"Bize Ekmek Yoksa Size Huzur Yok"

İzmir'de Karabağlar ve Konak Belediyeleri'nde Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Karabağlar Belediyesi'ne bağlı KARBEL ve Konak Belediyesi'ne bağlı MERBEL İşçileri Belediye'ye grev kararı astı.

23 Aralık günü saat 11:00'da Karabağlar Belediyesi önünde, 13:00'da Konak Belediyesi önünde toplanan işçiler grev kararının asılması öncesinde halaylar çektiler. Halaylar esnasında sık sık "Bize Ekmek Yoksa Size Huzur Yok", "Açlıktan Ölmeyiz Biz Bu Yoldan Dönmeyiz", "Sadaka Değil Toplu Sözleşme", "İnadına Sendika İnadına DİSK", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "İsyan, Grev, Direniş", "İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz" sloganları atılırken halayların ardından ortak basın metni okundu.

Basın metnini DİSK Genel-İş 5 No'lu Şube Başkanı Savaş Aras okudu. Aras Toplu İş Sözleşmesi sürecini aktararak "Konak Belediyesi MERBEL Şirketi'nde ve Karabağlar Belediyesi KARBEL Şirketi'nde sendikamızın, 1377 işçi için yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Eylül ayında başlamış, arabulucu uyuşmazlık raporunun tarafımıza tebliğ edilmesi ile birlikte 28 Kasım’ da yasal grev sürecine girilmiştir. Genel-İş Sendikası İzmir 5 Nolu Şubemizin; Sodemsen, Konak Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, KARBEL ve MERBEL yetkilileri ile sürdürmekte olduğu toplu iş sözleşmesi konusunda anlaşmaya varılamamış ve grev kararı almıştır." dedi.


Ekonomi politikalarının kötü yönetilmesinin sonuçlarından bahseden Aras "Zamların ve hayat pahalılığının sorumlusu işçiler değil ama hayat pahalılığı karşısında her gün yoksullaşan işçilerdir. Bizler en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz hale geldik. İnsan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamak, sosyal haklarımızı ve toplu sözleşme kazanımlarımızı istiyoruz. Zam üstüne zam yapan AKP iktidarı yıllık enflasyonu tarihi zirveye ulaştırmayı başarmıştır. Doğalgaz elektrik faturaları, benzin-mazot fiyatları derken iğneden ipliğe her şeye yapılan zamlarla birlikte en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamaz duruma geldik. Bu enflasyonla, bu zamlarla insanca yaşamak, ailemizi geçindirebilmek, çocuklarımızın geleceğini planlamak şöyle dursun, isteklerini karşılayabilmek mümkün değildir. Her gün temel gıda maddelerine zamlar yağarken işçilere, emekçilere ve dar gelirlilere iktidar tarafından, hayat dar edilirken biz işçiler, yaşamın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin karşısına 'BU BÖYLE GİTMEZ' diyerek çıkacağız ve sefalet ücretlerine teslim olmayacağız." dedi.



Önceki dönem imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'nin bu dönemin ekonomik ihtiyaçlarını karşılamadığına dikkat çeken Aras "Ücretlerimize yapılan zamlar daha elimize geçmeden enflasyona yenik düşmüş, alınterimiz neredeyse her gün zamlanan faturalara akmıştır. Ağırlaşan yaşam koşulları, artan enflasyon, ardı arkası kesilmeyen zamlar, yaşanan ekonomik kriz, işçi sınıfına yönelik saldırıları derinleştirmektedir. Toplu İş Sözleşmemizin bitmediği her gün, bizi ücretlerimizin eridiği ekonomik kriz ile daha fazla karşı karşıya bırakmaktadır. Zira biz işçileri kendi başına ne kadar ücret aldığımız değil, aldığımız ücretlerin, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetip yetmediği ilgilendirmektedir. Bu açıdan bizim için durum açık ve nettir; insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret talep ediyoruz." dedi.



Toplu İş Sözleşmesi’nde masada anlaşma sağlanamazsa 16 Ocak 2023 Pazartesi tarihi itibariyle Karabağlar'de KARBEL işçilerinin ve Konak'ta MERBEL işçilerinin greve çıkacağını belirten Aras "Bilinmelidir ki grev kararı alan işçiler ; gücünü ve cesaretini örgütünden, birliğinden ve hayatı yeniden yaratan ellerinden almaktadır. Sadece bu meydanda değil, ülkenin dört bir yanında birleşe birleşe, omuz omuza vererek bu ülkeye eşitliği de, refahı da, adaleti de, barışı da biz getireceğiz; eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, yoksulluğa, işsizliğe ve sefalet ücretine teslim olmayacağız." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Grev kararlarının belediye kapılarına asılmasının ardından halaylar çekmeye devam eden belediye işçileri alkışlar ve zılgıtlarla eylemi sonlandırdı.