< "Vakıf Kuran Özyeğinler Madenciyi Ölüme, Açlığa Mahkum Ediyorlar"

Polyak Madencilik’te Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi olması nedeniyle Kod 46 ile işten atılan Erdoğan Çapaklı’nın işe iadesi ve sendikal baskıların son bulması talebiyle Özyeğinlere ait kurumlar önündeki eylemler devam ediyor. İşten atılan Çapaklı, Özyeğinler’in yardım ve ğitim vakıfları kurduğunu fakat sendikal çalışma yürütüğü için kendisinin ve ailesinin açlığa ve ölüme mahkum edildiğini vurguladı. Açıklamada sorunun çözülmemesi halinde her yeri eylem alanına çevirecekleri belirtildi.

Bağımsız Maden İş Sendikası, Özyeğin Fiba Holding'e bağlı İzmir Kınık’ta bulunan Polyak Madencilik'te sendika üyesi olduğu için işten atılan Erdoğan Çapaklı'nın işe iadesi ve sendikal baskıların son bulması talebiyle eylemlerine devam ediyor.

Bağımsız Maden İş Sendikası bugün eylemini Özyeğin Ailesinin yöntim kuruu üyesi olduğu, İstanbul Kağıthane’de bulunan Anne Çocuk Eğitim Vakfı önüne taşıdı.

2 Çocuklu Bir Aile Açlığa Mahkum Ediliyor. Polyak Madencilik Suç İşliyor. Sorumlusun Özyeğin Fiba Holding" yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık “Maden İşçisi Köle Değildir”, “Aşağıda Ölüm Yukarıda Açlık Var”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Erdoğan Çapaklı çalıştığı süre boyunca sürekli olarak baskı ve mobbinge uğradığını ve hırsızlık, şirket bilgilerini açıklama gibi suçları içeren Kod 46 ile işten atıldığını beliterek “Bu hiç hukuki değil, benim eşim, iki çocuğum var. Bu şekilde iş bulamam da mümkün değil” dedi.

 

“Yardım Vakfı Kuruyorlar Madenciyi Aşağıda Ölüme Yukarıda Açlığa Mahkum Ediyorlar”

Özyeğin ailesinin yönetim kurulu üyesi olduğu Anne Çocuk Eğitim Vakfı önünde olduklarını belirten Çapaklı “Madenciyi aşağıda ölüme yukarıda açlığa mahkum ediyorlar”dedi.

Kendisinin ailesinin geçimini sağlamak, ev kirasını, faturalarını ödemek zorunda olduğunu ve iki çocuğu bulunduğunu belirten Çapaklı “Vakıf kurarak eğitim verdiklerini yardımda bulunduklarını söylüyorlar. Sloganlaştırıp reklamını yapıyorlar ama beni Kod 46 ile işten atarak iş bulmamı da engelliyorlar. Bu şekilde ailemi geçindirmeme de engel oluyorlar. Bir yanda yardım yaptıklarını söylüyorlar. Ama diğer yandan hakkını arayan madeciyi işten atıyorlar. Bu nasıl bir iş?” diyerek tepki gösterdi.

 

“Polyak Madenciliğin İşlediği Suçu Bir Kez Daha Hatırlatıyoruz”

Basın metnini Bağımsız Maden İş Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Barış Altun okudu. Özyeğin/Fiba Holding'e bağlı Polyak Madencilikten haksız bir şekilde işten çıkarılan Erdoğan Çapaklı'nın direnişinin 12. günü olduğunu belirten Altun, dün Özyeğin Üniversitesi önünde yapılan açıklama sonrasında Rektör Esra Gençtürk'le görüştüklerini ve Hüsnü Özyeğin ve Murat Özyeğin ile sendika avukatları arasında, en geç 14 Aralık Çarşamba gününe kadar bir görüşme organize etmeye çalışacağını söylediğini aktaran Altun, "Bugün burada Ayşe Can Özyeğin'in yönetim kurulu başkanı ve kurucu mütevelli heyeti başkanı olduğu AÇEV önündeyiz. Polyak Madenciliğin işlediği suçu, bir müdürün keyfi, şahsi uygulamalarını bir kere daha dile getirmek istiyoruz" dedi.

 

“Çapaklı’nın Çocukları Da Hayata Eşit Başlamayı Hak Ediyor”

AÇEV'in "Her çocuk hayata eşit başlamayı hak eder” sloganıyla tanıtıldığına işaret eden Altun, "AÇEV babalık üzerine programlar yürütüyor, iyi babalar gibi projeleri destekliyor. Şu anda Türkiye'de 3 milyonu aşkın çocuk kronik yetersiz beslenme sorunu yaşıyor, 7 milyonu aşkın çocuk ise yoksulluk içerisinde yaşıyor. Polyak Madenciliğin haksız yere işinden ettiği Erdoğan Çapaklı'nın bir baba olarak bakımından sorumlu olduğu biri 8, diğeri 10 yaşında iki çocuğu var. Biz işçiler bu ekonomik krizin içerisinde çalışırken bile çocuklarımıza zar zor bakarken bir baba Polyak Madencilik tarafından sırf hakkını savunduğu için işsizliğe mahkum edildi. Erdoğan Çapaklı'nın çocukları da AÇEV'in vurguladığı 'iyi olma hali'ni hak ediyor" dedi.

Özyeğin Üniversitesi rektörünün görüşme ayarlayacağını söylediği çarşamba gününe kadar seslerini duyurmaya devam edeceklerini belirten Altun, "Polyak Holding'in yaptığı haksızlığa dair dosyamızı sunmaya hazırız, bu girişimi bir iyi niyet adımı olarak görüyoruz. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, biz Bağımsız Maden İş Sendikası olarak işçinin, emekçinin lehine olan hiçbir iletişim zemininden kaçmadık" dedi.

 

“Hiçbir Madenciyi Yalnız Bırakmadık Bırakmayacağız”

Madencilerin sadece öldüklerinde, katledildiklerinde değil, haklarını istediklerinde de direndiklerini görülmek istendiklerini belirten Altun,"Polyak Eynez Madencilik'te işten çıkarılan madenci kardeşimiz işe geri alınana, Fiba Grup Polyak Eynez Madencilik'te yaşananları biz madencilerden dinleyene kadar Özyeğin/Fiba Grup ile ilişkili tüm kapılara gideceğiz. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası olarak ücreti gasp edilen, hakkı yenen, mobbing gören, sendikal baskıya maruz kalan hiçbir üyemizi de hiçbir madenciyi de yalnız bırakmadık, bırakmayacağız da" diyerek Çapaklı işine geri dönünceye kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

 

“Her Yeri Direniş Alanına Çevireceğiz”

Erdoğan Çapaklı'nın yaşadığı haksızlık giderilene, işe geri alınana kadar direnişi Kınık Polyak Madencilik önünde sürdüreceklerini söyleyen Altun, "Özyeğinlerin sendikamızı muhatap almasını beklediğimizi, ancak muhatap alınmadığımız takdirde üyemizin haklarından asla vazgeçmeyeceğimizi, Özyeğinlere ait bütün vakıf binalarının, holdinglerin ve firmaların, Fiba Holding Kurucu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin'in evlerinin önünde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz, her yeri direniş alanına çevireceğiz" dedi.