Enerji İşçilerinden İSPER Önünde Uyarı Eylemi

Enerji-Sen, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, işçilere yönelik baskıların son bulması talebiyle İBB’ye bağlı İSPER önünde eylem yaparak, şirket yöneticilerini uyardı. Sorunların bir an önce çözülmesini isteyen sendika, aksi takdtirde İBB önünde eyleme başlayacaklarını belirtti.

 

DİSK’e bağlı Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji Sen), İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı İSPER A.Ş. önünde eylem yaparak, uzun süredir dile getirdikleri işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, işçiler üzerindeki baskılara son verilmesi taleplerini dile getirdi.

Enerji Sen, İSKİ ve İGDAŞ’a ait sayaç okuma, açma-kapama ve arıza-bakım işlerini yapan enerji işçilerinin sorunlarına ilişkin raporu de İSPER yetkililerine verdi.

 

İşçilerin Ezilmesine Müsaade Etmeyeceğiz”

Eylemde konuşan Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, raporda yer alan sorunlara ilişkin İSPER yetkilileriyle görüştüklerini, sorunun çözüleceği sözü verildiğini ancak sorunların daha da arttığını belirtti. İşçilerin hastalanıp rapor aldıklarında bu raporların sorgulandığını aktararan Keskin, "İşçi arkadaşlarımızın iş yükü altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Yetki sorununun dile getirildiğini belirtenKeskin, yetkiyi hangi sendikanın aldığının bir önemi olmadığını, sorunun çözümü için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Harcırah Vermek Yerine Termos Dağıtıldı”

Yetkililerle görüşmelerinde işçilerin, su, çay, yemek, tuvalet gibi sorunlarının çözülmesini defalarca söylediklerini aktaran Keskin, sahada çalışan işçilerin yemek ve çay gibi ihtiyaçları için harcırah istediklerini İSPER’in ise çözüm olarak işçilere termos dağıttığını belirterek “İşçilere termosu evde doldur sokakta iç” demektir diyerek tepki gösterdi. İSPER yetkililerini seslenen Keskin, “Kapatın o çay ocaklarını termosları kullanmaya başlayın bakalım ne kadar dayanacaksınız” dedi.

Enerji işçilerine seslenen Keskin “Kormayın mücadele edin, birikte kazanacağız” dedi.

 

 

'”İş Yükü İşçilerin Sakatlanmasına Neden Oluyor”

Basın metnini okuyan Enerji-Sen Örgütlenme Uzmanı Yeliz Vurgun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İSPER AŞ'de İSKİ ve İGDAŞ işçilerinin güvencesiz çalıştırıldığını, sahada her gün sorun ve sıkıntılarla boğuştuğunu belirtti. Vurgun, "Bu sorun; 696 KHK ile kadro verilen ama kadroya geçirilmeyen enerji işçilerinin, taşeron koşullarda, kadrolu işçilerle eşit sosyal haklara sahip olmayarak ve ağır iş yükünün altında ezilmesidir. İSKİ ve İGDAŞ işçileri, her geçen gün artan ağır iş yükünün sonucunda kalıcı sakatlanmalar, kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlıkların birçoğu ameliyatla sonuçlanmaktadır" dedi.

 

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği En Büyük Sorun”'

Enflasyonun yüzde 170'lere dayandığı koşullarda işçilere sadece 32 TL'lik yemek ücreti verildiğini belirten Vurgun, "1 ay önce İSPER AŞ yönetimi ile yaptığımız toplantıda getirilen ortak sayaç okuma projesinin; iş yükünü arttırdığını ve işçiler üzerinde baskı oluşturduğunu, sahada çalışan personel sayısının yetersiz olduğunu bu yüzden personel alımı yapılması gerektiğini, kadrolu işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen eşit sosyal haklara sahip olmadıklarını, yemek ücretlerinin bir işçinin beslenmesi için yetersiz olduğunu ve birçok sorunu talepleriyle birlikte dile getirdik. İSPER yönetimi sorunları çözmek yerine işçilere çanta ve termos dağıtmayı tercih etmektedir. İşçiler sahada işi bitiremediğinde disiplin soruşturmalarıyla karşı karşıya kalmakta ve haksız cezalara maruz bırakılmaktadır" dedi.

 

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Vurgun, işçi sayısının az, iş yükünün ağır olduğu koşullarda neden yeni işçi alımı yapılmadığını sorusunun yanı sıra, "Kadrolu işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen İSKİ ve İGDAŞ işçilerine eşit sosyal haklar neden verilmiyor? Her gün en temel gıdalara zam gelirken yemek ücretleri neden arttırılmıyor? İşçilerin tuvalet, su gibi ihtiyaçlarını karşılaması için neden sokak harcırahı verilmiyor? Disiplin soruşturmaları, yevmiye cezaları işçiler üzerinde neden bir baskı aygıtı olarak kullanılıyor" sorularını yöneltti.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük gelir kaynağını oluşturan ve İSPER çatısı altında çalıştırılan İSKİ ve İGDAŞ işçilerinin taşeron koşullarda çalıştırılmasına derhal son verilmesi çağrısında bulunan Vurgun, "Unutmayın ki, oturduğunuz o koltuklar, enerji işçilerinin alın teri üzerinden yükseliyor. Taşeronlaşmaya karşı hakkımız olanı almak için, güvenceli çalışma ve insanca yaşamak için bulunduğumuz her işyerinde mücadele etmeye devam edeceğiz" diye vurguladı.