Tersane İşçileri: “İnsanca Yaşayacak Ücret İstiyoruz!”

Limter İş Sendikası, Tuzla Tersanaler Bölgesinde insanca yaşayacak asgari ücret talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. İnsanca yaşanacak ücret için örgütlenerek mücadele etmek gerektiği vurgulandı.

DİSK'e bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter-İş), asgari ücret görüşmeleri sürerken insanca yaşanacak asgari ücret için Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde eylem yaptı.

 

"Asgari Değil, İnsanca Yaşayacağımız Bir Ücret İstiyoruz" yazılı pankartı açılan eylemde tersane işçileri sık sık "İnsanca Yaşayacak Ücret İstiyoruz", "Sadaka Değil Toplu Sözleşme" sloganları attı.

Eylemde konuşan Limter İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, her yıl Aralık-Ocak ayları arasında bütçe görüşmeleri yapılırken asgari ücretin belirlenmesine ilişkin de görüşmeler yapıldığını hatırlatarak, bütçe görüşmelerinde ve asgari ücretle milyonların kaderi belirlendiğine dikkat çekti. Asgari ücret görüşmelerinde masada patronların ve siyasi iktidarın yanlarına figüran olarak Türk İş' Konfederasyonu’nu aldığını belirten Saygılı, "Türk-İş ağaları işçilerden ziyade patronların kasasını düşünüyor" dedi.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücretin en az 7 bin 875 lira olması gerektiği yönündeki açıklamasına tepki gösteren Saygılı “İşçileri açlığa mahkum ediyorlar. Bizler, işçiler, emekçiler, emek örgütleri ve sendikalar olarak bunu reddediyoruz" dedi.

 

Hangi İşçi 7500 Lirayla Geçinebilir?”

Asgari ücrete yapılan zammın pek çok ücretin belirlenmesinde esas alındığına dikkat çeken Saygılı, “Biz binlerce işçiye sorduk, işçiler 7 bin 500 TL istiyor’ diyorlar. Yalan söylüyorlar, hangi işçi 7 bin 500 TL ister, 7 bin 500 TL'yle geçinmek mümkün mü? Bu sözlere karşı mücadele etmek boynumuzun borcu olmuştur. Tek çaremiz var, hiçbir ayrım yapmadan birlik olmak zorundayız. Hiçbir ayrım yapmadan işçiler kardeşçe bir araya gelmeli, bir araya gelirsek kazanırız, örgütlenirsek kazanırız, sendikalı olursak kazanırız” dedi.

 

Çocukluğumuzu, Gençliğimizi, Yaşlılığımızı Yaşayamıyoruz”

Binlerce insanın emekli olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğine dikkat çeken Saygılı, emekli maaşıyla da geçinmenin artık mümkün olmadığını söyledi. "Ne çocukluğumuzu çocukluk gibi yaşıyoruz, ne gençliğimizi gençlik gibi yaşıyoruz, ne de yaşlılığımızı yaşlılık gibi yaşıyoruz. Fakat bu bizim kaderimiz değil" dedi.

 

Greve, Direnişe, İşgale Hazırlanma Zamanı”

Siyasi iktidar ve patronların ilerleyen günlerde saldırılarını yoğunlaştıracağına işaret eden Saygılı, savaştan değil emekten yana bir bütçe için, emek ve özgürlük için, insanca yaşayacak bir ücret için greve, direnişe, işgale hazırlanma çağrısı yaptı. Kuzey Star tersanesinde dün işçilerin kötü yemeklere karşı birlik olup patrona geri adım attırdığını hatırlatan Saygılı, tüm tersane işçilerini Limter İş Sendikası’nda örgütenerek insanca çalışma ve yaşam için birlikte mücadele etme çağırısında bulundu.

 

Tersane işçileri insanca yaşanacak ücret talep eden sloganlar atarak eylemi sonlandırdı.