< BMG'den Bekaert ve Kartonsan İşçilerine Dayanışma

Birleşik Mücadele Güçleri, Kocaeli'de grevin 17. gününde olan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi Bekaert işçilerini ziyaret etti.

Fabrika yakınında "Bekaert Ve Kartonsan İşçileri Yalnız Değildir! Yaşasın İşçilerin Birliği" yazılı pankart açan BMG bileşenleri"Bekaert"İşçisi Yalnız Değildir", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atarak grev alanına girdi.

Bekaert işçileri de alkışlarla ve "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganıyla ziyaretçilerini karşıladı. Grev çadırı önünde banklardan hazırlanan oturma alanına davet eden Bekaert işçileri hemen sıcak çay ikram ederek sohbete başladılar.

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi Bekaert işçileri TİS görüşmelerinde yaşamlarını sürdürebilecekleri bir ücrette anlaşamayınca greve çıktıklarını ve 17. gününde olduklarını belirterek "Hepimiz 10, 15, 20 yıllık çalışanlarız ve aldığımız ücretlerle artık geçinmemiz imkansız hale geldi" diyor.

Bu sırada şirket müdürleri fabrikaya geliyor. Sendika yöneticileri ve temsilciler onlarla ayaküstü görüşüyor.

İşçilerle gruplar halinde sohbetler başlıyor. 15 yıldır çalıştığını belirten işçi, fabrikadaki işçilerin büyük çoğunluğunun kalifiye işçi olduğunu ve şu an 20 yıllık işçilerin aldıkları ücretin asgari ücret düzeyinde kaldığını söyledi. Ben çok genç yaşta girdim askere buradan gittim. Burada çalışırken evlendim. İki çocuğum burada çalışırken doğdu" diyor.

Bu sırada çadıra gelen ve 20 yıldır çalışan arkadaşına "Ne kadar maaş alıyorsun?" diye sordu. "9,5" diye yanıtladı işçi. Ziyarete gelenler "Geçinebiliyor musun?" diye sordu.

İşçi "Geçiriyorum ya geçinmez miyim? Borçlanarak, kredi kartını başka kredi kartıyla kapatarak bu günlere kadar geldik. Bundan sonrası ne olur bilmiyorum" dedi.

Bekaert araba lastiklerinin içindeki çelik telleri üreten dünya çapında üretim yapan neredeyse tek denebilecek bir firma. Dünyanın bir çok ülkesinde fabrikaları var.

Pandemi öncesine kadar ücretler konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirten işçiler, pandemi girdi hiç zam almadık. Ve Bekaert bir çok fabrikasında üretimi durdururken biz üretim rekoru kırdık. Bu koşullarda çalıştık. Ama şu son iki yılda katlanarak gelen zamlar hepimizi perişan etti. Çünkü her şey 4-5-6 katı fiyatlandı. Değil idare edebilecek durum, zaruri denebilecek şeyleri alırken düşünür olduk. 15-20 yıllık işçi geçim derdine, borç derdine düşerse kaliteli ürün üretilemez, işçiden eski performansı beklenemez. Sonuç olarak yaşayabileceğiniz bir ücret için grevdeyiz" diyor.

Sendika Baştemsilcisi Cem Kaya, Temmuz ayında başlayan TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını, arabulucu sürecinde de anlaşamayınca belirlenen tarihte greve başladıklarını aktardı.

Kaya "Bizim talebimiz saat başı 100 lira ücret oldu. Fakat Bekaert son olarak o da biz greve çıktıktan sonra 80 lira teklif etti. Biz bu teklifi kabul etmedik ve grev devam ediyor. Bize söylenen şirket merkez yönetiminin bizim talebimizi kabul etmediği yönünde. Uluslararası bir firma olduğu için yönetimle iletişim sıkıntıları yaşanabiliyor. Ama biz geçirebileceğimiz bir ücrette anlaşma sağlanıncaya kadar grevimize devam edeceğiz" dedi.

İşçiler "Burada yeni işçi çok azdır en az 5 yıllık kalifiye işçidir. Bir çoğumuz 20 yıldır 15 yıldır burada çalışıyoruz. Kalifiye işçi olmadan bu iş yapılmaz" diyor.

İşçilerle bir süre daha sohbet eden BMG bileşenleri işçilerin grevini selamlayarak alandan sloganlarla ayrıldı.

BMG, Bekaert fabrikasına yakın bulunan Selüloz İş Sendikası üyesi Kartonsan işçilerine dayanışma ziyaretine geçti.

 

"Kartonsan İşçileri Yalnız Değildir", "Yaşasın İşçilerin Birliği" sloganları atan BMG'yi Kartonsan işçileri düdükler alkışlar ve "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganıyla çoşkuyla karşıladı. Selüloz İş Sendikası, üyesi Kartonsan işçileri grevin 7. gününde.

İşçiler fabrika önünde daire şeklinde oturmuşlar. Sık sık sloganlar atılıyor, yöresel müzikler, halay parçaları, grev şarkıları çalıyor. Müzik arasında ya da parça bitince hemen bir yerden slogan yükseliyor.

İşçiler hemen ziyaretçiler için tabureleri getiriyor. Bir başka işçi sehpa görevi görmesi için önlerine de bir kaç tabure daha getiriyor.

İki genç işçi "Grev çayımızı için" diyerek çayları getiriyor.

Grev gözcüsü "Birleşik Mücadele Güçleri'nden arkadaşlarımız uzaktan İstanbul'dan dayanışmaya gelmiş. Hoş geldiler güç verdiler" diyor. İşçiler hemen "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atmaya başlıyor. Slogana alkışlar ıslıklar eşlik ediyor. BMG bileşenleri, çok neşeli, coşkulusunuz, grevinizi mücadelenizi selamlıyoruz" diyorlar. İşçiler "Grev bu coşkulu olacak tabii" diyorlar. Ardından TİS görüşmelerinde sefalet ücreti dayatan ve grev nedeniyle üretimi durduran, işçileri işten atmakla tehdit eden patrona sesleniyorlar hep birlikte "Al al al, bu parayı başına çal çal çal!" diye sesleniyorlar.

Ardından "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız! Ya siz?" sloganı yükseliyor. İşçiler BMG bileşenleriyle sohbete başlıyor hemen ikili üçlü gruplar halinde.

Bu arada yine müzik başlıyor. Birbirlerine oyuna kalk diye işaret ederken bir işçi Ankara havasında oynamaya başlıyor. İşçiler tempoyla alkışlarla ona destek veriyor. Ardından bir işçi daha çıkıyor ve karşılık oyunla herkesi neşelendiriyorlar.

Grev parçaları eşliğinde sohbet ve sloganlar devam ederken greve çıkınca oluşuveren şarkıyı söylüyorlar.

"Burası Kartonsan alayına gider. Akıllı ol patron bu grev uzun sürer. Çadırları kurduk, ateşleri yaktık. Akıllı ol patron günah bizden gider."

Kartonsan işçileri her parçaya neşeyle tempo tutarak, alkışlarla eşlik ediyorlar.

BMG adına Muhammet Hizmetçi, BMG'yi kısaca tanıtarak, "İstanbul'dan Bekaert ve Kartonsan işçileriyle dayanışmaya geldik. Grevdeki arkadaşlarımızın coşkusu bize yansıdı. Patronlar her yerde işçilerin cebinden daha ne kadar çalabilirim diye hesaplar yapıyor. Ama karşısında Bekaert'te, Kartonsan'da olduğu gibi işçilerin birleşmiş iradesini, birleşmiş mücadelesini görüyorlar. İşçi sınıfının zaferi kesindir, kaçınılmazdır. Grevinizi, mücadelenizi selamlyoruz. Yaşasın işçilerin Birliği! Birleşe birleşe kazanacağız" dedi.

Bu kez "Çav Bella" marşı çalmaya başlıyor. İşçiler coşkulu alkışlarla eşlik ediyorlar.

BMG bileşenleri işçilerle bir süre daha sohbet ettikten sonra ayrılma zamanı gelince işçilere "Çok güzel bir sohbetti, umarız kısa zamanda kutlamak için geliriz" diyerek yine dayanışma sloganları eşliğinde ziyareti sonlandırdı.