2023 yılı asgari ücretinin açıklanmasının ardından, Yemeksepeti kuryeleri şirketlerinin açıklayacağı zam oranlarını beklemeye başladı. Ancak patronlar bir önceki sene gibi, çoklu paketlerde farklı fiyatlandırma, bonuslarda oynamalar ve kilometre hesabında yine kuş bakışı ölçüm ile kuryelerin kazancını düşüren, kendi kârlarını artıran bir paket teklif etti.

Özellikle kış aylarında çok daha zor koşullarda çalışmak zorunda kalan kuryeler, yükselen enflasyon nedeniyle ortaya çıkan ekonomik krizle başedemiyor.

“Aylık ortalama 40 bin ortalama gelir” kandırmacasıyla duyurulan zam oranlarına, bir kurye günde 14 saat çalışsa dahi ulaşamıyor. Yemeksepeti’nin açıkladığı zam oranlarını kabul etmeyen kuryeler, mücadele edeceklerini duyurdular.

Yemeksepeti kuryelerinin talepleri şöyle:

-Paket başı ücret 42 TL olmalı,

-Çoklu paketlerde, ilk paket sonrası yapılan indirimli fiyatlandırma iptal edilmeli,

-Çoklu paketlerde, ilk paket sonrasında kilometre başına verilen ücret kaldırıldı, bu uygulama geri alınmalı ve her pakette, paket tesliminden sonra km hesabı yapılmalı,

-Uzak mesafeye paket götürme uygulaması kalkmalı ya da atılan paket sonrası, bulundukları lokasyona yakın bölgeden de paket alabilme imkanı sağlanmalı,

-Mesafe hesaplanırken kuş uçuşu mesafe değil, gerçek mesafe dikkate alınmalı,

-Yolda kazara dökülen yiyecek ve içeceklerin parası kuryeden kesilmemeli,

-Kuryelerden “kredi kartı açığı” adı altında ne olduğu belli olmayan ücret kesintilerine son verilmeli,

-Kuryeler trafiğin çok hızlı akması ve çok sayıda ölümlü kaza yaşanması sebebiyle ana caddelere çıkmaya zorlanmamalı,

-Kuryelerin can güvenliği için trafik kurallarına uymalarını destekleyecek düzenlemeler derhal hayata geçirilmeli,

-Roadrunner uygulamasının gösterdiği hakediş tutarıyla, kesilen fatura arasında fark ortadan kaldırılmalı,

-Kuryelerin katettiği mesafeyi ve attığı paket sayısını günlük olarak görebileceği bir hakediş sistemi olmalı,

-Kuryelere haftalık cüzi miktarda gerçekleşecek bir kesintiyle sağlık sigortası yapılmalı. Herhangi bir hastalık, kaza ya da işin durması durumunda asgari ücretin çalışamadıkları gün sayısına tekabül eden miktarı hesaplarına yatırılmalı, firma tarafından ameliyat ve ilaç masraflarına destek olunmalı,

-Elverişsiz hava koşullarında sistem doğrudan kapatılmalı, kuryelerin en ufak kaza yapma riski olan koşullarda çalıştırılmaması karar altına alınmalıdır. Ayrıca bu gibi durumlarda asgari ücretin çalışamadıkları gün sayısına tekabül eden miktarı hesaplarına yatırılmalıdır.

-Kuryelere iletilen bahşişler hem çok küçük miktarlarda hem de zamanından çok geç yatırılmakta. Bahşiş sistemi, daha şeffaf ve takip edilebilir olsun ve tüm kuryelerin bahşişleri aynı fatura döneminde verilmelidir.

Yemeksepeti kuryeleri, bu talepleri ve temel hakları için, tüm kuryeleri mücadeleye çağırıyorlar.