< Bekaert İşçileri Yasağı Tanımayarak Greve Çıktı

Kocaeli’nde bulunan Belçika sermayeli Bekaert fabrikasında işçilerin grevi Cumhurbaşkanı tarafından “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Birleşik Metal İş Sendikası ise grev yasağını tanımayacaklarını, saat 13.00 itibariyle greve çıkılacağını duyurmuştu. Bekaert işçileri grev yasağını tanımayarak yürüyüş ve sloganlarla grevi başlattı.

Kocaeli’nde faaliyette bulunan ve lastik teli üreten, Belçika sermayeli Bekaert fabrikasında bin işçiyi ilgilendiren 1 Eylül 2022-31 Ağustos 2024 dönemini toplu sözleşme görüşmeleri 26 Temmuz 2022 tarihinde başlamıştı. Kasım ayı sonlarına kadar görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmaması üzerine fabrikada örgütlü bulunan Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş grev kararı aldı.

Devam eden görüşmelerde fabrika yönetiminin yüzde 50 zam teklif ettiği, Birleşik Metal İş Sendikası’nın ise yüzde 130 zam istediği görüşmelerin tıkanması üzerine 23 Kasım’da grev kararı asıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, greve bir gün kala Kocaeli’nin İzmit ve Kartepe ilçelerinde DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve HAK-İŞ’e bağlı Özçelik-İş’in grevlerinin “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmesine karar verdi.

Birleşik Metal İş Sendikası ise grevin yasaklanması üzerine sosyal medya hesaplarından “Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı. Kocaeli'de ki #Bekaert işçisinin grevini yasakladı. İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak Anayasanın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak saat 13.oo de yasal grevini başlatacaktır” açıklamasında bulundu.

İşçiler grev yasağını tanımyarak bugün “Bu İş Yerinde Grev Var” yazılı pankartarlarını açarak ıslıklar ve alkışlar eşliğinde “Bıçak Kemikte Grev Kapıda”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Gemileri Yaktı Geri Dönüş Yok”, “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok” sloganları atarak yaptıkları yürüyüşle grevi başlattı.

Yürüyüşün adından konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Bu sendika, grevi en çok yasaklanan sendikadır. Bu sendika hukuksuz kararları iptal ettiren bir sendikadır. Bu sendika, Anayasa Mahkemesi kararıyla hükümete 50 bin lira tazminat ödettiren bir sendikadır. Bu sendika defalarca grev yasaklarının hukuksuz olduğunu ortaya koyan bir sendikadır. Sen kimsin ki işçileri zorla iş baş yaptırarak buradaki insanlara gözdağı vermeye çalışıyorsun” dedi.

İşçiler talepleri kabul edilinceye kadar grevi sürdüreceklerini vurguladı.