< Sağlık Emekçileri Sefalet Zammını Protesto Etti

SES üyesi  sağlık emekçileri TÜİK verileri üzerinden kamu emekçilerine yüzde 30 zam verilmesini Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi önünde protesto etti.

KESK'e bağlı Sosyal Hizmet Ve Sağlık Emekçileri Sendikası,(SES) Şişli Şubesi üyeleri, Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi önünde maaş zammını protesto etti.

"TÜİK'in Sahte Verileri Maaşlarımızı Eritiyor" yazılı pankart açan sağlık emekçileri "TÜİK Şaşırma Sabrımızı Taşırma", "TÜİKendi Sendikalar El Ele Genel Greve", "Seçim Bütçesi Değil Geçim Bütçesi", "Tek Kalemde İnsanca Yaşamıza Yetecek Ücret", "Keşke Sağlıkçı Yerine Ayçiçek Yağı Olsaydık %100 Zam Gelirdi", "Neyse Ki Yoksul Bile Değilim", "TÜİK Verileri Nerede. Topluyor? Pinpon Topu? Golf Topu?", "Memur Yaz 2022'ye Gönder 100 TL Bağışla", "Yine Untulduk!" yazılı dövizler taşıdı.

SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan,kamu emekçilerinin maaşlarına yapılacak zammın TÜİK'in enflasyon verileri üzerinden hesaplandığını belirterek "TÜİK bu rakamları neye göre tespit ediyor bilemiyoruz. TÜİK yetkilileri hangi marketten alışveriş yapıyor da bu rakamları tespit ediyor bilemiyoruz. Bizlere de söylesinler de açlık sınırı altında maaş alan sağlık emekçileri de oradan alışveriş yapalım" diyerek tepki gösterdi.

 

"Hakkımızı Gasp Ettirmeyeceğiz"

Kamu emekçilerini açlık sınırı altında maaşlarla yoksulluğa mahkum eden zihniyetle karşı karşıya olduklarını belirten Aslan, "Biz bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Biz sağlık emekçileri kimseye hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı kamu emekçilerine %25zam açıkladığında Sağlık Sen Genel Başkanının alkışla karşılaşmasına "Sadece kendi aldığınız para mı önemli. Kamu emekçilerini hiç mi düşünmüyorsunuz?" diyerek tepki gösteren Aslan kamu emekçilerine seslenerek"Hangi sendikanın üyesi olursanız olun. Lütfen sendikalarının sorgulayın, 'Ben açlık sınırının altında neden maaş alıyorum?' diye sorun ve harekete geçmeleri için zorlayın" dedi. Pandemi döneminde fedakârca çalıştıklarını hatırlatan Aslan biz hak ettiğimiz insanca yaşayacak ücret istiyoruz, bunun için mücadele edeceğiz" dedi.

Basın açıklamasını okuyan Taksim EAH işyeri temsilcisi Muhsin Uysal, yılık enflasyon oranını TÜİK sadece yüzde 64, Enflasyon Araştırma Grubu'nun ise (ENAGrup) yüzde 137.55 olarak açıldığına dikkat çekti.

 

"17 Milyon Emekçi Yok Sayılıyor!"

"Türkiye'de 3 milyon 650 bin memur, 13 milyon 900 bin emekli toplam 17 milyon 550 bin ülke emekçisine sadece % 30 zam vermek Bizi yok saymaktır, gücümüzü hafife almaktır" dedi.

 

"Yüzde 30 Zam Müjdesinin Bizde Karşılığı Yok"

TÜİK tarafından açıklanan rakamlar iktidarın yıllardır sürdürdüğü yaşanan gerçek enflasyonu perdeleme, enflasyonu düşük göstererek milyonlarca çalışanın maaşını, ücretini düşürme politikasının ürünü olduğunu söyleyen Uysal Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koyarak verdiği yüzde 30 zammın emekçiler için hiçbir anlamı olmadığını vurguladı.

Uysal, "Tarih bu günleri yazarken, bizlere %25 zammı lütuf gibi sunanları da büyük kazanımmış gibi yetkili ama etkisiz sendikanın alkışlarını da yazacak, kamu emekçileri bunu unutmayacaktır" dedi.

"Plastik Poşet Bile Yüzde 54 Zamlanırken Kamu Emekçisine Yüzde 30 Zam"

Uysal, "Madem enflasyon düşüyor yeniden değerleme oranı neden %123 oluyor? Plastik poşet %54 zamlanırken kamu emekçisine reva gördüğünüz %30 mudur?" diyerek özel okullara yüzde 65 zam yapanların kamu emekçilerinin çocuklarını düşünmediğini söyledi.

 

"Sokaklarda Olmaya Devam Edeceğiz"

Bu sahte TÜİK rakamlarının üzerine eklenen birkaç puanın “refah payı” olarak yutturulmak istenmesinden artık bıktıklarını belirten Uysal KESK olarak; iktidarlardan icazet beklemek yerine her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için “Hak Verilmez, Mücadele İle Alınır” şiarı ile sokaklarda olmaya devam edeceklerini belirtti.

Talepler

Uysal kamu emekçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:

• Çalışırken aldığımız her türlü ücret emekliliğimize yansıtılsın,

• Kamuda en düşük ücret yoksulluk sınırına yükseltilsin,

• Vergi dilimi soygununa son verilsin%10 ile vergi sabitlensin,

• Sermayeden geliri oranında vergi alınsın,

• Sermayenin vergi kaçırmasına göz yumulmasın,

• Gerçek bir toplu sözleşmenin önü açılsın,

• Hükümet başta biz olmak üzere sendikaları kriminalize etmekten vazgeçsin."

Uysal sözlerini "İnsanca yaşamımıza yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret tüm çalışanların hakkıdır. Bunun için de mücadeleye devam edeceğiz" diyerek tamamladı. Sağlık emekçileri basın açıklamasını sloganlarla sonlandırdı.