< Emekçiler TÜİK Önünde

Ankara'da KESK, yapacakları açıklama öncesinde TÜİK binasının önüne gitmek isteyen kitle, abluka altına alınarak alandan uzaklaştırıldı. Engellemelere rağmen kitle TÜİK yakınlarında açıklama yaptı.

“TÜİK verileri ile yoksullaşıyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “Kurtuluş Yok Tek Başına. Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Zam, Zulüm, İşkence. İşte AKP”, “Savaşa Değil Emekçiye Bütçe” sloganları atıldı.

KESK Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış, enflasyon düzeyindeki zammın “0” zam olduğunu belirterek, “Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri, bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz.” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TÜİK’in emekçilerin ücretlerindeki kayba zemin hazırladığını belirterek, “İktidarın direktifleri ile hareket ediyor. İktidarın emekçilerin hakkını gözetmediğini 2023 bütçesinde bir kez daha gördük. 2023 bütçesi ile bizi savaşla bir kez daha karşı karşıya bırakacak. %25 olarak lanse edilen zammın, zam olmadığını biliyoruz. Enflasyon farkını emekçilere zam diye yutturmaya çalışıyorlar. Bu zammın kendisi daha fazla yoksulluk ve sefalet olarak yansıyacaktır. Bize dayatılan yoksulluğa karşı tüm Türkiye'de alandayız. Bu yoksulluğu bu sefaleti kabul etmemizi buna biat etmemizi beklemesin. Alanlarda sesimizi yükseltiyoruz” dedi.


İstanbul’da da KESK, TÜİK verilerini Beşiktaş’ta bulunan TÜİK binası önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. “TÜİK’in Sahte Verileri Maaşlarımızı Eritiyor” pankartının açıldığı açıklamada “Tükendik, Sendikalar El Ele Genel Greve” Dövizi Taşındı. “TÜİK Şaşırma Sayıları Aşırma”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz”, “TÜİK Şaşırmış Maaşımı Şaşırmış”, “Yandaş Sendikaya Hayır” sloganlarının atıldığı açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev okudu.

TÜİK’in açıkladığı rakamlarının iktidarın gerçek enflasyonu perdeleme politikası olduğunu belirten Özev, bu nedenle iktidarın milyonlarca işçinin maaşını düşük gösterdiğini söyledi. Özev “Dolayısıyla iktidarın ‘enflasyonu düşürdük’ açıklamalarının, Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret ‘müjdesini’ hiçbir karşılığı yoktur. Çünkü ne yazık ki tüm halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu onlarca acı tecrübe ile öğrenmiştir. Yıllardır emeği ile geçim mücadelesi verenler başta olmak üzere halkın %99’u olarak TÜİK’in her verisinin sahte olduğunu biliyoruz. Gittikçe artan hayat pahalılığını iliklerimize kadar yaşamaya devam ediyoruz” diyerek devam etti.

İnsanca bir yaşam için ücret mücadelesi vurgusu yapan Özev, maaşların yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması gerektiğini belirterek, “KESK olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için ‘Hak verilmez, mücadele ile alınır’ şiarı ile tüm yurtta alanlarda olacağız. Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz” dedi.

KESK Amed, Urfa,Adıyaman, Dersim, Bitlis, Adana’da eylemdeydi.