< "Taban Maaş Haktır Geri Alacağız"

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası), özel okullarda çalışan öğretmenlere taban ücret hakkı için İstanbul Meclislerin'deki Cevahir AVM önünde eylem yaptı.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası), özel okullarda öğretmenlerin asgari ücret ve altında çalıştırılmasına, ödenen maaşların bir kısmının elden geri iadesinin dayatmasına karşı ve taban ücret hakkı için İstanbul Meclislerin'deki Cevahir AVM önünde eylem yaptı.

"Asgariye Ret Asgarinin Altına İsyan" yazılı pankart açılan eylemde Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın özel sektörde çalışan öğretmenlerin onurlu, insanca bir yaşam sürebilmesi için zorunlu gördüğümüz taban maaş talebiyle mücadele yürüttüğü ve bu talebin TBMM’de, basında ve kamuoyunda gündem haline geldiği beliterek, "Bizler ısrarlı ve kararlı bir şekilde taban maaş hakkımızı savunurken ülkede yaşanan yoksullaştırma ve yüksek enflasyon sebebiyle özel öğretim kurumlarında çalışan emekçilerin maaşları gün geçtikçe erimektedir" dedi.

 

"Asgari Ücret Ve Altında Maaşı Kabul Etmiyoruz"

Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin bir sonucu olarak yoksulluk sınırının 25000 TL civarında olduğ, Asgari Ücret Tespit Komisyonuyla yapılan görüşmelerde asgari ücretin ise 8500 TL olarak belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada Bununla birlikte alım gücü günden güne eriyen, zorlu koşullarda, türlü usulsüzlük, kanunsuzlukla çalışmak zorunda bırakılan özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin birçoğunun maaşı ya asgari ücretin altında kalmış ya da asgari ücretle eşitlenmiştir. Bizler bunu asla kabul etmiyoruz, taleplerimizden vazgeçmiyoruz" denildi.

 

"Asgari Ücretle Çalıştırılmaya İsyan Ediyouz!"

"İşveren çaresizliği", "işverenle empati” gibi söylemlerine değinilen açıklamada "Bugüne kadar kanunlu, kanunsuz baskılar altında ezilen özel öğretim kurumları emekçilerinin haklı talepleri var! Bizler taban maaş talebimizde haklı ve ısrarcıyken tüm patronlara sesleniyoruz: Asgari ücretli öğretmen çalıştıramazsınız! Asgari ücretin altında çalışmayı reddediyor, asgari ücretle çalışmaya isyan ediyoruz" denildi.

 

"Öğretmenler Üzerinden Kâr Planları Yapıp Acısını Bizden Çıkaramazsınız"

Tüm illerde sendika temsilcileri, il çalışma grupları ve üyelerinin haklı mücadeleyi örmeye ve sürecin takipçisi olmaya kararlılıkla devam edeceği vurgulanan açıklamada "Kurulduğu günden bu yana Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası olarak yüzbinlerce özel sektör öğretmenlerinin sesi olduk, olmaya devam edeceğiz. Ülkenin bulunduğu krizin faturasını, derin bir yoksulluğa mahkum ettiğiniz öğretmene ödetemezsiniz. İtibarını zedelediğiniz öğretmenin emeği üzerinden, kar planlayıp zararınızın acısını öğretmenden çıkaramazsınız" denildi.

 

"Öğretmeni Yoksulluğa Mahkum Edenler Karşısında Bizi Bulacak"

Sendikanın ülkenin dört bir yanında örgütlenen, çok genç olmasına rağmen on bine dayanan üyeleri, iş yeri temsilcileri, il temsilcileri, ihbar birimi, hukuk birimi, temsilciler meclisi, yönetim kurulu yani tüm organ ve birimleri ile bu sürecin takipçisi olacağını vurgulayan öğretmenler "Öğretmenin itibarını daha fazla zedeleyen, yoksulluğa mahkum eden kurumlar bizi karşısında bulacak ve elbette o kurumlar süreçte devamlılığını sağlayamayacaktır" dedi.

 

"Öğretmenlerin Asgari Ücretle Çalıştırılması Hukuka Aykırıdır"

Yargıtay 9 uncu Hukuk Dairesi'nin 2017 tarihli kararında; vasıflı bir işçiye asgari ücret üzerinden ödeme yapıldığı iddiasının hayatın olağan akışına aykırı olduğuna, işçi maaş miktarının tespiti için emsal ücret araştırması yapılarak karar verilmesi gerektiğine hükmettiği hatılatılarak "Bu emsalde öğretmenin vasıfsız bir işçi olmadığını ve asgari ücrete çalıştırılamayacağını belirtmek isteriz. Bizler özel sektörde yıllardır görülmeyen, görülmek istenmeyen, görülüp bilinip göz ardı edilen öğretmenleriz" denildi.

 

"Kiramızı, Faturalarımızı Ödeyebilmek İçin Ek İş Yapmak Zorunda Bırkalıyorız"

Bizler çalıştığı kurumlarda aldığı sefalet ücretler sebebiyle mesaisi kurum sonrası da devam eden, kimi zaman sigortası yapılmayan, kimi zaman ücreti yarım yatan, ataması yapılmadan büro memuru olarak gösterilip yasa dışı bir şekilde çalıştırılan öğretmenleriz. Bizler ay sonunu getirme düşüncesiyle ek işler bulmaya çalışan öğretmenleriz. Kirasını, faturalarını, borçlarını ödeyemeyen, temel ihtiyaçlarını artık karşılayamayan öğretmenleriz.

 

"MEB'e Bağlıyız Eşit İşe Eşit Ücret İstiyoruz"

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çalışan, onun personeli olarak tanımlanan öğretmenler olarak patronların insafına bırakılmak istemediklerini vurgulayan özel sektör öğretmenleri, "Taban maaş hakkımız 2014 yılında kaldırıldı. Güvencesizlik, asgari ücrete mahkum eden çalışma koşulları bugün taban maaşın önemini daha da açığa çıkarttı . Eşit işe eşit ücret istiyoruz ve aynı işi yaptığımız meslektaşlarımıza aynı haklara sahip olmak istiyoruz" dedi.

 

"Patronların Emeğe Düşman Planlarını Bozacağız"

Açılamada "Denetimsiz kurumlar, fırsatçı kurucular özel sektör alanında at koşturdular. Fakat artık biz varız, Öğretmen Sendikası var, öğretmenler halklarını biliyor ve yüksek sesle dile getiriyor artık. Patronların planlarını biliyoruz, onların emeğe düşman olan planlarını bozacağız. Herkes bilmelidir ki özel sektör öğretmenleri yalnız değil, çok kalabalık, çok haklı ve örgütlü. Kimsenin emeğimize göz dikmesine, emeğimizi çalmasına izin vermeyeceğiz" denildi.

 

"Taban Maaş Hakkı Ve Tüm Haklarımızı Geri Alacağız"

Taleplerinin karşılanması için Meclis Genel Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın acil bir şekilde gereken kararları alması gerektiğini belirten Öğretmen Sendikası üyeleri açıklamada "Taban Maaş hakkımızı geri kazanacağız, yeniden yasalarla güvence altına aldıracağız. Belirli süreli iş sözleşmesini, yaz tatillerinde öğretmeni açlığa mahkum eden sözde ‘on ay’ sözleşmeleri ortadan kaldıracağız. İhbar ve kıdem tazminatı, ek ders ücretleri, doğum izni gibi haklarımızı alacağız ve öğretmenin onurunu zedeleyen, ötekileştiren her türlü ayrımcılığın karışışında duracağız" diyerek hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Eylem "Taban Maaş Haktır Geri Alacağız" sloganıyla sona erdi.