< < Şebnem Korur Fincancı Davasının Durdurulması İstendi

Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanımına ilişkin araştırma yapılması gerektiğini belirtmesi nedeniyle tutuklanan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı dava bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi'nde görülüyor. Fincancı’nın avukatları davanın durdurulmasını talep etti

Türk Tabipler Birliği (TTB), kimyasal silah kullanımına dair değerlendirmeleri nedeniyle hedef gösterilerek tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Açıklama öncesinde Türk Tabipler Birliği, İstanbul Tabip Odası, Dünya Tabipler Birliği ve Avrupa Hekimleri Birliği temsilcileri, sendikalar, siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Açıklamada Şebnem Korur Fincancı’ya açılan davanın şahsına açılmış bir dava olmadığı TTB’nin savunduğu değerlere açılmış bir dava olduğu, ve toplumu susturma girişimi olduğ belirtildi.

TTB adına basın açıklamasını okuyan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten “Tamamen siyasi hedeflerle ve ayan beyan bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin artık sonlandırılmasını, hukuki hiçbir dayanağı olmayan kararlarla halen tutuklu bulunan Merkez Konseyi Başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz” dedi.

TTB’nin yargı eliyle baskı altına alındığını söyleyen Ökten, “Bu süreci hep birlikte, dayanışmayla aşacağımızı, Şebnem Hocamızı özgürlüğüne kavuşturacağımızı ve yine hep birlikte hekimlik değerleri, mesleki bağımsızlık, toplumun sağlık hakkı, demokrasi ve özgürlük için mücadelemizi sürdüreceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de kazanan, hekim meslek örgütümüz olacaktır.” dedi.

Açıklamanın ardından mahkemenin görüleceği salona geçildi.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı mahkemeye "Sağlık 5 Dakikaya Sığmaz" yazılı giysi ile geldi. Duruşma Fincancı’nın savunması ile başladı.

 

"Bu Dava İfade Ve Bilim Özgürlüğüne Saldırıdır"

Fincancı savunmasında kendisi üzerinden korku iklimi yaratılmak istendiğini, bunun ifade ve bilim özgürlüğüne saldırı anlamına geldiğini vurguladı.

Şebnem Korur Fincancı, “Cezaevinde olduğum için son yayınları takip edemiyorum ama yeni bir varyant var, hasta ediyor. Uyarılarımı ciddiye aldığınız için teşekkür ederim” diyerek son iki duruşmadır maske taktığı için mahkeme başkanına teşekkür etti.

 

"Savcı Belgesel Çekmeyi De Biliyormuş"

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in iddianamesini de kendisi hakkında iddianame hazırlayan savcının hazırladığını düşündüğünü söyleyen Şebnem Korur Fincancı, “Çünkü o savcı da bana işimi öğretmeye çalışmıştı. Meğer o savcı belgesel çekmeyi de biliyormuş” dedi.

 

"Bilimsel Görüş Belirtmek Tutuklanma Sebebi Oluyor"

TTB başkanı Fincancı,“Bu ülkede insan öldürmek birisini cezaevinde tutmaya yetmiyor ama bilimsel görüş belirtmek birisini cezaevinde tutmaya yetiyor” dedi.

 

"Yargılanması Gerekenler Halklara İhanet Edenlerdir"

"Bu ülkenin de Eichmann’ları var’ diyen Şebnem Korur Fincancı yargılanması gereken ve yargılanacak olanların kendi çıkarları için bu ülkeye ve halklarına ihanet edenler olduğunu belirterek savunmasını sonlandırdı.

 

Anayasaya Aykırılık İtirazı

Şebnem Korur Fincancı’nın ardından İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan konuştu. Venedik Komisyonu görüşlerini ve AİHM kararlarını hatırlatan Av. Türkdoğan, Şebnem Korur Fincancı’ya isnat edilen “örgüt propagandası” suçu yönünden anayasaya aykırılık itirazında bulundu.

Türkdoğan sözlerine şöyle devam etti; Milli Savunma Bakanlığı rahatsız olabilir, bakanlar rahatsız olabilir, Cumhuriyet Savcıları neden sınır ötesi operasyonları araştırmıyor?

Türkdoğan, anayasaya aykırılık itirazı doğrultusunda TMK 7/2 yönünden AYM’ye başvurulmasını ve davanın durdurulmasını talep etti.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası vererek tahliyesine karar verdi.