< Bağımsız Maden İş Sendikası’ndan Dayanışma Çağrısı

Bağımsız Maden İş Sendikası, sendikalı olduğu için Polyak Madencilik’ten Kod 45 ile işten çıkarılan üyesi Erdoğan Çapaklı'nın işe iadesi talebiyle Özyeğin Üniversitesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde tüm emekçilere maden işçisi Çapaklı ile dayanışmada bulunma çağrısı yapıldı.

Özyeğin Fiba Holding'e bağlı Polyak Madencilik tarafından Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi olduğu içini işten çıkarılan Erdoğan Çapaklı için holdingin yönetim kurulu üyesi Hasan Özyeğin'e ait Özyeğin Üniversitesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bağımsız Maden İş Sendikası’nın düzenlediği basın açıklamasına, demokratik kitle örgütlerinden temsilciler, üniversitenin öğrencileri, mezunları ve araştırma görevlileri de katılarak destek verdi.

Eylemde “Dev Holding Bir Maden İşçisini Hukuksuzca İşten Attı Sorumlusun Özyeğin-Fiba Holding” yazılı pankart açılan eylemde sık sık "Maden İşçisi Köle Değildir", "İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok", "Direne Direne Kazanacağız", "Birleşen İşçiler Yenilmezler" sloganları atıldı.

 

İşçilerin Hakkını Savunduğum İçin Kod 45 İle Atıldım

Basın açıklamasında ilk olarak işten atılan Erdoğan Çapaklı, Polyak Madencilik’te yaşadığı haksızlığı ve hukuksuzluğu anlattı. Çapaklı, Polyak yönetiminin işten çıkarılışını kişiselleştirdiğini belirterek Bağımsız Maden İş Sendikası adına işçilerin hakkını ve kanun nezdindeki hukuksal, sosyal yaşamlarının iyileştirilmesi, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin için uğraştığını ve bu nedenle Kod 46 ile işten çıkarıldığını aktaran Çapaklı, "Kod 45 maddesi hırsızlık, işverenin bilgilerini sızdırma, işverenin iyi niyetini kötüye kullanma, işyerinde kargaşaya sebebiyet vermek. Böyle bir durum olmadı. Ellerinde bir kanıt da yokken hukuksuzca işten atıldım" dedi.

 

Ölümüne Onurlu Bir Mücadele Yürütüyoruz”

Firmanın sendikayla görüşme yaptığını ve mutabakata vardığını fakat buna rağmen yönetimin kendisinden gizli tutanak tuttuğunu aktaran Çapaklı, TİS sürecinin yaklaştığını ve sarı sendika Öz Maden İş Sendikası’nın tamamen patrondan yana davrandığını, Polyak yönetiminin Bağımsız Maden İş'in işçinin hakkını savunduğu için düşman ilan ettiğini belirtti.

Çapaklı "Manipülasyonlar çok ağır, etnik köken ayrımına kadar gidiyor. Bizi provokatör gibi algılatıyor. Biz işçi nezdinde onurlu bir sendikayız. İşçilerin bize güveni bundan dolayıdır. Sadece işçilerin iradesiyle hareket etmemizden dolayı. Geçmişte defalarca kazandığımız haklı yürüyüşümüz olmuştur. Onurlu mücadelenin en büyük eseri sendikamızın başkanı Tahir Çetin'dir. Kendisi Ali Faik İlter ile bizim için şehit oldular. Burada gösterdiğimiz şey sendikamızın ölümüne bu mücadeleyi yürüttüğüdür" diye konuştu.

 

Verilen Sözleri Tutmadılar, Halkı Bize Karşı Kışkırtıyorlar”

İki ay önce Bağımsız Maden İş Sendikası’nın Polyak yönetiminden söz aldığını aktaran Çapaklı, "Bize banka promosyonlarını 45 gün içinde ödeyeceğiz dediler. Ödemediler. Sosyal hakkı olan ayni yardımlarımızı aralık ayı içinde vereceklerini söylediler, vermediler. Yöneticilerin ne kadar yanlış ve yalan bilgilerle maniple ettiğini görebilirsiniz. Bölge halkını bize karşı eylem yapmasınlar diye kışkırtıyorlar" dedi.

 

Mücadeleden Asla Vazgeçmeyeceğiz”

Çapaklı, müzakere ve diyaloğa açık olduklarını ve tek taraflı yargılama yapılmaması gerektiğini, Kod 45 ile işten atılmanın çok ağır ve onur kırıcı olduğunu ifade ederek "İş bulmamı engelliyor, tazminat başta olmak üzere sosyal haklarımı vermediler. Beni açlığa mahkum ediyorlar, iş olarak önümü kesiyorlar. İki çocuğum var, evimin kirasını ödeyemedim. Çalışmazsam nasıl geçinebilirim. 45 kodundan dolayı işsizlik parası da alamıyorum" dedi.

 

Polyak'ı Uyarıyoruz Suç İşliyorsunuz”

Sendikanın avukatlarından Emre Erdal, Özyeğin Üniversitesi inşaatında iş cinayetinde hayatını kaybeden Hasan Demirtaş'ı anarak sözlerine başladı. Bu hukuksuzluğun Polyak yönetiminin ilk hukuksuzluğu olmadığını ifade eden Erdal, "Yalan ve iftiralarla sendikaya yönelik bir itibar suikasti gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Daha öncesinde Polyak yönetimi 700 işçiyi hukuka aykırı ücretsiz izne yolladı. Sendika açıklama yaptı, Polyak'la görüşme gerçekliştirdi. İşçilerin büyük kısmının işe dönmesini sağladı. Ocak'ta yangın çıktı büyüyebilirdi sendika müdahale etti, önlemlerin alınması için mücadele etti. Erdoğan Çapaklı'nın atılma sebebi dik duruşu, diğer işçilerin haklarını savunması, sendikal faaliyet yürütmesidir. Polyak'ı uyarıyoruz suç işliyorsunuz, işçiyi açlığa mahkum ediyorsunuz. Erdoğan Çapaklı davasını kazanacak. Diyalog çağrımızı yineliyorum" dedi.

 

Madenci Öldürüldüğünde Değil Bugün Yanında Olalım”

Özyeğin Üniversitesi mezunu öğrenciler de eyleme destek vererek söz aldı ve "Madencinin hakkını savunduğu için bir öğrenci bursu kesilmekle tehdit ediliyorsa korkmasın hiçbir şey yapamazlar. Madencinin bugün yanında olmayacaksak madenci öldürüldüğünde de yanında olmayalım."

 

Maden İşçileri Yıllardır Bize Sesleniyor”

DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, sendikal örgütlenmenin anayasa hak olduğunu hatırlatarak “Erdoğan'ın atılma nedeni Bağımsız Maden İş Sendikası’nın örgütlenmesini yapması. Ama aynı madende sarı sendika patronlarla yemek yer, istediği ocakta örgütlenme yapabilir kimse gıkını çıkarmaz" dedi.

Hukuk olsaydı işçilerin atılmayacağını, direnişi seçmeyeceğini belirten Acar, "Aslında maden işçileri yıllardır bize sesleniyor. 301 madenci ölmeden önce de seslenmişlerdi. Tam da Erdoğan'ın yaptığı gibi. Eczacıbaşı’nda atılan işçiler gibi. Bartın Amasra'da katliamın olduğu gece sadece Sayıştay raporları önümüze düştü. Katliamın nasıl geldiğini, bütün bakanlıklarda katliamın tarihine kadar bilindiği görüldü" diye vurguladı.

 

O Çığlıkları Duymazsak 301, 301 Maden İşçileri Ölecek”

Maden işçilerinin sadece kendileri için mücadele etmediğini, diğer yandan maden ocaklarıyla doğanın da talan edildiğine dikkat çeken Acar "İşçinin bedenine sahip çıkmak doğanın bedenine sahip çıkmaktır. Eğer işçinin bedenine sahip çıkmazsak yarın hepimiz öleceğiz. Meslek hastalıklarından, kanserden öleceğiz. O çığlıkları duymazsak 301, 301 maden işçileri ölecek. Sadece tweet atacağız. O yüzden direnen işçilerin kamuoyuna seslenme nedeni budur, kendi bedenine sahip çık diyor" dedi.

Esenyurt Migros Depo işçilerinin direnişi sırasında yapılan dayanışmayı ve kazanımı hatırlatan Acar, maden işçileriyle de güçlü bir dayanışmanın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Açıklamanın ardından sendika Polyak yönetimiyle görüşme talebinde bulundu.

Eylemde Bandista müzik grubu da parçalarıyla işçilere destek verdi.