< Halk Otobüsü Şoförleri İBB önünde Eylem Yaptı

KATAŞ-SEN, üyesi halk otobüsü şoförleri İBB'nin Saraçhane'deki binası önünde eylem yaparak, "Asgari ücretle günde 20 saat çalışıyoruz. Casus kameralarla, tutanaklar, cezalarla psikolojimiz bozuluyor. Artık yeter! Ya sesimizi duyacaksınız ya İsyan edeceğiz!" dedi.

Halk otobüsü şoförleri, "Eşit İşe Eşit Ücret ve İnsanca Çalışma Koşulları" talebiyle İBB önünde eylem yaptı.

Saraçhane Parkı'nda toplanan halk otobüsü şoförleri "Eşit İşe Eşit Ücret İstiyoruz", "Şoförler Sizin Köleniz Değil", "İnsanca Çalışma, İnsanca Yaşam", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları attı.

Parkın İBB önündeki kısmına gelen şoförler "Halk Otobüsü Şoförleri Eşit İşe Eşit Ücret İstiyor", "Halk otobüsü şoförleriyiz istanbul'u Taşıyoruz. Eşit İşe Eşit Ücret, İnsanca Çalışma Koşulları İstiyoruz" yazılı pankartlar açılarak "Halk Otobüsü Şoförlerine Şiddete Son", "Eşit İşe Eşit Ücret", "Biz Durursak Dünya Durur", "İnsanca Çalışma Koşulları, İnsanca Yaşayacak Ücret İstiyoruz", "Çalışırken Ölmek İstemiyoruz" yazılı ı dövizler taşıdı. KATAŞ-SEN başkan ve üyeleri, basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına Basın açıklamamıza HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDK Emek Komisyonu üyeleri İnşaat Bir-Sen Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol ve İnşaat İşçileri, Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nizamettin Tekin, ve senidka üyeleri, Emeğin Gücü Derneği, Mücadele Birliği Platformu destek verdi.

 

"Şoförler Yalnız Bırakılarak Şiddetin Önü Açılıyor"

Aylardır gerek görüşmeler yaparak, gerek dilekçeler vererek halk otobüsü şoförlerinin acil sorunlarına dikkat çekmeye çalıştıklarını ifade eden KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner, "Binlerce şoför arkadaşımız yaşamın dışına konulmuş durumda. Bizim çalışma koşullarımızı düzeltin. Kurallı bir çalışma ortamı sağlayın. Bir senedir yetkililerle, İETT ve İBB ile yaptığımız görüşmelerden sonuç alamadık. Şoför arkadaşlarımız yalnız bırakılarak, şiddetin önü açılıyor" dedi.

 

"20 Saat Çalıştırıp Casus Kamreyla Tutanakla Şoförü Yıldırıyorsunuz"

Aylardır dikkat çekiyoruz, otobüslerdeki kameralar, güvenliği sağlıyor buna itirazımız yok. Ancak şoförlerin önüne koyduğunuz ve yapay zekayla yönlendirdiğiniz casus kamerayı şoförün gözünün önüne koyup, yerli yersiz sesli ikazlarla, bu düzgün çalışmayan sistemden alınan veriler üzerinden tutanak tutuyorsunuz. Her gün 18-20 saat çalışan şoförün, psikolojisini bozuyorsunuz. Yetmiyor, raporlarla, mobbingle, baskıyla, para cezasıyla şoförü yıldırıyorsunuz." dedi.

 

"Hataları Kusurları Suç Sayıp Ceza Kesiyorsunuz!"

Başaraner, "Şoförün dinlenme yeri, tuvaleti yok. Her gün bir sefer çıkıyor 5-6 saat yolda, tuvalet ihtiyacını bile gideremeyen bu şoförlere hiç mi acımıyorsunuz? Bu koşullarda çalışan şofölerin durumunu dikkate almadan yaşanan kazalarda şoförleri sürekli suçlu ilan ediyorsunuz. Yaptığımız hataları, kusurları suç ilan ediyorsunuz. Suç ceza kanununda olur" dedi.

 

"Tuvalet Yok Pet Şişe Kullanıyoruz!"

Bu sırada şoförler de söz alarak şunları söyledi. "Araca binince 4-5 saat inemiyoruz. Bazen daha fazla sürüyor. Mola verebileceğimiz yerlerde tuvalet yok!"

"Ben araç kullanırken 4 saat bazen 6 saat ara veremiyorum. Taksim'de araçların durduğu yerde tuvalet yok. Pet şişeye yapıyoruz. İnsana reva mı bu?"

"Yemek yiyecek, çay içecek yerimiz yok. Dinlenmek zaten imkansız, mola vermeyip simit yemek, zorundayız, para yok evden getirmek zorundayız. Bunlardan da vazgeçtik tuvalet yok tuvalet."

 

"Aldığınız Maaş Yetmiyor Aile Huzurumuz Kalmadı"

"Cebimdeki bütün para bu! 15 lira. Maaşımız yetmiyor"

"18-20 saat çalışıyoruz ailemizi göremiyoruz, aldığımız maaş hiçbir şeye yetmiyor. Aile huzurumuz kalmadı."

 

"Kazaların Sorumluluğunu İnsanlıkta Çıkardığınız Şoförlere Yıkarak Kurtulamazsınız"

İBB yetkililerinin şoförleri suçlu yerine koyup yargıladığını ifade eden Başaraner, Sizler bizleri suçlu yerine koyup, yargılıyorsunuz. Bu yaşanan kazaların sorumluluğunu şoförlerin üzerine yıkarak kurtulamazsınız bu işten. Kamunun, amirin, denetimcinin hiç mi suçu yok? İnsanlıktan çıkardığınız şoförlere bir de rapor ve cezalarla reva gördüğünüz hak mıdır? Kul hakkı yiyorsunuz. Asgari ücretle çalıştırdığınız bu şoförlerin hakkını yiyorsunuz." diye konuştu.

 

"Halk Otobüslerinin Neredeyse Yüzde 30'u Bir Şoförle Çalışıyor"

Çalışma koşullarının ağır olması, ücretlerin ise çok az olması, tüö bunların yanında baskı ve mobbing nedeniyle şoförlerin baktığını ve işi bıraktığını aktaran Başaraner Arkadaşlarımız dayanamayıp işi bıraktı. Halk Otobüslerinin neredeyse yüzde 30'u tek şoförle çalışıyor. Şoför sayısı az olduğu için dinlenemiyoruz. Haftalık izin kullanabilen halk otobüsü şoförü yok. Arkadaşlarımız yevmiyeci şoför arıyor ama artık onu da bulamıyor çünkü kimse bu şartlarda çalışmak istemiyor" dedi.

 

"Şoförler Hakkını Alamıyorsa İsyan Etmek Haktır

Başaraner, eşit işe eşit ücret sağlanması gerektiğini vurgulayarak "Çocuklarımıza harçlık veremiyoruz, ailelerimize pazar parası veremiyoruz. Bizler sizlerin kölesi değiliz" dedi. Bu sırada "İşçiler Sizin Köleniz Değil", Eşit İşe Eşit Ücret" sloganları atıldı.

Başaraner "İşçiler, emekçiler, şoförler hakkını isyan haktır. İsyan etmek haktır. Eğer istediğiniz buysa, istediğinizi alacaksınız. İçerideki müdürler şoför arkadaşlarımızı tehdit ediyor. Tehdit eden tehdit bulur. Bela isteyen bela bulur. Hukuğu, yasayı işletin ama, kuralsızlık hakimse, kuralsızlık kuralsa isyan hakkımızdır, isyan edeceğiz bunu bilin" diyerek İBB yetkililerini uyardı.

 

"Şoförler 20 Saat Mesai Yapıp 2 Saat Uyuyup İşbaşı Yapıyor"

Sabah 04.00'de işi alan halk otobüsü şoförlerinin, şoför olmadığı için akşam 23.00-00.00'da servise çıkan şoförün 01.00'da servisi bitirebildiğini aktaran Başaraner "Git mazot al, aracı yıkat, 2 saat uyu, tekrar işe gel. Şu anda halk otobüslerinin neredeyse yüzde 30'u bir şoförle çalışıyor" dedi.

 

"İETT Şoföleriyle Aynı Koşulları Sağlayın"

Buradan talebimizi yeniliyoruz; İETT personeli ne alıyorsa, özel halk otobüsü şoförleri de onu alsın. Biz dilenci değiliz, sizden kadro istemiyoruz. Kadronuz da yalan zaten ama, aynı koşulları sağlayın bu mağduriyeti giderin." dedi.

Sendika yöneticileri taleplerini içeren dosyayı İBB yönetimine iletmek üzere Belediye binasına girerken, halk otobüsü şoförleri sloganlarla taleplerini dile getirerek eylemi sonlandırdı.