< “Koç Yüzde 347 Kar Ederken Biz Asgari Ücrete Teslim Olmayacağız”

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan taşeron sağlık emekçileri Dev Sağlık İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılmalarının ardından eylemlerine devam ediyor. Hastanedeki kölelik koşullarında çalıştıklarını baskı ve tacize uğradıklarını belirterek, Koç Holding karına kar katarken askeri ücrete mahkum edilmeyi kabul etmeyeceklerini ve işe iade edilinceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

 

Koç Üniversitesi Hastanesi’nden DİSK’e bağlı Dev Sağlık İş Sendikası’nda örgütlendikleri için çıkarılan taşeron sağlık işçilerinin eylemleri devam ediyor.

Bugün hastane önünde "Sendika Haktır Engellenemez. Atılan İşçiler Geri Alınsın" yazılı pankart açan işçiler Koç Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan ağır çalışma koşulları, baskı, mobbing ve tacizleri anlatarak, koşullarının iyileştirilmesi için defalarca yönetimle görüştüklerini fakat muhatap bulamadıklarını belirterek sendikalı olduklarını ve hemen ardından işten atıldıklarını belirtti.

Basın açıklamasında konuşan işten atılan işçilerden Suna Erkoçak 6 yıldır çalıştığını bir çok hukuksuzluk ve ahlak dışı uygulamayla, baskıyla karşılaştıklarını, defalarca hastane yönetimine ilettiklerini fakat sonuç alamadıklarını aktardı.

Sonunda sendikalı olduklarını ve işten atıldıklarını belirten Erkoçak “Gelin yanımızda olun susmayacağız, korkmayacağız, itaat etmeyeceğiz" diyerek hastanede çalışan arkadaşlarına seslenen Erkoçak sorunları dile getirmek için yönetime gittiklerinde "Biz bir ekibiz" yanıtı aldıklarını fakat olumlu hiçbir bir adım atılmadığını ifade ederek "Hayır ekip değiliz, biz süpürgeyiz, o kadar bile değerimiz olmadı. Ekip değiliz, siz üstsünüz biz altız. Verdiğiniz maaş yaptığımız işi asla karşılamıyor; ilaçları nasıl alacağız, ev kirasını nasıl ödeyeceği, çocuklarımızı nasıl doyuracağız diye kara kara düşünürken siz üstümüze holding diktiniz. Biz asgari ücretle geçinemiyoruz. Bu yüzden susmayacağız, korkmayacağız, itaat etmeyeceğiz ve direne direne kazanacağız” dedi.

İşten atılan Kenan Güngördü ise diğer çalışanlara göre daha yeni işe başlamış olduğunu belirterek çalışmaya başladığından itibaren yaşanan hukuksuzlukları, ağır çalışma koşullarını, baskı, mobbing ve tacizleri fark ettiğini ve bu nedenle de sendikalı olduklarını ifade etti.

“Kırmızı çizgimiz işten atılan işçilerin geri alınması ve sendikal faaliyetin engellenmesinin son bulmasıdır. Biz her zaman müzakereye açığız” diyen Güngördü Koç Üniversitesi Hastanesi yönetimini sorunların çözümü konusunda adım atmaya çağırdı.

Güngördü “Koç Holding yılın ilk üç ayına kar oranını açıkladı, yüzde 347. Peki çalışanların bunda hakkı yok mu? Siz yüzde 347 kar yaparken biz niye asgari ücrete teslim olalım. Asgari ücrete teslim olmayacağız Sendikalı olacağız, örgütleneceğiz direneceğiz. Direnişi İstanbul'un her yere yayacağız, ve mutlaka ama mutlaka kazanacağız" dedi.

İşçiler basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçti.