< Esan Madencilik İşçileri Kazandı

Eczacıbaşı Holding’e bağlı Esan Madencilik’te sendikalı oldukları için Kod-46 ile işten atılan 243 maden işçisi işlerine geri dönmek için verdikleri mücadeleyi kazandı. Bağımsız Maden İş Sendikası, işçilerin kıdem ihbar tazminatlarının ocak ayı sonuna kadar ödeneceğini ve çalışmak isteyen işçilerin ise iş başı yapacaklarını, sendikal baskılara ilişkin sorunların ise çözümü yönünde diyalogların sürdürülerek çözüme kavuşturulacağını belirtti.

Eczacıbaşı Holdinge bağlı Balıkesir Balya’da bulunan Esan Madncilik’te çalışan işçiler Bağımsız Maden İş Sendikası’na üye olmuşlardı. Sendikalı olmalarının ardından 243 maden işçisi Kod 46 ile işten atılmış ve bunun üzerine maden ocağı önünde eyleme başlamıştı. İşe iade edilmeleri ve sendikal baskıların son bulması talebiyle eyleme geçen işçiler İstanbul’a gelerek Eczacıbaşı Holding binası önünde de eylem yapmıştı.

İstanbul’daki eylemin ardından Çarşamba akşamına kadar süre tanıyarak Balıkesir’e dönen işçilerin kararlı mücadelesi kazanımla sonuçlandı.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yayınlayarak, yapılan müzakereler sonucunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

“Yaşasın Dayanışma, Yaşasın Direniş Yaşasın” Zafer başlığıyla yapılan açıklamada, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde Balıkesir Balya’da bulunan Esan Madencilik’te sendikal örgütlenmenin kırılması adına 243 işçinin Kod 46 ile kıdem ve ihbar tazminatlarını alamayacakları ve işsizlik maaşından yararlanamayacakları şekilde işten çıkarıldığı, 5 Aralık’ta ise maden ocağı önünde başlayan direnişin, soğuk havaya, baskılara ve sendikanın müzakere çağırlarının karşılıksız kalmasına rağmen geceli gündüzlü olarak sürdürüldüğü hatırlatıldı.

Eylemin adım adım ileri taşınması sonucunda işten çıkarılan 48 madencilin işe geri alındığı, işten çıkarılan madenci sayısının 195 çekildiği, işten çıkış kodunun ise Kod 18 olarak değiştirildiği ve madencilere kıdem ve ihbar tazminatlarının Ocak ayı sonunda ödeneceğinin bildirildiği aktarılan açıklamada, bunların ardından yerel ve idari yöneticiler ile çeşitli siyasi parti ilçe başkanları üzerinden Balıkesir’in yerlisi işçiler aranarak işçilere işe geri alınacakları vaadiyle direnişe katılmamalarının söylendiği ancak işçilerin direniş etrafında kenetlenmesinin sürdüğü vurgulanan açıklamada. “İşverenin işçileri açlıkla terbiye etmeye dönük son maaşlarının ödenmemesi tavrı da direnişin 4. günü maden çıkışını kapatmay eylemiyle kırılmıştı. Direnişin 8. günü bu sefer maden giriş ve çıkışını madencilerle kapatmamız üzerine Ocak ayı sonunda yatırılacağı söylenen kıdem ve ihbar tazminatları işçilerin hesaplarına yatırılmıştır” denildi.

Direnişin devamında işten çıkarılan madencilerle eylemi İstanbul’da Eczacıbaşı ve onunla ilşikili yerlere taşıma kararı alındığı, bunun üzerine asıl işveren Eczacıbaşı Holing ile müzakere zemini oluştuğu, müzakelerelerin Eczacıbaşı Holding İK Grup Başkanı Eylem özgür ve sendika temsilcileri arasında sürdüğü ve il günden itibaren milletvekillerinin de gözlemci olarak bulunduğu görüşmede tartışılan konuların whatsapp üzerinden işçilere iletildiği ve onların görüşleri doğrultusunda görüşmenin sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, “İşten çıkarılan madenci kardeşlerimizden işe geri dönmek isteyenlerin işe geri alınması talebimiz kabul edilmiştir. Aldığmız yazılı taahhüt üzerine işten çıkarılan madenciler 3 aylık bir zaman diliminde aralıklı şekilde Esan ve bağlı şirketlerde (Kamak, Aselmak) işlerine geri alınacaklardır. İşe geri dönüş, kira yardımı ve olası sendikal baskı ve diğer konularda ortaya çıkabilecek sorunları ivedilikle gidermek maksadıyla iki ayrı diyalog mekanizması oluşturulmuştur. Yurt çapındaki Esan ve bağlı şirketlerin (Aselmak, Kamak, taşeron Sargın İnşaat) işletmelerindeki üyelerimizle ve oluşturulan iki ayrı diyalog mekanizmasıyla sürecin takipçisi olacağız” denildi.

Direnişin ilk gününden itibaren çaba sarf eden şirket yetkilileri, milletvekilleri ve işçileri yalnız bırkmayarak sürekli destek olanlara teşekkür edilen çıklamada “Madencilerin baş eğmez, kararlı, tavizsiz mücadelesi ile sanat ve kültür camiasının örnek dayanışması , halkımızın daha önceki mücadelelerinde gördüğümüz yüksek teveccühü sayesinde gelen bu kazanımın milyonlarca işçi ve emekçiye sendikal örgütlenme ve emek kavgasında cesaret olmasını umut ediyoruz” denildi.

Açıklamada “Direniş sürecinde ‘Zafer Direnen Emekçinin Olacak!’ diye birçok kez haykırdık. Direnerek kazandık, direniş ve mücadele ile zafere ulaşacağız. Tarihimiz sözümüzün teminatıdır” denildi.