geldiğini belirterek eylem yaptı.

Sabah saatlerinde 150 civarında Trendyol Go Moto kuryesi kontak kapatarak Sultangazi'de bir araya geldi.

Konvoy oluşturan kuryeler korna çalarak düşük zam dayatmasını protesto ederek Trendyol Go Alibeyköy Ofisi önüne doğru yola çıktı.

Trendyol Go kuryeleri, birlikte davranmak ve haklarını alabilmek için Whatsapp, Telgram, ve çeşitli sosyal medya hesaplarından tartışmalar yürütüyor.

Moto Kurye Haber.com'da ise sosyal medyadan Trendyol Go kuryelerinin arkasındaki düşük zam dayatmasına karşı tepkilerine ve birlik olma çağrılarına yer verildi.

Sitede yer alan bilgilere göre, asgari ücrete yapılan zamdan sonra binlerce Trendyol Go kuryesinin gözü açıklanacak zam oranlarında okduğu ve dün gece geç saatlerde Zoom üzerinden şirket yetkililerinin İstanbul için yaptığı açıklama sonrası WhatsApp, Telegram ve Facebook gruplarında kuryelerin büyük bir bölümü tepki gösterdi.

Zam açıklamasının grafiklere ve rakamlara boğulmasına tepkili olan kuryeler yapılan zammın giderlerini karşılamayacağını, bu sisteminin çalışma saatlerini arttırma ve daha fazla paket atılması için sürdürüldüğünü dile getirdi.

 

Kuryelerden Bonusa Tepki

Moto kurylerin aktardıkları bilgiler ise şöyle: "Yeni yapılan 'zamma göre'; ilk sipariş 9,50 TL’den 14,50 TL’ye; çoklu sipariş 5.50 TL'den 8 TL’ye çıkartıldı. Kilometre başı ödemede de yüzde 45 artış olduğunu duyuran şirketin yeni bonus sistemini de görsel de paylaşıyoruz. Aldığımız birçok mesaj da 42 paket atılınca verilen bonusa çok tepki vardı.

 

"Bu Zam Mı Oluyor Şimdi?”

Bize gelen bir mesaj o konudaki tepkileri şöyle özetliyor; 2 seneden fazladır trendyol go’da faaliyet göstermekteyim bu gece sözde “zam” açıklandı sefalet zammı uygulanmış yine bildiğimiz gibi, 2022 ortasında asgari ücrete gelen zam ile bize de zam geldi 43 pakete 405 tl alırken Eylül’e doğru bonus paket sayıları revize edildi ve 46 pakete 405 almaya başladık hadi buna da eyvallah dedik şimdi gelen sözde “Zam” ile 42 pakete 405 alıyoruz,şimdi soruyorum nerede bu “ZAM” 2022 ortasında 43 pakete 405 veren şirket bugün zam yaptık diye 42 pakete 405 veriyor, bu zam mı oluyor şimdi?”

 

"Bizi Hıza Sürüklüyorlar!"

Yine gelen bir başka mesajda da çok önemli bir noktaya dikkat çekiliyor; “Bu saat aralıkları arasında siparişleri atmak imkansız. Rakam olarak büyük gösteriyorlar hem bizi hıza sürüklüyorlar ve bu paketleri atamıyoruz yani bu hedeflere ulaşamıyoruz.”

 

2022'de 9 Trendyol Go Kuryesi Yaşamını Yitirdi

Geçen hafta Kurye Hakları Derneği’nin yayınlamış olduğu 2022 Moto Kurye Ölümleri Raporu’na da değinen kuryeler 9 Trendyol Go kuryesinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Raporda, paket başı, bonus/prim ve alevli saatler gibi uygulamar ile kazalar ve ölümler arasındaki ilişkinin incelenmesi gerektiği önerilmişti.

Moto kuryeler habeleşme gruplarında ve sosyal medya üzerinden düşük zam dayatmasına tepkilerini dile getirirken, verilen zaman aralıklarında istenilen miktarda paketi yetiştirmelerinin mümkün olamayacağına ve geçinebilecek ücreti kazanabilmek için daha fazla hız yapmaya zorlandıklarına dikkat çekiyor. Daha fazla sipariş yetiştirmek ise daha fazla hız ve trafikte daha fazla hata ve kural ihlal yapılması anlamına geliyor. Bu ise moto kuryelerin kaza yaparak sakatlanmalarına ve hatta ölümlerine neden oluyor.

Gruplarda düşük zammı kabul etmeme ve haklarını alabilmek için birlik olma çağrıları yapılıyor.

 

Trendyol Go Kuryelerinin Protestosu Sürüyor

Trendyol Go Kuryelerinin Protestosu Sürüyor İstanbul'da Trendyol Go kuryeleri düşük zam dayatmasını Anadolu Yakasında, Kozyatağı Ofis önüne toplanmak Avrupa Yakasında Sultangazi'de, Bayrampaşa Pashador AVM önünde konvoylar oluşturdu.

Trendyol Go kuryeleri sosyal medyadan "Yapılan zamlar emeğimizi de giderlerimizi de karşılamıyor sesimiz duyulsun diye kontak kapattık" paylaşımında bulunuyor.